Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426) Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby,...

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426)

Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby, hoci sa nesmú zneužívať. Málokto však šalviu používa pri varení, čo je škoda. Nielenže zvýrazní chuť, ale má aj zdravotné účinky, pretože stimuluje organizmus k tráveniu tukov. Ako používate šalviu v kuchyni? Poďme to zistiť.

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk.
Foto: pixabay/cferrigno426

Šalvia už dlho vládne kuchyni

Hoci používanie čerstvých alebo sušených byliniek nie je v našich kuchyniach žiadnou novinkou, na šalviu sa trochu zabudlo. V západnej Európe je široko používaná a cenená pre svoje chuťové vlastnosti. Šalvia, najmä čerstvá šalvia, má výraznú korenistú, ale zároveň trpko-trpkú chuť. Tieto zvláštnosti nás však nemajú odradiť, pretože bylinka sa dá komponovať na mnoho spôsobov a experimentovanie v kuchyni nám môže byť len na osoh.

Šalvia je ľahko dostupná: sušenú šalviu vo vreckách kúpite vo väčších obchodoch, čerstvú šalviu zvyčajne predávajú na trhoch a v obchodoch so zeleninou. Navyše nič nebráni tomu, aby sme ju mali v záhrade alebo na parapete a mohli ju použiť, keď ju najviac potrebujeme.

Prečo siahnuť po šalvii?

Už vieme, že šalvia má originálnu chuť, ale práve preto ju mnohí ľudia oceňujú pri varení. Okrem chuťových vlastností má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Aké sú to? Šalvia by sa mala pridávať do mäsa všetkého druhu, či už ako marináda, alebo ako korenie, pretože pomáha tráviť tuky, ktoré veľmi zaťažujú pečeň aj žlčník.

Prečo siahnuť po šalvii?
Foto: shutterstock/5PH

Okrem toho šalvia obsahuje mnoho cenných látok, ktoré sú prospešné pre zdravie: éterické oleje, antioxidanty a minerálne látky, ako sú železo, sodík, zinok, draslík, horčík a vápnik. Obľúbená bylina má antiseptické účinky a zlepšuje imunitu. Už vieme, že šalvia pomáha pri trávení tukov, ale oplatí sa ju pridať aj do ťažko stráviteľných a plynatých jedál, pretože pomáha znižovať nepríjemné ťažkosti vrátane pocitu plnosti.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom

Čo môžete robiť so šalviou? Existuje pomerne veľa nápadov. Samozrejme, všetko závisí od toho, v akej forme je bylina k dispozícii.

Predovšetkým sa dá použiť na dochutenie mäsa a rýb. Čerstvou šalviou môžete tiež obohatiť tuky: jednoducho ju roztlačte a zmiešajte s maslom na dokonalú nátierku na chlieb. Voňavé lístky môžete tiež zaliať olivovým olejom, aby ste získali zaujímavý doplnok do jedál alebo šalátov. Šalvia sa výborne hodí k zelenine: hodí sa ku kráľovnej jesenných jedál, tekvici. Ďalšou zeleninou, ktorá si vyžaduje pridanie tejto bylinky, sú paradajky: trochu korenia do bolonskej omáčky alebo klasickej paradajkovej polievky sa určite zíde.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom.
Foto: shutterstock/Candice Bell

Šalvia v sladkých jedlách? Prečo nie! Ak plánujete dezerty, v ktorých hrá hlavnú úlohu čerstvé ovocie, napríklad červenajúce sa jablká, šťavnaté hrušky, ale aj kyslé ostružiny, zelené listy sú ideálne. Pri príprave limonád, kompótov alebo ovocných zaváranín môže šalvia nahradiť alebo doplniť mätu, ktorá dodá našim sladkostiam ďalší nádych osvieženia. Sušienky s pridanou šalviou? Vďaka korenistej chuti zelených lístkov rýchlo zmiznú zo stola.

Nezabudnite, že šalvia má veľmi intenzívnu chuť, preto by sa mala používať pomerne striedmo. Ak je jej v pokrmoch príliš veľa, nielenže potlačí ich hlavnú chuť, ale môže tiež spôsobiť, že jedlo bude veľmi horké.

Užívajte si šalviu po celý rok

Šalviu si môžete kúpiť v obchodoch a na trhoch alebo si ju môžete sami vypestovať na parapete alebo v záhrade. Nemá veľké nároky, ale stačí ju trochu zalievať, aby vyzerala krásne. Šalviu môžete v domácej záhrade zbierať až trikrát ročne. Najlepšie je to však pred kvitnutím, keď je koncentrácia chutí a vôní najintenzívnejšia. Šalviu, ak ju nestihnete spotrebovať, môžete usušiť a uskladniť vo vzduchotesných obaloch.

@bosh.tv

SAGE INFUSED ROASTIES 🥔💥 We’re convinced that these sage infused roast potatoes are the best you’ll ever taste. We know that everyone has their own way of making them, BUT, are yours drizzled in sage oil and tossed in semolina for guaranteed crispiness (top top btw)? Full recipe on bosh.tv 🙌 INGREDIENTS: For the infused oil 5 cloves of garlic 1 bunch of sage 5 sprigs of thyme 1 lemon 100g vegetable oil For the potatoes 1kg potatoes 40g ground semolina 1 tsp salt To serve Flakey salt METHOD: For the infused oil: Peel and finely slice the garlic cloves, add them to a small saucepan. Remove the lemon zest with a vegetable peeler and add to pan, followed by the sage, thyme and oil. Gently heat the oil over low heat for 20/25 mins to infuse the oil. Once infused, remove the herbs and lemon peel from the oil, and set aside for later. Prepare and boil the potatoes: Peel and cut the potatoes into 5cm chunks Bring a large pot of salted water to the boil and par boil the potatoes for 8-10 minutes until they are partially cooked. Drain the water away and shake the potatoes to roughen up the edges, let them steam dry for 10 minutes. Roast the potatoes: Tip the potatoes out on a large roasting tray and toss in the semolina and infused oil. Spread the potatoes out so that they have gaps between them. This will allow them to crisp up. Roast in the oven for 45 minutes until golden brown and crispy. Serve Stir through the reserved herbs and serve hot sprinkled with flakey sea salt.

♬ Christmas Is Coming – DM Production

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento hit z 3 zložiek funguje lepšie ako čistiace prostriedky. Špina sa odstraňuje sama.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wertinio). Ako si vyrobiť čistiaci prostriedok? Namiesto agresívnych čistiacich prostriedkov sa zamerajte na prírodné metódy. Sú lacné, účinné a…

Francúzska v novej podobe dobýva salóny. Ideálna pre elegantné päťdesiatničky.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Unai Huizi Photography). Zabudnite na nudnú symetriu. Asymetrická francúzska manikúra je modernou verziou kultovej manikúry, ktorá dokonale spája eleganciu…

Koláč, ktorý urobíte so zavretými očami. Letná klasika na sladko

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Koláč s jahodami a posýpkou je kombináciou krehkého cesta, lahodného krému a sladkého ovocia. Chrumkavá posýpka dodáva…

Pridajte do kúpeľa. Uvoľňuje, redukuje celulitídu a zoštíhľuje.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dragon_Fly). Leto je za rohom, čo znamená, že ešte ochotnejšie dodržiavame diéty na chudnutie a viac cvičíme, aby sme…

Vidíte to na kuracích prsiach? Radšej ich nekupujte. Biele vlákna prezrádzajú veľa

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tagwaran). Kedy nie je kuracie mäso dobré? Túto otázku si stojí za to položiť pri pulte v obchode, skôr…

Auto Trendy

Prelomový objav na Antarktíde: Tajomné signály môžu dokazovať existenciu neznámych častíc

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vedci pracujúci na Antarktíde počas hľadania neutrín narazili na nezvyčajné rádiové signály. Vyžarované boli z hĺbky arktického ľadu. Vlny zaregistrovali v rámci experimentu ANITA a…

Stellantis získal patent na revolučnú trojstupňovú prevodovku pre elektromobily

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis získal patent na novú prevodovku určenú špeciálne pre elektromobily. Na rozdiel od väčšiny súčasných elektromobilov, ktoré používajú jednostupňové prevodovky, táto umožňuje meniť…

Sudánske ústa: Geologická záhada z púšte ohromuje svet

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Satelitná snímka zo Sudánu odhalila geologickú záhadu, ktorá fascinuje vedcov aj bežných ľudí. Kopec z vtáčej perspektívy vyzerá ako dokonale načrtnuté ľudské pery, čo mu vyslúžilo…

Nie len CO₂ ničí našu klímu

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nielen oxid uhličitý poháňa klimatickú krízu. Existujú aj super-znečisťovatelia – krátkodobé, ale silné. Metán, sadze a ozón zodpovedajú za takmer polovicu globálneho otepľovania. Ich obmedzenie…

Toyota GR Corolla môže konečne doraziť do Európy

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská Toyota plánuje priniesť svoj výkonný hot hatch GR Corolla aj do Európy. Model, ktorý sa predáva od roku 2022 len v Japonsku, Austrálii a…

EÚ pripravuje novú daň na palivá: Hrozí zdraženie o 50 centov za liter

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Európska komisia zvažuje zavedenie novej spotrebnej dane na tradičné palivá, ktorá by mala financovať diery v rozpočte Únie. Hrozí zdraženie benzínu a nafty od roku…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov