Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426) Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby,...

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426)

Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby, hoci sa nesmú zneužívať. Málokto však šalviu používa pri varení, čo je škoda. Nielenže zvýrazní chuť, ale má aj zdravotné účinky, pretože stimuluje organizmus k tráveniu tukov. Ako používate šalviu v kuchyni? Poďme to zistiť.

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk.
Foto: pixabay/cferrigno426

Šalvia už dlho vládne kuchyni

Hoci používanie čerstvých alebo sušených byliniek nie je v našich kuchyniach žiadnou novinkou, na šalviu sa trochu zabudlo. V západnej Európe je široko používaná a cenená pre svoje chuťové vlastnosti. Šalvia, najmä čerstvá šalvia, má výraznú korenistú, ale zároveň trpko-trpkú chuť. Tieto zvláštnosti nás však nemajú odradiť, pretože bylinka sa dá komponovať na mnoho spôsobov a experimentovanie v kuchyni nám môže byť len na osoh.

Šalvia je ľahko dostupná: sušenú šalviu vo vreckách kúpite vo väčších obchodoch, čerstvú šalviu zvyčajne predávajú na trhoch a v obchodoch so zeleninou. Navyše nič nebráni tomu, aby sme ju mali v záhrade alebo na parapete a mohli ju použiť, keď ju najviac potrebujeme.

Prečo siahnuť po šalvii?

Už vieme, že šalvia má originálnu chuť, ale práve preto ju mnohí ľudia oceňujú pri varení. Okrem chuťových vlastností má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Aké sú to? Šalvia by sa mala pridávať do mäsa všetkého druhu, či už ako marináda, alebo ako korenie, pretože pomáha tráviť tuky, ktoré veľmi zaťažujú pečeň aj žlčník.

Prečo siahnuť po šalvii?
Foto: shutterstock/5PH

Okrem toho šalvia obsahuje mnoho cenných látok, ktoré sú prospešné pre zdravie: éterické oleje, antioxidanty a minerálne látky, ako sú železo, sodík, zinok, draslík, horčík a vápnik. Obľúbená bylina má antiseptické účinky a zlepšuje imunitu. Už vieme, že šalvia pomáha pri trávení tukov, ale oplatí sa ju pridať aj do ťažko stráviteľných a plynatých jedál, pretože pomáha znižovať nepríjemné ťažkosti vrátane pocitu plnosti.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom

Čo môžete robiť so šalviou? Existuje pomerne veľa nápadov. Samozrejme, všetko závisí od toho, v akej forme je bylina k dispozícii.

Predovšetkým sa dá použiť na dochutenie mäsa a rýb. Čerstvou šalviou môžete tiež obohatiť tuky: jednoducho ju roztlačte a zmiešajte s maslom na dokonalú nátierku na chlieb. Voňavé lístky môžete tiež zaliať olivovým olejom, aby ste získali zaujímavý doplnok do jedál alebo šalátov. Šalvia sa výborne hodí k zelenine: hodí sa ku kráľovnej jesenných jedál, tekvici. Ďalšou zeleninou, ktorá si vyžaduje pridanie tejto bylinky, sú paradajky: trochu korenia do bolonskej omáčky alebo klasickej paradajkovej polievky sa určite zíde.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom.
Foto: shutterstock/Candice Bell

Šalvia v sladkých jedlách? Prečo nie! Ak plánujete dezerty, v ktorých hrá hlavnú úlohu čerstvé ovocie, napríklad červenajúce sa jablká, šťavnaté hrušky, ale aj kyslé ostružiny, zelené listy sú ideálne. Pri príprave limonád, kompótov alebo ovocných zaváranín môže šalvia nahradiť alebo doplniť mätu, ktorá dodá našim sladkostiam ďalší nádych osvieženia. Sušienky s pridanou šalviou? Vďaka korenistej chuti zelených lístkov rýchlo zmiznú zo stola.

Nezabudnite, že šalvia má veľmi intenzívnu chuť, preto by sa mala používať pomerne striedmo. Ak je jej v pokrmoch príliš veľa, nielenže potlačí ich hlavnú chuť, ale môže tiež spôsobiť, že jedlo bude veľmi horké.

Užívajte si šalviu po celý rok

Šalviu si môžete kúpiť v obchodoch a na trhoch alebo si ju môžete sami vypestovať na parapete alebo v záhrade. Nemá veľké nároky, ale stačí ju trochu zalievať, aby vyzerala krásne. Šalviu môžete v domácej záhrade zbierať až trikrát ročne. Najlepšie je to však pred kvitnutím, keď je koncentrácia chutí a vôní najintenzívnejšia. Šalviu, ak ju nestihnete spotrebovať, môžete usušiť a uskladniť vo vzduchotesných obaloch.

@bosh.tv

SAGE INFUSED ROASTIES 🥔💥 We’re convinced that these sage infused roast potatoes are the best you’ll ever taste. We know that everyone has their own way of making them, BUT, are yours drizzled in sage oil and tossed in semolina for guaranteed crispiness (top top btw)? Full recipe on bosh.tv 🙌 INGREDIENTS: For the infused oil 5 cloves of garlic 1 bunch of sage 5 sprigs of thyme 1 lemon 100g vegetable oil For the potatoes 1kg potatoes 40g ground semolina 1 tsp salt To serve Flakey salt METHOD: For the infused oil: Peel and finely slice the garlic cloves, add them to a small saucepan. Remove the lemon zest with a vegetable peeler and add to pan, followed by the sage, thyme and oil. Gently heat the oil over low heat for 20/25 mins to infuse the oil. Once infused, remove the herbs and lemon peel from the oil, and set aside for later. Prepare and boil the potatoes: Peel and cut the potatoes into 5cm chunks Bring a large pot of salted water to the boil and par boil the potatoes for 8-10 minutes until they are partially cooked. Drain the water away and shake the potatoes to roughen up the edges, let them steam dry for 10 minutes. Roast the potatoes: Tip the potatoes out on a large roasting tray and toss in the semolina and infused oil. Spread the potatoes out so that they have gaps between them. This will allow them to crisp up. Roast in the oven for 45 minutes until golden brown and crispy. Serve Stir through the reserved herbs and serve hot sprinkled with flakey sea salt.

♬ Christmas Is Coming – DM Production

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vývar je zakalený a vy neviete, čo robiť? Možno robíte chybu hneď na začiatku

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Zakalený vývar nie je niečo, čo by sme pri pohľade na neho vyskakovali od radosti. Každý, kto…

Názov je smiešny, ale chuť je božská. Rumunská pochúťka si podmanila moju kuchyňu. Rýchla, jednoduchá a chutná

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Mamaliga je jedlo, ktoré stále vyvoláva silné emócie. Zatiaľ čo niektorí ho môžu považovať za pomerne banálne jedlo,…

Kedy zasiať trávu, aby bol váš trávnik ako zelený koberec? Odborníci majú jasno!

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dean Clarke). Snívate o dokonale zelenej tráve, ktorá bude ozdobou vašej záhrady? Nesprávne načasovanie výsevu môže viesť k riedkemu…

Najhoršia chyba pri smažení miešaných vajec. Mnohí ju robia nevedomky

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatiana Volgutova). Miešané vajíčka sú pre mnohých jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál. Príprava sa zdá byť ľahká, ale dosiahnutie…

Po Valentíne kvety nevyhadzujte. Urobte s nimi toto a ten pocit nikdy nezmizne

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/piccatcher) Valentín je už za rohom. V tento deň bude mnoho žien obdarovaných ružami spojenými s týmto dňom. Tieto…

Auto Trendy

Elektrický sen sa mení na nočnú moru: Prepúšťanie tisícov po fiasku s elektromobilmi

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - Rozhodnutia, ktoré mali byť odvážnymi krokmi do budúcnosti, sa pre Porsche stali bolestivou lekciou. Elektrická stratégia, ktorú šéf firmy Oliver Blume podporil už prvý deň…

Ako bezpečnostný pás odhalí minulosť vášho auta

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - Vedeli ste, že bezpečnostný pás vo vašom aute môže byť viac než len ochrana počas jazdy? Tento nenápadný prvok dokáže odhaliť skryté problémy s autom,…

Magnetický prst: Jednoduché riešenie pre motoristov v núdzi

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - Každý motorista to pozná. Pracujete na aute, všetko ide hladko, až kým vám nástroj nespadne do hlbín motora. Panika, frustrácia a nekonečné pokusy ho vytiahnuť.…

Volkswagen posúva limity: Passat, Tiguan a Tayron teraz s motorom z legendárneho Golfu GTI!

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - Rodinné autá od Volkswagenu dostávajú poriadnu dávku adrenalínu! Passat, Tiguan a Tayron teraz prichádzajú s výkonným motorom, ktorý poznáme z ikonického Golfu GTI. Pozrite sa,…

Nezničiteľný drsňák prešiel crash testom s päťhviezdičkovým úspechom

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - Ikonický off-road opäť potvrdzuje, že patrí medzi bezpečnostnú špičku. S modernizovaným dizajnom a technológiami, no najmä s dôrazom na ochranu posádky, si Land Cruiser získava…

Ford Ranger je už 10 rokov najpredávanejším pickupom v Európe

14.2.2025 Redakcia Auto trendy - V roku 2024 tvoril Ford Ranger takmer polovicu predaja všetkých pickupov v Európe, kde zaznamenal 43,6-percentný podiel v segmente – medziročný nárast o 1,3 percentuálneho bodu – s podielom až…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov