Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Rozpadajú sa vám mleté rezne pri vyprážaní? Možno robíte chybu už v obchode

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax). Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí ľudia pri ich príprave dopúšťajú...

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax).

Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí ľudia pri ich príprave dopúšťajú chýb. Ak sa ich umeniu ešte len učíte alebo máte jednoducho sklz, rezne nemusia dopadnúť podľa očakávania. Prečo sa mleté rezne počas vyprážania rozpadávajú? Bohužiaľ, je ťažké určiť jedinú príčinu.

Ako vyprážať mleté rezne, aby boli šťavnaté a nerozpadli sa?
Foto: shutterstock/FotoDax

Rezne z mletého mäsa, bravčové rezne, vývar, paradajková polievka. To sú jedny z najobľúbenejších jedál na obed alebo večeru v slovenských domácnostiach, a napriek tomu sa niektorí ľudia dopúšťajú chýb, takže sa im nepodarí pripraviť ich podľa ich predstáv. Na tom nie je nič zlé! Každý sa učí a každý má iné kulinárske schopnosti. Chyby v kuchyni sa stávajú aj profesionálnym kuchárom a nie je sa za čo hanbiť. Namiesto toho je lepšie si trochu prečítať a zistiť napríklad, prečo sa rezne z mletého mäsa pri vyprážaní rozpadávajú.

Dôvodov je hneď niekoľko. Prvého sa možno dopustiť už vo fáze nakupovania. Ide, samozrejme, o výber mäsa. Medzi ďalšie patrí nesprávny pomer ingrediencií, vynechanie jednej z kľúčových zložiek, ako aj netrpezlivosť a nesprávny spôsob vyprážania a iné. Nižšie uvádzame možné dôvody, prečo sa mleté rezne rozpadajú.

Prečo sa mleté rezne pri vyprážaní rozpadávajú? Na vine môže byť niektorá z týchto chýb

  • Nedostatok zložky, ktorá zmes spája: V mletej zmesi je nevyhnutný výrobok, ktorý ju spája. Vhodným spojivom je vajce, ako aj vysušené rožky alebo žemle namočené v mlieku. Tieto zložky sú akýmsi spojivom, vďaka nim bude konzistencia rezňov kompaktná a kyprá.
  • Nesprávne pomery zložiek: Aj keď v mletom mäse nechýba spojivo, môže sa stať, že ho nie je dostatok v pomere k ostatným zložkám. Potom sa môžu rezne rozpadnúť aj počas vyprážania. Aby bola zmes konzistentná, musí byť aj dobre vymiesená.
  • Nevhodné mäso: Ak je mäso príliš chudé, napr. hydinové, môže to tiež spôsobiť, že sa rezne rozpadnú. Najlepšie je bravčové mäso, napr. z pliecka, ktoré dodá mletému mäsu šťavnatosť. Dobrou voľbou je aj bravčové a hovädzie mäso. Samozrejme, možno použiť aj hydinové mäso, ale platí pravidlo, že v zmesi by malo byť 70 % chudého mäsa a 30 % tučného (mastného) mäsa.
  • Nedostatok trpezlivosti: Niekedy sa každý ponáhľa alebo je veľmi hladný a chce sa najesť čo najrýchlejšie. Vtedy dochádza k chybám. Prvou z nich je nedostatočné „odstátie“ zmesi na rezne. Zmes treba nechať chvíľu odstáť, aby sa lepšie spojila. Druhou chybou, ktorá vyplýva z túžby urobiť niečo rýchlo, je príliš časté otáčanie mletých rezňov na panvici.
  • Chyby pri vyprážaní: Mleté rezne sa musia smažiť na správnom množstve tuku, inak sa prilepia na panvicu. Teplota vyprážania by tiež nemala byť ani príliš nízka, ani príliš vysoká. Pri príliš nízkej teplote mäso absorbuje tuk a stráca svoju pevnosť, zatiaľ čo pri príliš vysokej teplote sa rezne môžu pripáliť a rozpadnúť.
Ako pripraviť mleté rezne, aby boli mäkké, šťavnaté a chutné? Majte na pamäti niekoľko ingrediencií.
Foto: shutterstock/vkuslandia

Ako pripraviť jemné a šťavnaté mleté rezne?

Už viete, čo robiť, aby sa vám mleté rezne pri vyprážaní nerozpadli. Ako ich však pripraviť mäkké, šťavnaté a chutné? Majte na pamäti niekoľko ingrediencií. Jednou z nevyhnutných prísad je cibuľa, ktorú treba pred pridaním do zmesi osmažiť. Vďaka tomu získajú kotlety výraznejšiu chuť.

Nezaobídete sa ani bez korenia. Soľ a korenie sú samozrejme nevyhnutné, ale nezabudnite pridať aj majorán, mletú sladkú papriku a cesnak. Aby sa kotlety lepšie nadýchali, pridajte do zmesi trochu perlivej vody (ale pozor, aby ste zmes nerozriedili). Ku koncu miesenia mleté mäso „energicky potľapkajte“, aby sa do zmesi dostalo trochu vzduchu – vďaka tomu zostanú rezne nadýchané a šťavnaté.

Spomenuli sme aj vajce a žemle namočené v mlieku, aby sa zmes spojila. Túto druhú ingredienciu môžete nahradiť a namiesto klasickej žemle použiť…. vianočku. Vďaka tomu vyjdú mleté rezne vynikajúco!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už žiadne dlhé vyprážanie rezňov. Odteraz robte bravčové rezne len takto! Menej tuku, viac chuti

Je to večera, na ktorú vaša rodina nikdy nezabudne. Týmto pokrmom upútate ich pozornosť na dlhý čas


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto sa ochránite pred vniknutím sršňov do vášho domu. Zápach ich odradí

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/thatmacroguy). Blanokrídly hmyz je pre náš ekosystém mimoriadne dôležitý, pretože opeľuje kvety, čo prispieva k rastu plodov a semien.…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Auto Trendy

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Hyundai Ioniq 6 N má oficiálny dátum debutu: 10. júla na Goodwood Festival of Speed

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ázijský výrobca oznamuje oficiálny debut nového Ioniq 6 N. Udalosť sa uskutoční 10. júla pri príležitosti Goodwood Festival of Speed. Hyundai pripravuje uvedenie nového Ioniq…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov