Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč piekla babička vždy na konci leta. Na túto chuť sa nedá zabudnúť

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mark_KA). Leto je časom oddychu a relaxácie, ale aj krásnych spomienok vrátane tých kulinárskych. Jedným z takýchto receptov je koláč, ktorý moja babička vždy...

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mark_KA).

Leto je časom oddychu a relaxácie, ale aj krásnych spomienok vrátane tých kulinárskych. Jedným z takýchto receptov je koláč, ktorý moja babička vždy piekla na konci letných prázdnin. Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou.

Broskyňový koláč na koniec leta
Foto: shutterstock/Mark_KA

Prísady na broskyňový koláč na polokrehkou kôrkou

Na prípravu broskyňového koláča budete potrebovať:

  • 1 lyžičku prášku do pečiva,
  • 100 g práškového cukru,
  • 110 ml oleja,
  • 150 g cukru,
  • 2 vanilkové pudingy bez cukru,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 200 g studeného masla,
  • 320 g múky,
  • 4 vajcia,
  • 8 polovičiek broskýň,
  • štipku soli.

Na tento broskyňový koláč sa najlepšie hodí múka extra hladká alebo tortová múka. Čo sa týka ovocia, môžete použiť buď čerstvé, alebo v sirupe z konzervy. V prvom prípade však nezabudnite vybrať sladké a zrelé ovocie.

Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Broskyňový koláč – spôsob prípravy:

Do veľkej misy preosejeme múku s 1 lyžičkou prášku do pečiva. Pridáme štipku soli. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nožom a rýchlo vymiešame. Oddeľte bielka od žĺtkov. Pridáme tri žĺtky, smotanu, 1 balenie vanilkového cukru a práškový cukor. Cesto opäť rýchlo vymiesime, aby sa ingrediencie spojili. Rozdeľte ho na dve časti – ⅓ a ⅔ cesta zabaľte zvlášť do potravinovej fólie. Väčšiu časť uložte do chladničky a menšiu časť do mrazničky.

V čistej miske pripravte pudingovú zmes. Zo štyroch bielkov vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Do tuhých bielkov postupne pridávame cukor a 1 balenie vanilkového cukru. Vlejeme puding a prilejte olej, miešajte, kým sa ingrediencie nespoja na nízkych otáčkach mixéra. Ak používate broskyne z konzervy, sceďte ich zo sirupu a nakrájajte. Ak používate čerstvé broskyne, umyte ich, ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na plátky.

Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Cesto vyberte z chladničky, preneste na dno formy a popichajte vidličkou po celej ploche. Na cesto poukladáme polovicu broskýň, navrstvíme pudingovú zmes, zvyšok broskýň a posypeme nastrúhaným zvyškom cesta, ktoré bolo v mrazničke. Broskyňový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 50 minút. Upečený koláč vyklopíme na mriežku, necháme vychladnúť a nakoniec ho posypeme práškovým cukrom. Pochutnajte si ho!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

Vzala som si ich do práce a všetci si pýtali recept. Je to len chvíľka práce a účinok je ohromujúci


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov