Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč piekla babička vždy na konci leta. Na túto chuť sa nedá zabudnúť

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mark_KA). Leto je časom oddychu a relaxácie, ale aj krásnych spomienok vrátane tých kulinárskych. Jedným z takýchto receptov je koláč, ktorý moja babička vždy...

8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mark_KA).

Leto je časom oddychu a relaxácie, ale aj krásnych spomienok vrátane tých kulinárskych. Jedným z takýchto receptov je koláč, ktorý moja babička vždy piekla na konci letných prázdnin. Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou.

Broskyňový koláč na koniec leta
Foto: shutterstock/Mark_KA

Prísady na broskyňový koláč na polokrehkou kôrkou

Na prípravu broskyňového koláča budete potrebovať:

  • 1 lyžičku prášku do pečiva,
  • 100 g práškového cukru,
  • 110 ml oleja,
  • 150 g cukru,
  • 2 vanilkové pudingy bez cukru,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 200 g studeného masla,
  • 320 g múky,
  • 4 vajcia,
  • 8 polovičiek broskýň,
  • štipku soli.

Na tento broskyňový koláč sa najlepšie hodí múka extra hladká alebo tortová múka. Čo sa týka ovocia, môžete použiť buď čerstvé, alebo v sirupe z konzervy. V prvom prípade však nezabudnite vybrať sladké a zrelé ovocie.

Kombinácia polokrehkého cesta, nadýchanej pudingovej zmesi, drobenky a sladkých broskýň urobí túto chuť nezabudnuteľnou
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Broskyňový koláč – spôsob prípravy:

Do veľkej misy preosejeme múku s 1 lyžičkou prášku do pečiva. Pridáme štipku soli. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nožom a rýchlo vymiešame. Oddeľte bielka od žĺtkov. Pridáme tri žĺtky, smotanu, 1 balenie vanilkového cukru a práškový cukor. Cesto opäť rýchlo vymiesime, aby sa ingrediencie spojili. Rozdeľte ho na dve časti – ⅓ a ⅔ cesta zabaľte zvlášť do potravinovej fólie. Väčšiu časť uložte do chladničky a menšiu časť do mrazničky.

V čistej miske pripravte pudingovú zmes. Zo štyroch bielkov vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Do tuhých bielkov postupne pridávame cukor a 1 balenie vanilkového cukru. Vlejeme puding a prilejte olej, miešajte, kým sa ingrediencie nespoja na nízkych otáčkach mixéra. Ak používate broskyne z konzervy, sceďte ich zo sirupu a nakrájajte. Ak používate čerstvé broskyne, umyte ich, ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na plátky.

Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Cesto vyberte z chladničky, preneste na dno formy a popichajte vidličkou po celej ploche. Na cesto poukladáme polovicu broskýň, navrstvíme pudingovú zmes, zvyšok broskýň a posypeme nastrúhaným zvyškom cesta, ktoré bolo v mrazničke. Broskyňový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 50 minút. Upečený koláč vyklopíme na mriežku, necháme vychladnúť a nakoniec ho posypeme práškovým cukrom. Pochutnajte si ho!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

Vzala som si ich do práce a všetci si pýtali recept. Je to len chvíľka práce a účinok je ohromujúci


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

Ako sa vyrába vyčistené maslo a čím sa líši od bežného masla? Všetko, čo potrebujete vedieť

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Indre Pau). Ako sa vyrába vyčistené maslo a ako ho používate v kuchyni? Takéto maslo sa často objavuje v…

Majonéza došla a obchody sú zatvorené? Vyrobte si ju sami. Tento recept všetko zachráni

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Domáca majonéza je umenie, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti a dôslednosti. Chuť, ktorú získate, však odmení každú…

Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu). Bravčové rezne sú v slovenskej kuchyni klasikou, bez ktorej si nevieme predstaviť sviatky či nedeľný obed.…

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov