Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Koláč so slivkami a drobenkou. Je taký dobrý, že sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku

6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek). Dlho očakávaná sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá nepretržite až do prvých októbrových dní. Je to ideálna príležitosť naplno využiť...

6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).

Dlho očakávaná sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá nepretržite až do prvých októbrových dní. Je to ideálna príležitosť naplno využiť potenciál tohto chutného a zdravého ovocia. Môžeme si ich, samozrejme, vychutnať hneď po umytí, alebo ich môžeme premeniť na šťavy, džemy či marmelády. Na kuchynskom stole by však nemal chýbať ani dokonale pružný koláč, v ktorom sú slivky ukryté pod vrstvou opečenej drobenky.

Koláč so slivkami a drobenkou – nezmeškajte sezónu sliviek
Foto: shutterstock/Petr Jilek

Chutný koláč so sezónnymi slivkami

Intenzívne maslový základ, kyslastá chuť zrelých sliviek rozlievajúca sa po jazyku a aromatická drobenka na povrchu. Tento slivkový koláč sa nedá prejsť ľahostajne. Je to koláč, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť letné občerstvenie. Stačí naň len pár ingrediencií, ktoré ľahko nájdete v kuchynskej skrinke, a porcia čerstvého ovocia, aby sa celý dom naplnil lahodnou vôňou.


Ingrediencie na koláč:

  • 700 g tvrdých sliviek
  • 320 g pšeničnej múky na koláče
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 4-5 vajec izbovej teploty
  • 170 g cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na posýpku:

  • 65 g pšeničnej múky
  • 70 g cukru
  • 50 g masla.

Ako pripraviť slivkový koláč s drobenkou?

  1. Najskôr v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre rozpustite kocku masla a nechajte ju mierne vychladnúť.
  2. Do jednej misy preosejeme múku a prášok do pečiva, do druhej misy zašľaháme vajcia, pridáme cukor a mixérom vyšľaháme do ľahkého nadýchaného cesta.
  3. Znížte rýchlosť mixéra na minimum a do vaječnej zmesi vlievajte tenkým pramienkom rozpustené maslo. Po tejto fáze už mixér nebudete potrebovať.
  4. Do misy s mokrými prísadami pridáme suché prísady a celé to opatrne premiešame lyžicou. Je dôležité, aby sme to robili len dovtedy, kým sa prísady nespoja.
  5. Keď je cesto hotové, preneste ho na plech vyložený papierom na pečenie a začnite pripravovať ovocie.
  6. Slivky rozpolíme, zbavíme ich jadierok, vložíme do misy a zľahka poprášime múkou. Ovocie položte šupkou smerom k cestu.
  7. V malej nádobe zmiešajte múku, cukor a maslo. Po rozotrení všetkých ingrediencií v rukách posypte pripravenou mrveničkou vrch koláča.
  8. Formu s koláčom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (horný a spodný ohrev) a pečte približne jednu hodinu.
  9. Po uplynutí poslednej minúty vypnite teplotu, mierne pootvorte dvierka rúry a nechajte koláč 10-15 minút odpočívať.
  10. Koláč so slivkami a drobenkou môžete podávať teplý s kopčekom obľúbenej zmrzliny alebo počkajte, kým úplne vychladne, a bohato ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
slivka_koláč
Intenzívne maslový základ, kyslastá chuť zrelých sliviek rozlievajúca sa po jazyku a aromatická drobenka na povrchu
Foto: shutterstock/beats1

Je potrebné uchovávať slivkový koláč v chladničke?


Keď je v dome veľa hladných ľudí, ani ten najväčší podnos s koláčom nie je prekážkou a zmizne v okamihu. Sú však chvíle, keď sa vám nepodarí zbaviť sa všetkých dobrôt za jeden deň. Ako skladovať slivkový koláč, aby vydržal čo najdlhšie čerstvý? Stačí dodržať niekoľko tipov a túto pochúťku budete môcť podávať niekoľko dní. Dôležité je chrániť upečený výrobok pred vlhkosťou aj teplom.

Oba faktory prispievajú k tvorbe škodlivých plesní, v dôsledku ktorých sa stáva nejedlým. Skúsené gazdinky odporúčajú skladovať ovocný koláč na suchom a chladnom mieste. Ideálne sú chladnička a špajza. Pred uložením na požadované miesto však pečivo chráňte hliníkovou fóliou alebo ho vložte do tesne uzavretej nádoby. Týmto spôsobom neabsorbuje arómy z chladničky, ktoré by ho urobili nepožívateľným.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Milujem tento koláč pre jeho kokosovú chuť. Robím ho každú nedeľu, ale nie preto, že by som strácala rozum

Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha). Na palacinky neexistuje jediný správny recept. Každý ich robí po svojom a zvyčajne od oka. Vďaka tomu vyjdú…

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva.…

Vzala som si ich do práce a všetci si pýtali recept. Je to len chvíľka práce a účinok je ohromujúci

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika Heine). Návrat do práce po dovolenke alebo do školy po prázdninách môže byť nesmierne ťažký. Takéto chvíle vám…

Nutela sa môže skryť vedľa tohto domáceho krému. Ak raz ochutnáte čokoládovo-slivkovú, už ju v obchode nekúpite

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Danilova Janna). Čoraz viac ľudí sa zaujíma o zdravé potraviny a vzdáva sa kupovaných výrobkov. Jednou z obľúbených pochúťok…

Jemný, vlhký a sladký ako sen. Tento koláčik budete mať hotový za chvíľu

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gowithstock). Každý si z času na čas rád pochutí na niečom sladkom. Nemusíte sa však ponáhľať do cukrárne, aby…

Auto Trendy

Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Model strednej triedy bude predstavený „čoskoro“. Ohláseni

Hyundai uvádza terénny balík pre Ioniq 5

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai predstavil aktualizáciu elektrického modelu Ioniq 5 v Severnej Amerike. Okrem väčšej batérie a nových technológií vozidlo dostalo aj úroveň výbavy, ktorá mu dodáva robustnejší…

Hypercar Koenigsegg Agera N je pokrytý tapetou

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - V priebehu rokov sme videli mnoho polepov automobilov, ktorých karoséria bola pokrytá špeciálnymi fóliami. Jasné farby, vzory všetkých druhov, nápisy, dokonca aj zamat a podobne.…

Preplachovanie motora. Kedy je to potrebné

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Téma preplachovania motora je medzi vodičmi aj mechanikmi pomerne kontroverzná. Podľa zástancov preplachovanie zvyšuje životnosť motora a zlepšuje kvalitu jeho prevádzky. Odporcovia sa naopak domnievajú,…

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Mingyang Smart Energy minulý týždeň oznámila, že v rámci projektu v čínskom Hainane nainštalovala „najväčšiu veternú turbínu na svete“. Turbína poskytuje výkon až 20…

TomTom GO Navigator 7“. Navigácia, ktorá dokáže ohromiť a upútať pozornosť

8.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť TomTom, špecialista na geolokalizačné technológie, práve oznámila uvedenie najnovšieho zariadenia TomTom GO Navigator 7“. Nový produkt ponúka dopravné informácie v reálnom čase a vylepšené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov