Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Koláč so slivkami a drobenkou. Je taký dobrý, že sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku

6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek). Dlho očakávaná sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá nepretržite až do prvých októbrových dní. Je to ideálna príležitosť naplno využiť...

6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).

Dlho očakávaná sezóna sliviek sa začína koncom júla a trvá nepretržite až do prvých októbrových dní. Je to ideálna príležitosť naplno využiť potenciál tohto chutného a zdravého ovocia. Môžeme si ich, samozrejme, vychutnať hneď po umytí, alebo ich môžeme premeniť na šťavy, džemy či marmelády. Na kuchynskom stole by však nemal chýbať ani dokonale pružný koláč, v ktorom sú slivky ukryté pod vrstvou opečenej drobenky.

Koláč so slivkami a drobenkou – nezmeškajte sezónu sliviek
Foto: shutterstock/Petr Jilek

Chutný koláč so sezónnymi slivkami

Intenzívne maslový základ, kyslastá chuť zrelých sliviek rozlievajúca sa po jazyku a aromatická drobenka na povrchu. Tento slivkový koláč sa nedá prejsť ľahostajne. Je to koláč, bez ktorého si mnohí nevedia predstaviť letné občerstvenie. Stačí naň len pár ingrediencií, ktoré ľahko nájdete v kuchynskej skrinke, a porcia čerstvého ovocia, aby sa celý dom naplnil lahodnou vôňou.


Ingrediencie na koláč:

  • 700 g tvrdých sliviek
  • 320 g pšeničnej múky na koláče
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 4-5 vajec izbovej teploty
  • 170 g cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na posýpku:

  • 65 g pšeničnej múky
  • 70 g cukru
  • 50 g masla.

Ako pripraviť slivkový koláč s drobenkou?

  1. Najskôr v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre rozpustite kocku masla a nechajte ju mierne vychladnúť.
  2. Do jednej misy preosejeme múku a prášok do pečiva, do druhej misy zašľaháme vajcia, pridáme cukor a mixérom vyšľaháme do ľahkého nadýchaného cesta.
  3. Znížte rýchlosť mixéra na minimum a do vaječnej zmesi vlievajte tenkým pramienkom rozpustené maslo. Po tejto fáze už mixér nebudete potrebovať.
  4. Do misy s mokrými prísadami pridáme suché prísady a celé to opatrne premiešame lyžicou. Je dôležité, aby sme to robili len dovtedy, kým sa prísady nespoja.
  5. Keď je cesto hotové, preneste ho na plech vyložený papierom na pečenie a začnite pripravovať ovocie.
  6. Slivky rozpolíme, zbavíme ich jadierok, vložíme do misy a zľahka poprášime múkou. Ovocie položte šupkou smerom k cestu.
  7. V malej nádobe zmiešajte múku, cukor a maslo. Po rozotrení všetkých ingrediencií v rukách posypte pripravenou mrveničkou vrch koláča.
  8. Formu s koláčom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (horný a spodný ohrev) a pečte približne jednu hodinu.
  9. Po uplynutí poslednej minúty vypnite teplotu, mierne pootvorte dvierka rúry a nechajte koláč 10-15 minút odpočívať.
  10. Koláč so slivkami a drobenkou môžete podávať teplý s kopčekom obľúbenej zmrzliny alebo počkajte, kým úplne vychladne, a bohato ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
slivka_koláč
Intenzívne maslový základ, kyslastá chuť zrelých sliviek rozlievajúca sa po jazyku a aromatická drobenka na povrchu
Foto: shutterstock/beats1

Je potrebné uchovávať slivkový koláč v chladničke?


Keď je v dome veľa hladných ľudí, ani ten najväčší podnos s koláčom nie je prekážkou a zmizne v okamihu. Sú však chvíle, keď sa vám nepodarí zbaviť sa všetkých dobrôt za jeden deň. Ako skladovať slivkový koláč, aby vydržal čo najdlhšie čerstvý? Stačí dodržať niekoľko tipov a túto pochúťku budete môcť podávať niekoľko dní. Dôležité je chrániť upečený výrobok pred vlhkosťou aj teplom.

Oba faktory prispievajú k tvorbe škodlivých plesní, v dôsledku ktorých sa stáva nejedlým. Skúsené gazdinky odporúčajú skladovať ovocný koláč na suchom a chladnom mieste. Ideálne sú chladnička a špajza. Pred uložením na požadované miesto však pečivo chráňte hliníkovou fóliou alebo ho vložte do tesne uzavretej nádoby. Týmto spôsobom neabsorbuje arómy z chladničky, ktoré by ho urobili nepožívateľným.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Milujem tento koláč pre jeho kokosovú chuť. Robím ho každú nedeľu, ale nie preto, že by som strácala rozum

Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Auto Trendy

Prebudíš sa a máš o 650 koní menej. To nie je vtip, toto sa skutočne stalo majiteľom Xiaomi SU7 Ultra

06.07.2025 Redakcia Auto trendy Predstav si, že si kúpil superšportové auto s výkonom 1548 koní a ráno po aktualizácii softvéru zisťuješ, že máš len 900 koní. Presne toto sa stalo…

Revolučný bezpečnostný postroj Thule Cappy ochráni vášho psa pri nehode

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska značka Thule predstavila novinku, ktorá zmení cestovanie so psom. Thule Cappy je postroj testovaný pri nárazoch, ktorý zabezpečí maximálnu ochranu nielen vášmu psíkovi, ale…

Elektrická dodávka za cenu naftovej? Ford Transit búra mýty

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ford prichádza s ponukou, ktorá mení pravidlá hry. Plne elektrický E-Transit Custom Van je dostupný už za 32 000 € bez DPH,, čo ho robí…

Športová Škoda a návrat Yetiho? Šéf značky prezradil jednu podmienku

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Kabriolet alebo kupé s logom Škody? Kedysi realita, dnes utópia. Šéf automobilky by však takýto model rád videl v produkcii. Kým k tomu dôjde, musí…

Elektrická beštia od Mercedesu: 1360 koní a nabíjanie rýchlejšie než tankovanie!

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG odhaľuje svoju elektrickú budúcnosť v podobe šokujúceho konceptu GT XX. Nejde len o prototyp, ale o technologický manifest s výkonom presahujúcim 1360 koní, nabíjaním…

Prečo sa všetky lietadlá na svete vyhýbajú preletom nad touto obrovskou zónou?

06.07.2025 Redakcia Auto trendy Predstavte si oblasť päťkrát väčšiu ako Francúzsko, kde neuvidíte ani jedno lietadlo. Keď sa pozriete na letový radar, zbadáte obrovskú prázdnu zónu bez akýchkoľvek stôp komerčných…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov