Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Siahnete do skrine po tabuľku čokolády a objavíte zvláštny povlak. Cukrár odhalí, či je škodlivý

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik). Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si...

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik).

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si môžete všimnúť biele alebo sivé zvyšky. Je to viditeľné najmä v lete.

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť.
Foto: shutterstock.com/e_rik

Vysoké teploty čokoláde neprospievajú. Nielenže sa môže roztopiť a stratiť svoj tvar, ale niekedy sa na nej objaví zvláštne vyzerajúci povlak. V takých chvíľach sa pýtame, či ide o pleseň alebo či sa tabuľka nepokazila. Cukrári vysvetľujú, že to našťastie nie je nič nebezpečné.

Otvoríte obal a na ňom je biely zvyšok. Nepodliehajte panike

Ak ste čokoládové tyčinky „strážili“ dlhší čas, môžu sa na nich počas horúcich mesiacov objaviť biele alebo sivé škvrny. Hoci nevyzerajú vábne, nehrozí, že by sa stalo niečo zlé. Biele zvyšky nie sú nič iné ako výkvet cukru a tuku. Objavuje sa najmä v čase, keď sladkosti skladujeme v chladničke a potom ich dáme na teplé miesto. Čokoláda je mimoriadne citlivá na zmeny teploty. Už pri rozdiele 10 stupňov sa na jej povrchu môže objaviť rosa spôsobená kondenzáciou. Kvapky môžu vyťahovať cukry a po odparení zanechávať povlak.

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach.
Foto: shutterstock.com/FotoLady123

Mliečna čokoláda je po otvorení sivá. Čo to môže znamenať?

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach. Keď sa tabuľka rozpúšťa, maslo použité na jej výrobu sa môže zrážať na povrchu. Keď čokoláda po uložení na chladnejšie miesto stuhne, táto zrazenina zostane.

Adam Turoni, cukrár a výrobca čokolády, v rozhovore pre Yahoo Life vysvetlil, ako sa vyrába správna tabuľka. Výroba úzko súvisí s procesom výroby, ktorý sa nazýva temperovanie. Striedavo sa zahrieva a ochladzuje, aby sa ihneď po rozbalení vytvoril hladký a lesklý efekt.

Stopy, ktoré sa môžu objaviť na povrchu, najmä po dlhšom skladovaní, označil ako „čokoládový výkvet“. K tomu dochádza, keď výrobok skladujeme v nevhodných podmienkach. Nemá to však vplyv na chuť, a aj keď je čokoláda pokrytá výkvetom, môžeme ju bez obáv konzumovať. Treba si však uvedomiť, že každá pochúťka sa môže pokaziť a ak vyzerá podozrivo, je lepšie ju vyhodiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Horká čokoláda je zdravšia, ako sme si mysleli. Výsledky nového výskumu sú prekvapujúce

Pikantné perníkové koláčiky – silvestrovská pochúťka s príchuťou Vianoc


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.

17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/superelaks). Čo sa pridáva do zemiakových placiek? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, keď sa im nedarí dosiahnuť dokonalú…

Ako sadiť cukety? Bohatú úrodu zničí jediná chyba. Pred výsevom semien na toto nezabudnite

17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotosDo). Je to zelenina, ktorá sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Často sa pestuje aj v domácich…

Lahodné tvarohové lievance pripravíte za 10 minút. Zo stola zmiznú ešte rýchlejšie

17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova). Čo môžete urobiť s bielym tvarohom? Ak vám v chladničke zostal nejaký tvaroh a nechcete ním plytvať,…

Takto predĺžite čerstvosť kôpru. Všetko, čo potrebujete, je nádoba. Nemôže to byť jednoduchšie

17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Blick). Kôpor je vynikajúcou prílohou a posýpkou mnohých jedál. Pri zlom skladovaní však rýchlo stráca svoju čerstvosť. Čo sa…

Ľahká, nadýchaná a bez prášku do pečiva. Ako pripraviť dokonalú janovskú piškótu?

17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Janovská piškóta je cukrárska klasika, ktorá je ideálna ako základ pre viacvrstvové koláče a torty. Na…

Auto Trendy

Šokujúci pohľad do dubajských autovrakovísk: Luxusné vraky, o ktorých sa vám ani nesnívalo!

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Pohodlne sa usaďte, pretože to, čo uvidíte, vám vyrazí dych. Zatiaľ čo väčšina autovrakovísk na svete vyzerá ako cintorín starých plechov, v Dubaji nájdete miesta,…

Revolúcia v poľnohospodárstve: Prvý diaľkovo ovládaný traktor z Československa!

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sedíte pohodlne doma a pritom orjete pole alebo zbierate úrodu. Znie to ako sci-fi? Nie tak celkom. Martinskí strojári totiž predstavili prvý…

DS N°4: Francúzska elegancia v novom šate, naftový motor prekvapivo zostáva!

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ikona francúzskeho luxusu mení meno, no zachováva si svoju výnimočnú osobnosť. Nový model ponúka elektrickú verziu, no naftovým motorom ešte neodzvonil. Čím chce zaujať náročných…

10 nemeckých velikánov, ktorí navždy zmenili svet automobilov

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecko je krajinou, ktorá sa do histórie automobilového priemyslu zapísala nezmazateľným písmom. Značky ako Mercedes-Benz, BMW, Porsche či Audi dnes pozná každý motorista. Ale viete,…

Továreň snov alebo nočná mora? BYD stavia gigantické mesto pre 100 000 ľudí. Väčšie ako Barcelona, Paríž a San Francisco dokopy!

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si mesto, kde žijú desaťtisíce ľudí, všetci zamestnaní v jednej obrovskej továrni. Mesto, ktoré sa rozprestiera na ploche väčšej ako Barcelona, Paríž a San…

Kamenné kruhy spred 11 000 rokov. Pravekí ľudia sa vydali ďaleko na sever

17.5.2025 Redakcia Auto trendy - Archeológovia objavili kamenné kruhy a nástroje staré 11 000 rokov. Nálezy sú dôkazom toho, že pravekí ľudia z doby kamennej sa vydali oveľa severnejšie, ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov