Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Siahnete do skrine po tabuľku čokolády a objavíte zvláštny povlak. Cukrár odhalí, či je škodlivý

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik). Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si...

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik).

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť. Ak tam bola dlho, po otvorení si môžete všimnúť biele alebo sivé zvyšky. Je to viditeľné najmä v lete.

Často máme v kuchynskej skrinke čokoládu na takzvanú „čiernu hodinku“ alebo len tak, keď máme chuť.
Foto: shutterstock.com/e_rik

Vysoké teploty čokoláde neprospievajú. Nielenže sa môže roztopiť a stratiť svoj tvar, ale niekedy sa na nej objaví zvláštne vyzerajúci povlak. V takých chvíľach sa pýtame, či ide o pleseň alebo či sa tabuľka nepokazila. Cukrári vysvetľujú, že to našťastie nie je nič nebezpečné.

Otvoríte obal a na ňom je biely zvyšok. Nepodliehajte panike

Ak ste čokoládové tyčinky „strážili“ dlhší čas, môžu sa na nich počas horúcich mesiacov objaviť biele alebo sivé škvrny. Hoci nevyzerajú vábne, nehrozí, že by sa stalo niečo zlé. Biele zvyšky nie sú nič iné ako výkvet cukru a tuku. Objavuje sa najmä v čase, keď sladkosti skladujeme v chladničke a potom ich dáme na teplé miesto. Čokoláda je mimoriadne citlivá na zmeny teploty. Už pri rozdiele 10 stupňov sa na jej povrchu môže objaviť rosa spôsobená kondenzáciou. Kvapky môžu vyťahovať cukry a po odparení zanechávať povlak.

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach.
Foto: shutterstock.com/FotoLady123

Mliečna čokoláda je po otvorení sivá. Čo to môže znamenať?

Niekedy vás po otvorení čokolády môže prekvapiť sivý zvyšok. Ani to by vás nemalo príliš znepokojovať. Ide o tzv. tukový výkvet spôsobený skladovaním pochúťky v príliš horúcich podmienkach. Keď sa tabuľka rozpúšťa, maslo použité na jej výrobu sa môže zrážať na povrchu. Keď čokoláda po uložení na chladnejšie miesto stuhne, táto zrazenina zostane.

Adam Turoni, cukrár a výrobca čokolády, v rozhovore pre Yahoo Life vysvetlil, ako sa vyrába správna tabuľka. Výroba úzko súvisí s procesom výroby, ktorý sa nazýva temperovanie. Striedavo sa zahrieva a ochladzuje, aby sa ihneď po rozbalení vytvoril hladký a lesklý efekt.

Stopy, ktoré sa môžu objaviť na povrchu, najmä po dlhšom skladovaní, označil ako „čokoládový výkvet“. K tomu dochádza, keď výrobok skladujeme v nevhodných podmienkach. Nemá to však vplyv na chuť, a aj keď je čokoláda pokrytá výkvetom, môžeme ju bez obáv konzumovať. Treba si však uvedomiť, že každá pochúťka sa môže pokaziť a ak vyzerá podozrivo, je lepšie ju vyhodiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Horká čokoláda je zdravšia, ako sme si mysleli. Výsledky nového výskumu sú prekvapujúce

Pikantné perníkové koláčiky – silvestrovská pochúťka s príchuťou Vianoc


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako ukladáte potraviny do chladničky? Boli by ste prekvapení, ako veľmi na tom záleží

9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olena Ivanova). Často sa stáva, že po nákupe vložíme výrobky do chladničky bez toho, aby sme sa nad tým…

Túto rastlinu vyhadzujete zbytočne. Z tejto kaše budú paradajky a uhorky rásť ako divé

9.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Janisbija). Leto je pre paradajky, uhorky a ďalšie plodiny obdobím najväčšej záťaže. Ak túžite po sladkých, šťavnatých plodoch…

Zabudnite na ovsené vločky! Táto kaša vyčistí črevá a schudnete

9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PavelKant). Túžite po štíhlej postave a zdravom trávení? Vymeňte svoju rannú ovsenú kašu za prosovú. Tento zázračný pokrm čistí…

Balkón sa bude topiť v kvetoch: Muškáty milujú toto domáce hnojivo

9.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ariene Studio). Muškáty patria k najobľúbenejším balkónovým rastlinám. Keď kvitnú naplno, sú doslova pastvou pre oči. Aby však…

Probiotická bomba z hôr: Turisti ju milujú, vedci chvália

9.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/noxphotos.com). Na prvý pohľad môže pôsobiť mastne a ťažko, no v skutočnosti ide o jednu z najcennejších potravín,…

Auto Trendy

Horúčavy a autá: Aké problémy vás môžu postihnúť počas letných dní?

09.07.2025 Redakcia Auto trendy - Slnečné počasie a vysoké teploty sú ideálne na relax na pláži alebo v parku, no pre vodičov a ich autá môžu predstavovať vážne výzvy. Horúčavy…

Čo robiť, keď stratíte kontrolu nad vozidlom?

09.07.2025 Redakcia Auto trendy - Jazda v daždi prináša zhoršenú viditeľnosť, predĺžený reakčný čas vodiča a riziko nebezpečného aquaplaningu alebo poškodenia vozidla. Preto je na mokrej vozovke nevyhnutné nielen znížiť…

BMW prekvapuje: „Spaľovací motor je náš základný kameň"

9.7.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď automobilky masívne prechádzajú na elektromobily, BMW ide proti prúdu. Vysokopostavený predstaviteľ značky šokoval vyhlásením, že spaľovacie motory zostanú základom ich podnikania ešte…

Bentley EXP 15: Luxusná vízia budúcnosti.

09.07.2025 Redakcia Auto trendy - Britská automobilka Bentley predstavila luxusný Bentley EXP 15, ktorý ponúka pohľad na dizajnové a technologické prvky budúcich modelov značky. Táto limuzína kombinuje prvky sedanu, SUV…

Čína úspešne otestovala 3D tlačený prúdový motor: Revolúcia v leteckom priemysle

09.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky letecký priemysel dosiahol ďalší významný míľnik. V autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko sa uskutočnil úspešný prvý let miniaturizovaného prúdového motora, ktorý bol celý vyrobený pomocou…

Nová Lancia Ypsilon HF: Elektrický dravec s 280 koňmi!

09.07.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna talianska značka prichádza s elektrickým hot hatchom, ktorý prepisuje pravidlá hry. Nová Lancia Ypsilon HF spája eleganciu s brutálnym výkonom 280 koní a zrýchlením…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov