02.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexander Stein).
Horká čokoláda je nielen jedným z najobľúbenejších a najchutnejších, ale aj najzdravších dezertov. Z hľadiska nutričných hodnôt prevyšuje ostatné druhy čokolády a aj vysokoproteínové čokoládové pudingy a tyčinky sú dnes módou najmä medzi fanúšikmi fyzickej aktivity. Vedci práve dokázali, že je ešte zdravšia, ako sme si mysleli!

Foto: Pixabay/Alexander Stein
Za zdraviu prospešné vlastnosti horkej čokolády sú zodpovedné flavonoidy, teda organické chemické zlúčeniny zo skupiny polyfenolov so silnými antioxidačnými vlastnosťami. Sú súčasťou kakaových bôbov, najviac sa ich nachádza v čerstvom bôbu.
Vedci už dávno dokázali, že mierna konzumácia horkej čokolády znižuje riziko srdcových ochorení, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Je zaujímavé, že tento efekt demonštruje len jeden štvorček horkej čokolády. Najnovšie výsledky výskumu sú ešte optimistickejšie!
Horká čokoláda je ešte zdravšia. Vedci nepochybujú
Tím vedcov z Virginia Polytechnic Institute and State University pod vedením prof. Andrewa P. Neilsona skúmal semená kakaového ovocia, ktoré tvoria základ čokolády a majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Experimentovaním na myšiach vedci dokázali, že oligomérne prokyanidíny obsiahnuté v čokoláde majú silný antidiabetický účinok a znižujú riziko obezity!
K podobným záverom dospeli aj vedci z austrálskej Monash University pod vedením prof. Christophera M. Reida, ktorý dokázal, že horká čokoláda obsahujúca viac ako 60 percent kakaa je najbohatším zdrojom aktívnych bioflavonoidov. Zdravšie ako ono je len sezónne ovocie, hlavne čučoriedky. Čokoláda znižuje riziko metabolického syndrómu a infarktu a mŕtvice.

Foto: Pixabay/Ri_Ya
Čo nájdeme v horkej čokoláde?
Horká čokoláda je skutočným pokladom omladzujúcich zložiek, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Nájdeme v ňom:
- polyfenoly a flavonoidy so silnými antioxidačnými vlastnosťami
- theobromín, ktorý stimuluje nervový systém
- horčík, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch vrátane funkcie svalov, zdravia srdca a regulácie cukru v krvi
- železo, ktoré je zodpovedné za transport kyslíka a oxidu uhličitého do buniek a z buniek
- vitamíny skupiny B dôležité pre mnohé metabolické procesy
DÔLEŽITÉ: Najzdravšia je horká čokoláda so 70 percentami a vyšším obsahom kakaa. Čím tmavšia čokoláda, tým menej cukru obsahuje.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlepšite svoj metabolizmus, rozlúčte sa s bruškami. Stačí čajová lyžička do kávy
Má zmysel dať dolu dosku na toalete? Pre mikróby a baktérie existuje len jedna metóda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.