26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva).
Slováci síce veľmi neobľubujú chladené jedlá, ale v horúcom lete sú tieto jedlá veľmi vhodným pokrmom. Chladené jedlá obľubujú napríklad Španieli – majú sa čím pochváliť. Ich studená polievka je jednoducho božská a dá sa pripraviť za pár minút. Základom sú paradajky.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/Gazpacho_studena-polievka.jpg)
Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva
Gazpacho je polievka, ktorá sa podáva studená. Pochádza z andalúzskej kuchyne, ale je obľúbená v celom Španielsku a Európe. Recept na gazpacho je triviálny a naozaj rýchly, a čo je dôležité, polievka je naozaj chutná a osviežujúca. Keď je vonku horúco, doprajte si ju a zároveň prekvapte svojich blízkych jedlom priamo zo španielskej dovolenky.
Gazpacho – recept na večeru v horúcom počasí
Ingrediencie:
- cca 1 kg zrelých dužinatých paradajok,
- 2 strúčiky cesnaku
- polovica červenej papriky,
- 3-4 malé uhorky,
- kúsok chilli papričky (nepovinné),
- dve žemle (len vnútro bez kôrky),
- soľ, korenie, olivový olej, vínny ocot, citrónová alebo limetková šťava.
- syr feta na podávanie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/spanielska-studena-polievka_Gazpacho.jpg)
Foto: shutterstock/Nina Firsova
Gazpacho – spôsob prípravy:
- Paradajky sparíme vriacou vodou a ošúpeme. Nakrájajte ich na kocky a vložte do misky alebo hrnca.
- Ošúpeme a nakrájame uhorky. Pridáme ich k paradajkám. Nakrájajte aj papriku a cesnak pretlačte cez lis.
- K zelenine pridajte žemlu (najlepšie suchú), podľa chuti osoľte a okoreňte, pridajte 4 PL olivového oleja, šťavu z polovice citróna a 1 – 2 PL octu.
- Rozmixujte tyčovým mixérom a dajte na pol hodiny do chladničky, aby polievka vychladla.
- Pred podávaním ozdobte rozdrobenou fetou, kúskami paradajok a prípadne lístkami mäty.
Je to obed alebo večera, ktorý si priam žiada, aby ste ho zjedli počas horúceho dňa, a je ideálny napríklad ako kulinárske prekvapenie na väčších stretnutiach. Často sa podáva na svadobných hostinách ako alternatíva horúceho vývaru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka z vývaru ešte nikdy nebola taká výrazná. Od suseda som sa naučila šikovný trik
Neapolská polievka je najjednoduchšia talianska klasika. Podávam ju aspoň raz týždenne