Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Klasické carbonara som sa naučila na dovolenke v Ríme. Ako hovorievala „Nonna“, päť ingrediencií a „basta“

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu). Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte...

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu).

Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte päťzložkový recept, ktorý mi na dovolenke prezradila moja známa – talianska babička (nonna) – nie je tu žiadna veľká filozofia, ale detaily hrajú veľkú úlohu.

Špagety Carbonara. Cestoviny alla carbonara s guanciale a syrom pecorino romano
Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu

Talianska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších na celom svete. V tradičnom jedálnom lístku nesmú chýbať paradajky, pizza a samozrejme, cestoviny. Klasikou nad klasikou je však carbonara, jedlo pochádzajúce z Večného mesta. Na jej prípravu potrebujete len päť surovín – nepotrebujete nič viac ako tradičné produkty.

Carbonara alebo smotana? Vyberte si taliansku klasiku založenú na piatich ingredienciách


Najväčšia talianska nočná mora? Pridanie smotany, slaniny alebo cesnaku do carbonary. Klasické cestoviny sú pre mnohých takmer posvätné, takže ak snívate o najlepšej verzii tohto kultového jedla, vyberte si päť ingrediencií. Pri výrobnkoch to však nekončí, hoci je dôležité, aby boli čerstvé a čo najkvalitnejšie – hovoríme o syre pecorino romano a guanciale, čiže údenom bravčovom líčku.


Recept na talianske carbonare je na jednej strane hračka a na druhej strane veľmi náročným umením. Všetko totiž závisí od správnej konzistencie omáčky z vajec, syra a korenia. Ako zdôrazňovala talianska Nonna vo svojom kurze rímskej kuchyne, začiatočníci by mali zabudnúť na zhon a všetko robiť podľa receptu. Ak si raz zvyknete používať dobrý recept, už nikdy nebudete s týmto pokrmom experimentovať, pretože dokonalosť netreba meniť ani vylepšovať!

Rigatoni alla carbonara, tradičný rímsky recept na cestoviny s vajcom, guanciale, pecorinom a čiernym korením
Foto: shutterstock/Alessio Orru

Carbonara bez gramu smotany. Talianska špecialita priamo z Ríma


Ingrediencie:

  • cestoviny – najlepšie rigatoni,
  • 2 vajcia,
  • syr pecorino romano,
  • kúsok guanciale (špeciálna slaninka pripravovaná z bravčových líčok),
  • hrubo mleté čierne korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Na začiatku zalejte cestoviny vodou a trochu tekutiny si nechajte v šálke.
  2. Potom odstráňte z guanciale kožu a nakrájajte ju na tenké pásiky. Mäso pridajte na rozpálenú suchú panvicu a opečte ho dozlatista a do chrumkava. Tip – nezabudnite, že výkon horáka by však nemal byť príliš vysoký, mäso má vyškvariť tuk, takže nepotrebujeme olej.
  3. V miske rozšľahajte dva žĺtky. Rozmiešajte ich s najemno nastrúhaným syrom pecorino a veľkým množstvom nahrubo mletého korenia.
  4. Teraz vylejte tuk z panvice do pripravenej omáčky. Všetko spolu opäť premiešame.
  5. Guanciale odložíme na tanier.
  6. Teraz je čas na najdôležitejšiu časť. Keď sú cestoviny al dente, vyklopte ich na panvicu (na miernom ohni) a expresne do nich vlejte žĺtkovo-syrovú zmes.
  7. Opatrne prilejte vodu z cestovín a stále miešajte, kým nevznikne krémová omáčka. Tip – prílišná teplota spôsobí, že sa vajíčko zrazí a namiesto carbonary budete mať miešané vajíčka.
  8. Vrch našej carbonary posypte chrumkavým guanciale, ďalším syrom a korením.
  9. Taliansku špecialitu podávajte ihneď po príprave. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gnocchi ako od talianskej babičky. Tieto zemiakové vankúšiky nesklamú. Kľúč? Zlaté proporcie

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vždy sme robili tieto muffiny na raňajky, keď sme sa vrátili z lesa zo zberu lesných plodov. Overené recepty

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Bobuľové muffinky sú ideálnou voľbou na desiatu. Sú ľahké, výživné a navyše jednoduché na prípravu. Vždy sme takéto…

Najlepšie raňajky na zlepšenie funkcie čriev. Jedna zložka je nevyhnutná

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Grécky jogurt sa vyznačuje hustou, krémovou konzistenciou a jemnou, mierne kyslastou chuťou. V porovnaní s bežným jogurtom…

Bude to hit tohto leta? Spojili kávu s „podivným“ nápojom.

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hyeong-Taek Lee). Kombinovanie niektorých potravín s cieľom dosiahnuť jedinečný kulinársky zážitok sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym. Niektoré…

Sú japonské lievance lepšie ako slovenské? V čom spočíva ich tajomstvo?

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ROHE Creative Studio). Sú ideálne na raňajky alebo ako dezert. Výborne sa hodia k sladkým omáčkam, javorovému sirupu a…

Krémový ako zo sna. Prvýkrát som ju jedla na dovolenke v Chorvátsku, teraz ju robím pravidelne

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk). Je to najlepší krémový koláč, aký som kedy jedla. Chutí doslova ako sen. Po prvýkrát som ho…

Auto Trendy

Čo robiť po autonehode - mali by ste sa ospravedlniť?

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nehoda sa môže stať každému vodičovi bez ohľadu na skúsenosti. Dôležité je vedieť, ako sa správne zachovať v prvých minútach po kolízii. Dodržanie správnych krokov…

Kinetóza v aute: Ako prekonať nevoľnosť a užiť si cestu

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Meškania a dopravné zápchy nie sú jediné veci, ktoré môžu narušiť vaše cestovné plány. Kinetóza dokáže urobiť z dlhých ciest skutočné utrpenie. Postihuje najmä malé…

Jazda na nárazník: Nebezpečný zvyk, ktorý ohrozuje všetkých na ceste

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Jazda na nárazník je nebezpečný zvyk, ktorý zahŕňa jazdu príliš blízko za vozidlom vpredu. Takýto vodič by pravdepodobne nedokázal zabrániť kolízii, ak by vodič vpredu…

Spánok za volantom: Smrteľné nebezpečenstvo, ktoré podceňujeme

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Zaspanie za volantom ohrozuje život vodiča, pasažierov aj ostatných účastníkov premávky. Zatiaľ čo väčšina vodičov sa vyhýba alkoholu a dodržiava rýchlosť, únavu často podceňujeme. Pritom…

Oslňujúce svetlomety áut: Prečo sú stále jasnejšie a ako sa chrániť

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Máte problémy s jazdou v noci, pretože niektoré svetlomety sa zdajú príliš jasné? Možno menej jazdíte, alebo ste dokonca prestali jazdiť úplne. Ak áno, nie…

Najkontroverznejšie víťazstvo F1: Keď prinútili Barrichella vzdať sa triumfu v prospech Schumachera

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza Veľká cena Rakúska a je potrebné si pripomenúť jednu z najkontroverznejších pretekov v histórii Formuly 1. Víťazstvo Michaela Schumachera v roku 2002, ktoré rozhnevalo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov