Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Po 10 minútach zmyte vlažnou vodou. Zosvetľuje zafarbenie na tvári

21.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Motortion Films). Tmavé škvrny, fľaky a nerovnomerný tón pleti sú problémom, ktorý trápi mnohé ženy. Kým niektoré siahajú…

Lepší než všetky slovenské medy. Svet je z neho nadšený

21.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wasanajai). Med Manuka, pochádzajúci z oblasti Nového Zélandu, je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale predovšetkým pre svoje…

Ako sa chrániť pred ďalším infarktom alebo mŕtvicou? Prekvapujúci spôsob

21.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Matej Kastelic). Infarkt a mozgová mŕtvica patria na Slovensku medzi najčastejšie príčiny predčasných úmrtí. Aj keď sa človeku…

Pite aspoň raz denne. AI identifikovala 5 najzdravších nápojov pre ľudí 65+

21.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). S pribúdajúcim vekom sa menia potreby organizmu – a to nielen v jedle, ale aj v pitnom…

Prekvapivé výsledky novej štúdie o pôste. Zmeny sa rozšírili do celého tela

20.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Chudnutie je späť v móde – po ére body positivity sa do popredia opäť dostáva štíhla línia.…

Auto Trendy

Môžem dolievať olej inej značky do auta? Toto musíte vedieť

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - Musí byť olej do auta tej istej firmy? Ak sa počas dlhého víkendu na ceste ukáže, že jeho hladina v motore je nízka a nemáte…

Strešné okno v aute: Luxus, ktorý môže vydrancovať peňaženku

21.06.2025, Redakcia Auto trendy Strešné okno v aute vyzerá ako skvelý nápad - v lete otvoríte strechu, užijete si slnko a príjemný vánok. Realita je však často iná. Tento luxusný…

Dojazd 500 km? Možno... ale podľa koho? Európa, USA a Čína merajú inak

20.06.2025, Redakcia Auto trendy Dojazd elektromobilu 500 kilometrov znie lákavo, ale pozor - záleží na tom, kto ho meral! Európa používa štandard WLTP, Amerika sa spolieha na EPA a Čína…

Šéf Dacie šokuje: "Autá sú príliš veľké a drahé. Vráťme sa k základom!"

20.6.2025 Redakcia Auto trendy - Denis Le Vot, generálny riaditeľ značky Dacia, ostro kritizuje súčasný smer automobilového priemyslu. Tvrdí, že výrobcovia zašli príliš ďaleko a je čas vrátiť sa k…

Šokujúce: Elektrické autá majú problém s brzdami, ktorý nikto nečakal!

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Ako fungujú brzdy v elektrickom automobile? Používajú sa oveľa menej ako tradičné v spaľovacích vozidlách. Napriek tomu, že moderné riešenia zvyšujú efektívnosť a ekologickosť jazdy, stále…

Šokujúci výskum: Aj majitelia elektromobilov veria hoaxom o svojich autách

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Medzinárodný výskum priniesol ohromujúce výsledky: aj medzi vodičmi elektrických vozidiel mnohí veria mýtom a hoaxom, ktoré sa týkajú ich áut. Umelá inteligencia však môže pomôcť objasniť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov