Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Záhrada snov? Začnite s hnojivom z pŕhľavy!

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/La Huertina De Toni). Chcete, aby vaša záhrada prekypovala kvetmi a zelenina rástla ako z vody? Tajomstvo spočíva v…

Prach v domácnosti: Najčastejšie chyby, ktoré ho len zhoršujú.

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUO Studio). Prach v domácnosti je nekonečný boj, ktorý pozná každá z nás. Utierate, čistíte, no zdá sa, že…

Zbavte sa zápachu z práčky raz a navždy – jednoduchý trik, ktorý vás prekvapí.

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Leestudio). Zápach z práčky dokáže znepríjemniť každodenné pranie a narušiť sviežosť oblečenia. Nemusíte však hneď siahať po drahých čistiacich…

Zdravé črevá, lepšia postava: Spoznajte silu inulíny

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/sweet marshmallow). Hľadáte spôsob, ako zlepšiť trávenie, podporiť zdravie čriev a zároveň schudnúť? Odpoveďou môže byť inulína – prírodný…

Auto Trendy

SUV, ktoré vás očarí dizajnom priamo z konceptu!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Citroën predstavila novú generáciu svojho obľúbeného SUV C5 Aircross, ktorá prináša viac priestoru, technológií a dynamického dizajnu, takmer identického s minuloročným konceptom. Tento…

Dacia oslavuje: Z Mioveni vyšlo 8 miliónov áut, jubilejný Bigster v jedinečnej farbe!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia dosiahla výnimočný míľnik vo svojej histórii – na linke závodu v Mioveni zišlo z výroby už 8 miliónov automobilov. Jubilejným modelom, ktorý korunuje tento…

Ako si vybrať auto, ktoré naozaj stačí a nezadlžiť sa?

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výber auta je jedným z najdôležitejších finančných rozhodnutí, ktoré robíme. Príliš často sa nechávame uniesť reklamami a emóciami, čo nás vedie k vyšším výdavkom, než…

Ukryté tromfy vo vašom vozidle – Objavte ich a zjednodušte si život!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Váš automobil je viac než len dopravný prostriedok. Skrýva množstvo funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť každodenné situácie alebo vyriešiť nepríjemné problémy. Čítali ste niekedy manuál…

Elonove sľuby vs. realita: Cybertruck utopil svoje schopnosti v blate

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Keď Elon Musk predstavil Cybertruck, nechýbali veľkolepé sľuby o jeho výnimočných schopnostiach. Tvrdil, že tento futuristický pickup dokáže preplávať rieky a zvládne aj iné vodné…

Francúzsko uprostred vietnamskej džungle: Objavte bizarný zábavný park, ktorý šokuje turistov

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že nastúpite na jednu z najdlhších lanoviek sveta, ktorá vás vyvezie vysoko do vietnamských hôr. Na vrchole vás však nečaká typická ázijská scenéria,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov