16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov).
Cuketové placky sú naozaj lepšie ako zemiakové – to hovorí celá moja rodina a vôbec ma to neprekvapuje. Mne vždy vyjdú chrumkavé a jemné a najlepšie chutia s jogurtovou omáčkou. Ako pripraviť také dobré cuketové placky? Rada vám prezradím svoj osvedčený recept.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_2206930391.jpg)
Foto: shutterstock/Vladislav Chusov
Cuketové placky sú hneď po zemiakových plackách najobľúbenejšími plackami Slovákov. Samozrejme, niet sa čo diviť, cuketové placky sú jemné, skvele chutia s kyslou smotanou alebo jemnou cesnakovou omáčkou a recept je taký jednoduchý, že s ním nikto nebude mať problém. Ak však nevklepnete hneď celé vajce, ale vyšľaháte penu z bielka, placky budú miliónkrát chutnejšie a jemnejšie. Ideálne na jarnú večeru.
Cuketové placky – ideálny recept na jarnú večeru
Ingrediencie:
- 1 väčšia cuketa,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 2 stredne veľké vajcia,
- 1 strúčik cesnaku (nepovinné),
- 2-3 kopcovité polievkové lyžice pšeničnej múky, najlepšie hladkej,
- soľ, korenie, štipka štipľavej papriky podľa chuti,
- tuk na vyprážanie,
- nasekaný kôpor (nepovinné).
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_1370793257.jpg)
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova
Ako pripraviť cuketové placky? Spôsob prípravy
- Cuketu dôkladne umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do misy a pridáme malé množstvo soli. Potom cuketu poriadne stlačte, aby zmäkla a uvoľnila vodu. Odstavte na 15 minút.
- Medzitým vyšľahajte bielka do tuhej peny. Keď je cuketa mäkká, vyžmýkajte ju, najlepšie ľanovou utierkou.
- K osušenej cukete pridajte žĺtky, postrúhanú cibuľu a roztlačený cesnak. Pridáme múku a bielky a premiešame. Nemiešajte však príliš prudko, aby ste nepoškodili štruktúru peny.
- Na panvici poriadne rozohrejeme tuk a hlbokou lyžicou dávkujeme porcie cesta na placky.
- Smažte na miernom plameni, kým nebudú z oboch strán zlatisté. Po usmažení ich položte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk.
Tieto placky sú naozaj vynikajúce a chutia ako teplé, tak aj studené a ako občerstvenie pri rodinných stretnutiach alebo spoločnom sledovaní obľúbeného televízneho seriálu. Pripravte si k nim domácu cesnakovú alebo jogurtovú omáčku a vychutnajte si jednoduchú a chutnú pochúťku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Recept na zemiakové placky. Babička ich robila najlepšie. Cibuľový trik sa hodí