14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Jemná chuť a vôňa je ideálna na letnú prípravu jedál. Táto všestranná zelenina je bohatstvom vitamínov a má aj šialenú chuť. Zahliadli ste na trhu cuketu a chcete z nej pripraviť niečo chutné? Nastrúhajte ju a pripravte si tie najlepšie placky pod slnkom.
Vonku sa z oblohy valí horúčava a vy máte chuť na niečo na zahryznutie. V lete sa najlepšie hodia ľahké recepty zo sezónnej zeleniny. Nielenže sú zdravé, ale dodajú vám aj dávku vitality. Zaradte cukety do svojho každodenného jedálnička a budete po nich siahať navždy. Najlepšie chutia, keď sa z nich pripravia chrumkavé placky.
Cuketa je čisté zdravie
Ak sa rozhodnete pre zdravý výber, zvážte cukety. Obsahuje málo kalórií a patrí medzi najmenej kalorické druhy zeleniny. Zároveň je skutočnou vitamínovou a minerálnou bombou, pretože obsahuje vlákninu, vitamíny A a C, draslík, železo a horčík. Odporúča sa všetkým, ktorí trpia zápchou, črevnými problémami alebo hemoroidmi. Má priaznivý vplyv na črevnú peristaltiku, čím reguluje činnosť čriev. Uvádza sa tiež, že je vhodná pri všetkých zápalových stavoch a najmä pri zápalových stavoch tráviacej sústavy, navyše čistí obličky.
Tipy na najlepšie cuketové placky
Predtým, ako začnete variť, skontrolujte chuť zeleniny. Ak má horkú chuť, môže obsahovať jedovaté látky. Skladovaná v správnych podmienkach bezpečne vydrží aspoň mesiac. Nezabudnite, že v šupke čerstvej cukety sa nachádza veľa živín, ktorých sa neoplatí zbavovať. Cuketa je zelenina, ktorá obsahuje veľa vody, preto po nastrúhaní zeleniny chvíľu počkajte a potom sa zbavte prebytočnej vody, ktorá sa nahromadila. Tekutinu môžete z misky vyliať alebo nastrúhanú cuketu vložte do sitka a na niekoľko minút odložte. Zmes by však nemala byť príliš suchá. Posypanie soľou pomôže cukete uvoľniť vlahu. Nebojte sa pridať bylinky a korenie. Pridaním správnej zmesi bude váš pokrm aromatickejší a chutnejší. Cuketa má veľmi rada oregano, bazalku alebo tymián.
Bezlepkové cuketové placky
Ingrediencie:
- 2 cukety,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 PL kukuričnej múky,
- 1 vajce,
- kôpor,
- soľ a korenie podľa chuti,
- repkový/kokosový olej/vyčistene maslo na smaženie.
Príprava krok za krokom:
Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, potom ju celú vložte do misy. Osolíme a necháme niekoľko minút odstáť, aby sa cuketa osušila. Šťavu z cukety scedíme, pridáme ju do misy spolu s múkou, nakrájanou cibuľou, kôprom, vajíčkom a koreninami. Konzistencia musí byť pevná, nie príliš riedka. Čím viac cukety, tým viac múky musíte do zmesi pridať. Zmes dôkladne premiešajte. Lžičkou dávajte placky na rozpálenú panvicu a smažte ich asi dve minúty z oboch strán.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Karfiol nastrúham a rodina ich zhltne, akoby dva dni nejedla. Všetko je hotové za štvrť hodiny
Cuketové placky som robila polovicu svojho života zle. Bez tejto prísady nechutia tak dobre