Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Krása, Recepty, Tipy, Zdravie,

Kúpte v obchode so zeleninou, zalejte vodou a umyte si tvár. Na vrásky pôsobí ako drahý krém z drogérie

09.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WS-Studio). Dlhé roky sa petržlen používal len ako prísada do rôznych jedál. Až kým sa neobjavili jej mimoriadne zdraviu prospešné vlastnosti, vďaka ktorým sa...

09.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WS-Studio).

Dlhé roky sa petržlen používal len ako prísada do rôznych jedál. Až kým sa neobjavili jej mimoriadne zdraviu prospešné vlastnosti, vďaka ktorým sa stala základom mnohých štiav a koktailov, ktoré sú pre naše telo skutočnou vitamínovou bombou. Ako pripraviť petržlenovú šťavu a aké účinky má jej pravidelná konzumácia?

Ako pripraviť petržlenovú šťavu?
Foto: shutterstock/WS-Studio

Petržlen – nielen do jedál

Petržlen je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Objavili ju Egypťania a neskôr o jej zaradení do svojho jedálnička presvedčili aj Rimanov a Grékov. Od začiatku sa koreň dostal na stoly ako prísada do polievok a iných jedál, zatiaľ čo petržlen sa používal skôr ako okrasná rastlina. Postupom času sa však práve petržlen stal populárnejším pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti využívané v prírodnej medicíne.

Petržlenová vňať je nielen bohatstvom vitamínov a minerálov, ktoré podporujú naše zdravie, ale aj zložkou vysoko cenenou v kozmetike. Vlastnoručne pripravená a pravidelne používaná petržlenová voda má účinky porovnateľné s účinkami mnohých drahých kozmetických prípravkov, ktoré nájdete na pultoch obchodov.

Petržlen – bohatý na vitamíny a minerály

Petržlenová vňať si nepochybne zaslúži označenie „superpotraviny“. Množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré obsahuje, znamená, že tieto nenápadne vyzerajúce zelené listy by mali byť trvalou súčasťou nášho každodenného jedálnička.

Petržlenové listy obsahujú okrem iného:

  • vitamín C
  • vitamín A
  • vitamín K
  • vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej
  • vitamín PP
  • železo
  • vápnik
  • zinok
  • horčík
  • vláknina
  • flavonoidy

Okrem toho obsahuje pre naše telo cenné minerály ako chróm, jód, bór, nikel, kremík a meď.

Petržlenová vňať si nepochybne zaslúži označenie „superpotraviny“.
Foto: shutterstock/VH-studio

Petržlenová šťava pre zdravie

Petržlenová šťava je skutočná vitamínová bomba. Predovšetkým je bohatá na vitamín C, ktorého petržlen obsahuje najviac zo všetkých druhov zeleniny a ovocia. V 100 g petržlenovej vňate sa nachádza až 160 mg vitamínu C, čo je štyrikrát viac ako v pomaranči. Šťava pripravená z nej preto posilní našu imunitu a ochráni naše telo pred baktériami a vírusmi. Éterické oleje, ktoré obsahuje, majú aj protiplesňový účinok. Vysoký obsah vitamínu C uľahčuje vstrebávanie železa obsiahnutého v petržlenovej vňati, takže pravidelné pitie petržlenovej šťavy bude mať krvotvorný účinok a pomôže v boji proti anémii.

Štúdie tiež preukázali, že petržlenová šťava pôsobí ako prevencia rakoviny, gastrointestinálnych ochorení, cukrovky, aterosklerózy, artritídy a astmy. Konzumácia petržlenového nápoja prospieva močovému systému. Jeho diuretický účinok vedie k rýchlejšiemu odstraňovaniu toxínov z tela, čím sa znižuje riziko ochorenia obličiek. Zabraňuje tiež hromadeniu vody v tele a vzniku opuchov.

Petržlenová šťava je vhodnou voľbou aj pre ženy s menštruačnými problémami a tehotné alebo dojčiace ženy, pretože im dodáva dôležité minerálne látky, ako je železo a kyselina listová.

Na čo ešte pomáha petržlenová šťava?

  • čistí telo od toxínov
  • zlepšuje trávenie
  • pôsobí proti negatívnym účinkom stresu
  • podporuje ochranu genetického materiálu pred poškodením
  • podporuje chudnutie
Petržlenová šťava je bohatá na vitamín C.
Foto: shutterstock/Ilona Kozhevnikova

Petržlen – prirodzená cesta ku krásnej pleti

Okrem mnohých zdraviu prospešných vlastností sa petržlen výborne stará aj o našu krásu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, železa a zinku je petržlen alebo kozmetika s jeho obsahom dobrou voľbou pre každého, kto chce mať krásnu a zdravú pleť.

Aké sú výhody pitia petržlenovej vody?

Vitamín C obsiahnutý v petržlenovej vode stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý je zodpovedný za pružnosť a pevnosť pokožky. Odporúča sa preto pri starostlivosti o zrelú, vráskavú a mdlú pleť na obnovenie hydratácie a žiarivosti.

Petržlenové listy sú vhodné aj pre ľudí s mastnou a aknóznou pleťou, pretože majú silný upokojujúci účinok na podráždenie a zápaly.

Ako pripraviť petržlenový nápoj?

Petržlenovú vňať môžete, samozrejme, použiť ako prísadu do polievok alebo omáčok, aby ste nielen obohatili ich chuť, ale aj využili vitamíny a minerály, ktoré obsahuje. Nezabudnite však, že akákoľvek tepelná úprava zbavuje zeleninu, ovocie a bylinky niektorých ich cenných zdraviu prospešných vlastností. Preto je najlepšie ich krátko povariť a pridať ich až v záverečnej fáze varenia alebo ich konzumovať surové, napr. tak, že si z nich pripravíte šťavy a smoothies.

Z petržlenu možno pripraviť výživnú a sýtu šťavu aj osviežujúcu vodu.

Petržlenová šťava – recept:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 2 sladké jablká
  • 1 citrón
  • 0,5 l vody, môžete použiť minerálnu alebo kokosovú vodu

Príprava:

  1. Všetky ingrediencie dôkladne umyte a potom vložte do mixéra alebo odšťavovača.
  2. Do šťavy môžeme pridať lyžičku medu na zlepšenie chuti alebo ju pripraviť s pridaním iného ovocia, ako sú hrušky, kivi alebo pomaranče.

Petržlenová voda – recept:

Ak nemáte možnosť pripraviť si petržlenovú šťavu alebo jednoducho nemáte radi šťavy, môžete si pripraviť osviežujúcu petržlenovú vodu.

  1. Do džbánu vložte niekoľko vetvičiek petržlenu a plátky citróna alebo limetky.
  2. Všetko zalejte vlažnou vodou a nechajte cez noc v chladničke.

Ráno budeme mať pripravený nápoj, ktorý nielenže dokonale uhasí smäd, ale dodá nám aj množstvo cenných vitamínov a minerálov.

Petržlenová voda na tvár

Petržlenové tonikum má omladzujúci účinok, vyhladzuje vrásky a obnovuje pevnosť pleti.
Foto: shutterstock/COOL IMAGES Studio

Domácu petržlenovú vodu môžete použiť aj ako tonikum. Aké účinky má petržlenová voda pri aplikácii na tvár? Predovšetkým má omladzujúci účinok, vyhladzuje vrásky a obnovuje pevnosť. Posilňuje a hydratuje pleť, obnovuje jej prirodzený lesk, zosvetľuje škvrny po akné a slnečné škvrny. Zabraňuje tvorbe škvŕn.

Príprava takéhoto domáceho tonika je veľmi jednoduchá:

  1. 12 vetvičiek petržlenu sa naseká a zaleje 120 ml vody.
  2. Umiestnite do chladničky na najmenej 12 hodín.
  3. Po uplynutí tejto doby tonik jednoducho preceďte a je pripravený na použitie.

V chladničke ho môžete skladovať až dva týždne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do vody a ponorte do nej nohy na 20 minút. Lepšie ošetrenie ako u kozmetičky

Mrkvové pleťové masky. Naneste ich na tvár a účinok uvidíte po 10 minútach

Čo namiesto kávy na prebudenie? Zabudnite na espresso. Jeden pohár vás nakopne na celý de


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmite z parapetu a vmasírujte do pokožky. Toto je najlepšia masť na odreniny na stehnách a topánkach

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nataliajakubcova). Otlaky na chodidlách a odreniny na stehnách sú mimoriadne nepríjemným a bolestivým problémom, ktorý dokáže pokaziť každý výlet…

Zabudnite na arašidové maslo. Vyrobte si ho z jabĺk. Od pohára sa nebudete môcť odtrhnúť

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina). Džemy, pasty a krémy sú len malou časťou sladkých nátierok, ktoré sú k dispozícii v obchodoch na…

Vysaďte túto rastlinu vedľa paradajok. Je zárukou dobre vyzerajúcej zeleniny. Škodcovia sa jej boja ako ohňa

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Čo sadiť popri paradajkách? Hoci pestovanie paradajok v záhrade nie je zložité, nezriedka sa stretávame s útokom škodcov.…

Nielen sóda a ocot dokážu zlikvidovať vošky. Hodiť sa bude aj tekutina, ktorú má každý v chladničke

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironmax Studio). Je dobré vedieť, čo robiť proti voškám skôr, ako sa títo škodcovia objavia v záhrade. Ak zareagujeme…

Takto sa môj starý otec zbavuje buriny v záhrade. Toto je jeho tajomstvo krásneho trávnika a záhonov

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/damiangretka). Aký je najlepší liek na burinu na trávniku? Chemické prípravky zvyčajne stoja majetok a často sú neúčinné. Málokto…

Auto Trendy

Poškriabali ste niekomu auto a nechali tam svoje telefónne číslo? To zaručuje problémy

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Priznanie chyby a prevzatie zodpovednosti by malo byť normou. Nie každý má však občiansku odvahu priznať sa napríklad k poškriabaniu cudzieho auta na parkovisku. Čo…

Pite, ale neopíjajte sa. Vychutnajte si drink bez nepríjemných následkov

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vedci vyvinuli inovatívny gél, ktorý bráni alkoholu dostať sa do krvného obehu a poškodiť pečeň. To znamená, že si môžete vychutnať svoj obľúbený nápoj bez…

Najprv konkurz a teraz správca konkurznej podstaty. Elektrifikácia Nemecka sa skončila neúspechom….

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký start-up sa mal stať jasnou hviezdou na nebi európskej elektromobility. Namiesto úspechu však čelí ďalším finančným problémom. Spoločnosť práve po druhýkrát skrachovala. Konkurzný správca…

Číňania sľubujú lietajúce auto do dvoch rokov. Nebude potrebný pilotný preukaz

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínska spoločnosť Xpeng AeroHT chce dodať svoje lietajúce auto zákazníkom v roku 2026 a niektorí si ho budú môcť vyskúšať už tento rok. Xpeng AeroHT…

Tínedžerskí sadisti zavraždili vodiča nákladného auta.

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Belgickú verejnosť šokovala správa o strašnej smrti vodiča nákladného auta, ktorého v noci z 10. na 11. mája na diaľnici E42 zabil poklop kanalizačnej šachty…

Ide o posledné SUV tohto výrobcu so spaľovacím motorom. Bude sa predávať ako horúce koláče

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žiaľ, ani tento týždeň sa nezaobíde bez správ o ukončení výroby ďalšieho spaľovacieho modelu. Pôjde o posledné SUV tohto typu s tradičnou spaľovacou jednotkou, preto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov