Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Dlhoveká trvalka s kvetmi meniacimi farbu. Pestovanie a starostlivosť o hrachor jarný

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Todd Boland). Táto trvalka, ktorá sa sfarbuje do červených, fialových a modrých odtieňov, sa bežne vyskytuje medzi podrastom v dubových a bukových lesoch, hoci...

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Todd Boland).

Táto trvalka, ktorá sa sfarbuje do červených, fialových a modrých odtieňov, sa bežne vyskytuje medzi podrastom v dubových a bukových lesoch, hoci ju nie je také ľahké nájsť na prvý pohľad. Pre svoje nádherné kvety, ktoré menia farbu podľa veku, získala v 90. rokoch 20. storočia ocenenie Kráľovskej záhradníckej spoločnosti za spoľahlivé rastliny do záhrady. Hrachor jarný, zabudnutá rastlina, ktorá uprostred leta vädne, aby vás na jar opäť prekvapila pestrými kvetmi, je veľmi prirodzenou ozdobou záhonu. Zistite, ako ho pestovať, spravovať a starať sa o neho, aby vám v záhrade vydržal dlhé roky.

V záhrade sa čoraz častejšie objavuje hrachor jarný, zabudnutá rastlina, ktorá rastie v lesných oblastiach. Jeho pestovanie je jednoduché a jeho kvitnutie je naozaj nádherné, a to každý rok.
Foto: shutterstock/Todd Boland

Hrachor jarný – zabudnutá rastlina

Nebyť nezvyčajného sfarbenia kvetov na vzpriamených stonkách, možno by ste si ho v hustých lesoch a krovinatých lesných oblastiach vôbec nevšimli. Hrachor jarný je trvalka, ktorá je v našich lesoch pomerne bežná, ale len málo ľudí ju videlo v jej prirodzenom prostredí. Rastie na miestach, kde je pôda úrodná, chladná a vlhká a kde slnko prichádza len v určitom čase a nezdržiava sa dlho. To sú ideálne podmienky pre hrachor jarný, ktorý sa cíti najlepšie práve tam, uprostred lesa.

Hrachor jarný, zabudnutá rastlina, ktorá si pomaly nachádza cestu do domácich záhrad, získal pred rokmi uznanie Britskej kráľovskej záhradníckej spoločnosti. Dostal sa na nie príliš dlhý zoznam spoľahlivých rastlín do záhrady. Nevyšplhá sa do výšky ako podobné odrody, ale dokáže sa silno rozkonáriť, no stále si zachováva esteticky kompaktnú, trsovitú formu. Vzpriamené stonky majú dostatok svetlozelených listov, medzi ktorými sa koncom apríla/začiatkom mája objavujú kvety, ktoré sú hodnotou tohto druhu.

Výška

Rastlina dorastá do výšky 45 cm, takže je úspešnou strednou vrstvou vo viacúrovňových sezónnych záhonoch, ktoré potrebujú celoplošný kryt – pri tomto usporiadaní budú jedinečné kvety hrachoru jarného na nejaký čas hlavnou ozdobou kompozície. Tie časom ustúpia podlhovastým plodom, ktoré budú naďalej pridávať rastline na šarme a odlíšia ju od uniformných susedných druhov.

Kvitnutie

Počas obdobia kvitnutia hrachoru jarného navyše ožije červenofialovo-modrý záhon, pretože sa k tejto rastline zbiehajú čmeliaky. Trvalka stráca svoju krásu len na chvíľu, keď jej listy začnú usychať. To sa deje približne v polovici leta, takže aby ste jej poskytli čo najlepšiu expozíciu, odporúčame zachovať v záhone sezónny cyklus kvitnutia – hrachor jarný vysaďte medzi druhy, ktoré v lete a na jeseň prevezmú svoju dekoratívnu úlohu, a od apríla ho nechajte prevziať vedenie.

Kvety hrachoru jarného vyzerajú naozaj nápadne a na záhone vyniknú. Drobné, pestrofarebné a zaujímavo tvarované sú tým, čo by ste mali na záhon vysadiť. Zabezpečte mu takmer prirodzené, lesné podmienky, aby mohol nádherne kvitnúť.
Foto: shutterstock/Andrew Fletcher

Pestovanie hrachoru jarného

Správny spoločník pre hrachor je polovica úspechu, pretože zvýrazní jeho vlastnosti a vyplní prázdne miesto, keď sa v lete trvalka náhle vytratí z rozvrhnutia vášho záhonu. Aby však hrachor dlhé roky pôsobivo kvitol na zdravých, bujných trsoch s dlhými listnatými stonkami, musíte sa o neho starať. Pestovanie hrachoru jarného nie je zložité, ani vás nebude stáť veľa času. Stačí si zapamätať základné kroky, ktoré zabezpečia rastline najlepšie podmienky (podobné prírodným) na mieste, ktoré ste pre ňu vybrali.

Výsadba

Nové rastliny môžete získať výsevom semien alebo kúpou už pripravených a vypestovaných sadeníc. S výsevom začnite koncom mája, potom sa môžu objaviť kvety na ďalšiu sezónu. Záhradníci odporúčajú semená hrachoru najprv namočiť. Voda v nádobe by mala byť jemne teplá, preto je dobré umiestniť semená do nádoby napríklad na 12 hodín na mierne otočený radiátor. Do jedného o niečo väčšieho kvetináča vysejete po 4 – 5 semienok. Tak sa budete môcť hneď tešiť z tvarovaného zeleného trsu, aj keď sa kvety v tejto sezóne nechcú objaviť.

Umiestnenie a substrát

Určite rastline polotienisté alebo úplne skryté miesto v tieni, kde sa udržiava stála, citeľná vlhkosť. Pôda by tu mala byť úrodná, dobre odvodnená a pevne humusová. Posledná uvedená podmienka je obzvlášť dôležitá, pretože rastlina potrebuje počas adaptačnej fázy a intenzívneho zakoreňovania veľa vody. Ak je substrát na vybranom mieste dobre odvodnený a nie je v ňom prievan, rastlina bude plne odolná, a teda skutočne dlhoveká.

Presádzanie

Rastlina nemá rada presádzanie, čo má svoje dôvody. Hrachor jarný pestovaný v otvorených podmienkach, priamo v záhradnej pôde, vytvára naozaj dlhé korene. Tento vývoj je spôsobený tým, že koreňový systém je navrhnutý tak, aby sa dostal tam, kde sa neustále hromadí vlhkosť a nedosahuje slnko. Preto ho presádzajte len vtedy, keď je to naozaj nevyhnutné.

Hnojenie

Hrachor je dobré vysádzať do pôdy, ktorá dostala poriadnu dávku kompostu. Môžete ho dať už pri výsadbe. Aby sa ľahko dostupné a dobre vstrebateľné živiny dostali do pôdy a rastlina ich mohla hneď aktívne prijímať. Pridaním čerstvého domáceho kompostu sa zlepší pH pôdy. Ak chcete rastlinu dodatočne posilniť, aby v prvej sezóne kvitla, pridajte jej na jar draslík, pričom dbajte na odporúčané dávkovanie a formu podávania.

Zalievanie

Ak je miesto skutočne vlhké, nemusíte kvetiny zvlášť zalievať. Všade tam, kde substrát rýchlejšie vyschne, musíte nevyhnutne dodávať vodu do pôdy. Pri takejto vysokej tolerancii voči vlhkosti a opatrnom dodávaní vody (sledujte, či a ako sa vstrebáva do pôdy) sa nemusíte báť rastliny zaplaviť. Skutočným rizikom je jej premokrenie, ak rastie na slnku a v neskorých jarných horúčavách.

Použitie hrachoru jarného v záhrade

Vďaka výraznému sfarbeniu kvetov vyzerá krásne a zaujímavo, či už je zasadený na zelenom pozadí rozprestierajúcich sa pôdopokryvných rastlín alebo medzi bielymi, žltými alebo červenými okrasnými rastlinami. Pri výbere najvhodnejšieho miesta v záhrade berte do úvahy, že v suchších podmienkach a na vysokom slnečnom svetle rýchlejšie upadá do vegetačného pokoja a pomaly vädne až do nasledujúcej jari. Ak chcete dosiahnuť efekt zakrytia prázdneho, nezaujímavého priestoru pod stromami a kríkmi s vyšším habitusom, vysádzajte okrem iného sadenice hrachoru jarného vo väčších skupinách.

Túto dlhovekú trvalku môžete použiť pri plánovaní mnohých záhradných úprav.

Použitie hrachoru jarného v záhrade

  • pod rozložitými stromami a vysokými kríkmi so zhrubnutými korunami a odhalenými kmeňmi,
  • v zmiešaných záhonoch a tienistých skalkách,
  • na okrajoch chodníkov v polotienistých a tienistých oblastiach záhrady,
  • v sezónnych záhonoch, kde rastliny kvitnú v určitom poradí a z času na čas menia vzhľad záhonu,
  • v záhonoch porastených kvetmi s podobnými nárokmi na stanovište, napr. prvosienkami a sladkým srdcom.

Keďže hrachor jarný dobre rastie v chladnom a viditeľne vlhkom substráte. Možno ho vysadiť do jazierka, malého rybníka alebo časti dažďovej záhrady.

Hrachor jarný je ideálny na pestovanie na nevzhľadných miestach v záhone. Ako aj na miestach, kde sa k iným kvitnúcim rastlinám nedostáva dostatok slnečného svetla, napr. pod stromami.
Foto: shutterstock/guentermanaus

Je len málo rastlín, ktoré vyzerajú ako idylické lúčne druhy a zároveň sa vyznačujú takou variabilitou farby kvetov ako najzaujímavejšie exotické druhy. Hrachor jarný dokáže na vrcholoch svojich stoniek zhromaždiť až 10 motýľovitých kvetov. Najmladšie z nich bývajú intenzívne fialové a najstaršie sfarbené do modra. Trvalka nerastie rýchlo a chvíľu potrvá, kým zarastie väčšinu záhonu. Je to však druh, ktorý vás bude očarúvať kaskádou farieb po mnoho rokov, pričom sa bude objavovať a miznúť v nečakaných okamihoch. Na druhej strane s ňou nebudete musieť robiť nič špeciálne okrem obdivovania filigránskych kvetov, ktoré si z dobrého dôvodu vyslúžili medzinárodné ocenenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto zelenina je na jar skutočným pokladom zdravia. Jedzte ju do sýtosti

Chcete si užiť nádhernú záhradu? Táto práca sa musí vykonať v marci


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Ktoré bylinky do záhrady by ste mali vybrať, aby nevyžadovali veľa práce a rástli dlhé roky? Na rozdiel…

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Šťavnaté a červené paradajky. Je to cieľ všetkých, ktorí ešte nedávno vysádzali sadenice tejto zeleniny na svoje záhony.…

Žihľavové hnojivo je spásou každého záhradníka. Paradajky a ruže po ňom krásne rastú

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/encierro). Ako vyrobiť hnojivo zo žihľavy? Žihľavové hnojivo, ktoré poznajú skúsení záhradníci, je balzamom pre rastliny a akýmsi čarovným…

Použite toto hnojivo a váš balkón zaplaví more surfínií. Výroba trvá len niekoľko minút

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Tiểu Bảo Trương). Závesné balkónové kvety sú vynikajúcim dekoratívnym prvkom pre váš priestor. Vzhľadom na meniace sa poveternostné podmienky…

Vezmite z kuchyne, nakrájajte a rozložte na záhrade. So slimákmi sa rozlúčite rýchlejšie, než napočítate do troch

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan). Ako sa zbaviť slimákov v záhrade? Túto otázku si začínajú klásť majitelia pozemkov a záhradkári, ktorí chcú…

Auto Trendy

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad zemou a jeho konštrukcia pozostáva z…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo, je pravdepodobné, že sa dostane…

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný batožinový priestor. Video zachytávajúce túto situáciu…

Auto Xiaomi sa pokazilo sotva po 40 km. Auto sa musí vrátiť do továrne

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Xiaomi SU7 sa na chvíľu stal predajným hitom v Číne. To však neznamená, že technologický hegemón prešiel svojím prvým automobilovým uvedením na trh suchou nohou.…

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov