Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada, Zaujímavosti,

Chcete si užiť nádhernú záhradu? Táto práca sa musí vykonať v marci

27.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Paul Burr). Marec je nielen ohlásením prichádzajúcej jari, ale aj obdobím, kedy sa každý záhradkár vracia k svojej vášni s novou energiou. Pod vplyvom...

27.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Paul Burr).

Marec je nielen ohlásením prichádzajúcej jari, ale aj obdobím, kedy sa každý záhradkár vracia k svojej vášni s novou energiou. Pod vplyvom slnečných lúčov, ktoré čoraz odvážnejšie ohrievajú zem, sa na povrchu predierajú prvé klíčiace cibuľové rastliny, ktoré ohlasujú nadchádzajúcu hojnosť plodín. To je signál pre každého milovníka zelene, aby privítal záhradkársku sezónu – čas, kedy sú záhradnícke nožnice, lopaty a hrable opäť nevyhnutné. Marec v záhrade nie je len časom prípravy a plánovania, ale predovšetkým akcie.

Foto: shutterstock/encierro

Čo treba urobiť v marci v záhrade a na pozemku?

Čistenie plochy, prerezávanie, výsadba a hnojenie sú len začiatkom jarného zoznamu úloh, ktoré čakajú na vykonanie v záhradách a na pozemkoch. Už teraz stojí za zváženie zloženie zeleninovej záhrady a záhonov, ktoré v najbližších mesiacoch naplno rozkvitnú. Toto je čas, kedy sa začínajú formovať sny o sviežej, farebnej záhrade. V marcovom záhradkárskom kalendári sa každý deň počíta dvakrát. Jarné slnečné lúče nielen prebúdzajú prírodu k životu, ale aj nadšencom zelene signalizujú, že je čas začať siatie.

Tento mesiac idú do zeme semená zeleniny odolné voči nižším teplotám, ako je mrkva, špenát, cukrový hrášok a rôzne druhy šalátov. Je to tiež ideálny čas na výsev cibule, petržlenu a reďkovky, ktoré nielen rýchlo vyklíčia, ale aj obohatia jarný jedálniček o čerstvé plodiny plné vitamínov. Záhradkári, ktorí si chcú užiť farby a vône kvetov, začínajú skoro s výsevom semien nechtíka, nechtíka a slnečnice, ktoré budú zdobiť záhradu od skorého leta až do prvých jesenných mrazíkov.

malina
V marci treba venovať pozornosť aj prihnojovaniu ovocných stromov a bobuľových kríkov.
Foto: súkromný archív

Osobitnú pozornosť treba v tomto mesiaci venovať aj prihnojovaniu ovocných stromov a bobuľových kríkov, ako sú jablone, hrušky, ríbezle, maliny a egreše. Poskytnutie vhodných živín počas tohto obdobia je nevyhnutné na podporu jarného vývoja púčikov a zabezpečenie bohatej úrody počas sezóny.

Marec je aj časom intenzívnych čistiacich prác. Mnoho záhradkárov začína odstránením krytov, ktoré chránili rastliny pred mrazom. Načasovanie správneho momentu je tu kľúčové, pretože príliš unáhlené akcie môžu vystaviť rastliny tepelnému šoku. Marec je tiež obdobím, kedy si zeleninové záhrady v našich záhradách a osadách vyžadujú osobitnú pozornosť.

Nakyprenie pôdy a jej obohatenie kompostom je základom, na ktorom sa budú rozvíjať budúce plodiny. Zabudnúť nemôžeme ani na trávnik, ktorý po zimnom odpočinku potrebuje obnovu. Prvé pokosenie a dosiatie trávy po čase premení vybranú plochu na živý, zelený koberec.

Aké rastliny by sa mali rezať v marci?

Marec v záhrade prináša aj zvuky prerezávačov a píl. Toto je čas, keď záhradkári z celého Slovenska horlivo začínajú rezať ovocné stromy, listnaté stromy a okrasné kríky. Zatiaľ čo niektoré z týchto prác sa mohli začať už vo februári, príchod miernejších teplôt v marci, najmä v chladnejších častiach krajiny, robí ideálny čas na vykonanie sanitačných opatrení.

Jablone, hrušky, ríbezle, čučoriedky, egreše a vinič sú starostlivo vyberané, pričom sa odstraňujú výhonky odumreté po zime alebo poškodené snehom a vetrom. Takéto aktivity nielen zlepšujú vzhľad rastlín, ale predovšetkým ovplyvňujú ich zdravie. Marec je okrem rezu ovocných stromov aj časom starostlivosti o okrasné kríky. Staré, prerastené rastliny sa dajú omladiť radikálnym rezom, nechajú ich len niekoľko desiatok centimetrov nad zemou. Vďaka tomuto ošetreniu môžu kríčky, ktoré kvitnú na tohtoročných výhonkoch, získať späť svoju bývalú vitalitu a krásu.

POZRITE TIEŽ: Na kríkoch už nebude miesto na ovocie. Nezmeškajte tento dátum! Egreše budú rásť ako burina

Marec je okrem rezu ovocných stromov aj časom starostlivosti o okrasné kríky.
Foto: shutterstock/VH-studio

Medzitým sa v záhradných škôlkach objavujú mladé sadenice, čím sa otvára príležitosť obohatiť záhradu o nové, sľubné exempláre. Netreba zabúdať ani na prevenciu chorôb, a to napríklad postrekom ovocných stromov meďou, ktorá ich ochráni pred plesňami a inými škodcami.

Akčný plán je nepostrádateľnou pomôckou záhradkára

Záhradnícky kalendár je nepostrádateľnou pomôckou pre každého, kto sa chce o svoju záhradu starať s náležitou pozornosťou a efektívnosťou. Ide o akčný plán, ktorý zohľadňuje cyklický charakter prírody a umožňuje vhodné plánovanie prác v závislosti od ročného obdobia. Vďaka nemu môžu záhradkári maximalizovať efektivitu svojej činnosti a poskytnúť rastlinám tie najlepšie podmienky pre rast a vývoj.

Jar je čas na prípravu pôdy, zasiatie semien, presádzanie mladých rastlín a prvé kosenie trávnika. Je to tiež ideálny čas na hnojenie a ochranu rastlín pred škodcami a chorobami.

V lete sa zameriavame na pravidelnú zálievku, starostlivosť o trávnik, strihanie živých plotov a ochranu rastlín pred extrémnymi poveternostnými vplyvmi, akými sú sucho alebo silné dažde. Letné mesiacoch sú kľúčové pre zabezpečenie kontinuity kvitnutia a rodenia rastlín.

V lete sa zameriavame najmä na pravidelnú zálievku, starostlivosť o trávnik, strihanie živých plotov a ochranu rastlín.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Na jeseň sa kalendár záhradkárov zameriava na prípravu záhrady na nadchádzajúcu zimu. Nastáva čas posledného kosenia trávnika, zberu opadaného lístia, ktoré sa dá použiť ako mulč alebo kompost, a prerezávania rastlín, ktoré v tomto období lepšie znášajú rez.

Jeseň je tiež ideálny čas na výsadbu stromov a kríkov, čo im dáva čas zakoreniť sa pred zimou. Ďalšou dôležitou úlohou je chrániť rastliny citlivé na mráz, napr. ich pokrytím špeciálnymi materiálmi. Jesenné mesiace sú aj obdobím, kedy plánujeme budúcoročné zmeny v záhrade, ako sú nové výsadby či úpravy aranžmánu.

Zima je pre záhradkára časom oddychu alebo sa mýlime?

Zima v záhradníctve sa môže zdať menej intenzívnym obdobím, ale stále je potrebné vykonať veľa dôležitých úloh. Toto je čas na údržbu záhradného náradia, plánovanie budúcich projektov a objednávanie semien a sadeníc.

Zimné mesiace sú tiež príležitosťou na ochranu rastlín pred mrazom a snehom a v teplejších dňoch môžete vykonávať mierne čistiace práce, ako je odstraňovanie buriny alebo kontrola zdravotného stavu rastlín. Pre mnohých záhradkárov je to aj čas učenia sa a rozširovania vedomostí, čo sa premieta do lepšej prípravy na nadchádzajúce sezóny.

Zimné mesiace sú tiež príležitosťou na ochranu rastlín pred mrazom a snehom.
Foto: shutterstock/knelson20

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Záhradník mi povedal, kedy mám zasiať uhorky. Premeškajte tento termín a vo vnútri budú prázdne

Kedy je najlepší čas na prerezávanie krušpánu? Držte sa jedného termínu a stromček zaujme svojou hustotou a intenzívnou farbou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo hryzie paradajky? Títo škodcovia sú mimoriadne nepríjemní. Nedajú sa spozorovať voľným okom

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA). Pestovanie paradajok je náchylné nielen na choroby, ale aj na napadnutie škodcami. To je skutočná nepríjemnosť aj…

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Protesty v turistickom raji. Plánujete dovolenku na tomto ostrove?

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@TheTimes). Malorka je nádherný španielsky ostrov, ktorý každoročne navštívi množstvo cestovateľov. Jeho obyvatelia však nie sú spokojní s takým…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov