Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Táto zelenina je na jar skutočným pokladom zdravia. Jedzte ju do sýtosti

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic). Na jar, po únavnej zime, ľudské telo často potrebuje poriadnu dávku vitamínov a minerálov, aby sa oživilo a správne fungovalo. Na začiatku...

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic).

Na jar, po únavnej zime, ľudské telo často potrebuje poriadnu dávku vitamínov a minerálov, aby sa oživilo a správne fungovalo. Na začiatku jari by mala byť strava bohatá na zeleninu, ktorá vám dodá to, čo potrebujete, aby ste sa cítili dobre. Akú zeleninu je najlepšie jesť v apríli a máji, aby ste pocítili prílev vitality?

Ktorú zeleninu sa oplatí jesť najmä na jar?
Foto: shutterstock/Tijana Simic

Jarný zeleninový boom. Telo hladné po vitamínoch a mineráloch

Zimné mesiace, nedostatok slnečného svetla a často horší prístup k čerstvému ovociu a zelenine majú negatívny vplyv na naše zdravie. Po jesenných a zimných mesiacoch však konečne prichádza jar a s ňou množstvo zeleniny, ktorá je skutočnou pokladnicou zdravia.

Medzi zeleninou vyniká tá, ktorá v pomerne krátkom čase dokáže zlepšiť vašu pohodu a spôsobiť, že sa budete nielen cítiť lepšie, ale aj posilníte vlasy a rozžiari vašu pleť.

Ktoré druhy zeleniny, najmä na jar, sa teda oplatí zaradiť do každodenného jedálneho lístka, aby ste sa rýchlo zotavili?

Špargľa na regeneráciu tela

Stonky špargle začínajú klíčiť okolo marca, ale kvitnú koncom apríla a sezóna trvá celý máj. Jarné jedlo obohatené o špargľu vám môže priniesť mnoho výhod.

Keď ich budete jesť varené, grilované, vyprážané alebo pečené, dodajú vášmu telu veľa vitamínov a minerálov. Táto zelenina má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na množstvo živín vrátane vitamínu K, kyseliny listovej a vlákniny.

Sú tiež vynikajúcim zdrojom probiotickej vlákniny a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre črevá. Kyselina listová, ktorú obsahujú, pomáha telu regenerovať a prospieva kardiovaskulárnemu systému, čo bude pre vás po zimných mesiacoch mimoriadne prospešné.

Špargľa má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na množstvo živín.
Foto: shutterstock/Gudrun Muenz

Vitamíny C a E obsiahnuté v špargli zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov, takže ak bojujete so sivou pleťou a vypadávaním vlasov, špargľa je ideálna.

Zelený hrášok bohatý na vlákninu. Nepodceňujte túto zložku

Mladý hrášok dodá každému jedlu, do ktorého sa pridá, krásny zelený odtieň. Ale vzhľad nie je všetko! Dôležité je, čo hrášok obsahuje.

Čerstvý hrášok, ktorý sa zbiera najlepšie od polovice mája do konca júna, obsahuje veľa zdravých sacharidov a rastlinných bielkovín, vďaka ktorým sa budete cítiť dlhšie sýti. Zelené guľôčky obsahujú vitamíny A a K a sú vynikajúcim zdrojom vlákniny.

Vláknina zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v procese trávenia. Znižuje koncentráciu glukózy v krvi. Vláknina zohráva úlohu aj pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a môže vám pomôcť schudnúť.

Mladá pažítka a jarná cibuľka. Nielen vitamíny, ale aj draslík a železo

Chuť mladej jarnej cibuľky so zelenou pažítkou ozvláštni každé jedlo a výborne sa hodí k zemiakom, paradajkám alebo červenej paprike. Táto nenápadná zelenina však obsahuje skutočnú pokladnicu zložiek potrebných na posilnenie organizmu.

Pažítka a jarná cibuľka môžu byť korunou jarných sendvičov s paradajkami.
Foto: shutterstock/karpovkottt

Jarná cibuľka je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, vápnik a železo. Zelenina obsahuje aj antioxidanty a flavonoidy. Okrem toho je jarná cibuľka nízkokalorická zelenina, takže bude ideálna, ak chcete schudnúť.

Nepopulárne artičoky, skrývajú veľké bohatstvo

Artičoky sú obľúbenejšie v Taliansku alebo Francúzsku, vo vašej domácej kuchyni si nenašli osobitné miesto. Pre ich bohatstvo na vitamíny a minerály sa však oplatí zaradiť ich do jarného jedálnička.

Sezóna artičokov je nezvyčajne dlhá, trvá až do októbra, ale svoj vrchol majú od marca do mája. Na jar sú bohaté na antioxidanty. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá je vhodná pre črevá, rovnako ako zelený hrášok.

Okrem toho táto zelenina obsahuje cynarín, ktorý má choleretické, cholagogické a hepatoprotektívne vlastnosti. To podporuje správnu funkciu pečene a udržiavanie primeranej hladiny lipidov v krvi.

Neviete čo s artičokmi? Hoďte ich na pizzu.
Foto: shutterstock/pilipphoto

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prišla jar a priniesla špargľu. Nevarte, nepečte, hoďte na panvicu. 10 minút a máte hotovo

Kedy sadiť jarnú cibuľku? Blíži sa najlepší čas


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Sedem účinných rastlín proti komárom. Umiestnite ich na parapet

6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rawf8). S príchodom teplých mesiacov sa každoročne objavujú komáre, ktoré môžu zmeniť nejeden večer na nočnú moru. Ako sa…

Produkty, ktoré potláčajú chuť do jedla. Takto „prežijete“ do ďalšieho jedla

05.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart). Bez ohľadu na to, či sa snažíte schudnúť alebo sa jednoducho staráte o svoju postavu, stojí za to…

Nebezpečné komáre okupujú Európu. Odborníčka varuje pred epidémiou

05.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/FotoshopTofs European Center for Disease Prevention). Komáre, ktoré prenášajú horúčku dengue a maláriu, už ovládli južnú Európu a budú…

Nalejte do veľkej misy a zalejte vriacou vodou. Po 15 minútach na odtlaky na nohách zabudnete

5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orawan Pattarawimonchai). Ako sa zbaviť otlakov na nohách? Na túto otázku sa už určite každý pokúšal odpovedať mnohokrát. Otlaky…

Nápoj, ktorý je skvelý na detoxikáciu pečene. Môžete si ho pripraviť za pár drobných a účinky pocítite rýchlejšie, ako si myslíte

5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstoch/iravgustin). Na jeseň a v zime jeme menej ovocia a zeleniny a nepijeme toľko vody ako v lete. Namiesto…

Auto Trendy

OMODA 7. SUV veľkosti Toyoty RAV4 s dojazdom 1200 km. Nie je elektrický

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky konglomerát predstavil tretí model vo svojej ponuke, ktorý sa bude ponúkať v EÚ. Je ním OMODA 7, SUV veľkosti Toyoty RAV4 so spaľovacím alebo…

Za 30 minút omladne každé auto. Takto obchodníci zvýšia hodnotu áut

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Predajcovia automobilov sa už roky snažia nájsť spôsob, ako rýchlo, lacno a efektívne vylepšiť exteriér vozidla.

Toyota Corolla Cross má zaujímavejšiu alternatívu. Je to skvelý plán B s väčšími schopnosťami za podobnú cenu

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota Corolla sa stala skutočným etalónom vo svojom segmente. Je jedným z najregistrovanejších modelov v Európe, čo dokazuje, že Japonci opäť odviedli vynikajúcu prácu. Pri…

Čínsky gigant najíma nového dizajnéra. Budú modely MG také krásne ako kupé Audi A5?

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC, ktorý vlastní značku MG Motor, najal nového dizajnéra. Ten je známy fanúšikom značiek Volkswagen, Audi, Bugatti a dokonca aj Škoda. Kto je…

Elektrický posilňovač riadenia: princípy fungovania, výhody a nevýhody

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka posilňovaču riadenia je jazda po meste pohodlnejšia. Elektrická verzia má jednoduchšiu konštrukciu a nezvyšuje spotrebu paliva ako hydraulický posilňovač riadenia. Má nejaké nevýhody?

Blíži sa facelift modelu Kia EV6. Čo môžeme očakávať?

5.5.2024 Redakcia Auto trendy - Kia predstaví aktualizáciu elektrického modelu EV6. Aké zmeny prinesie facelift, ktorý bude uvedený na trh v roku 2024? Kia predstaví aktual

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov