Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Sladké občerstvenie s jahodami a mascarpone. Tieto dezerty schovajte pred labužníkmi

30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iMarzi). Skôr ako sa v obchodoch objavia pravé slovenské jahody, oplatí sa vopred naplánovať zoznam dezertov, ktoré by sme z nich chceli pripraviť. Takto...

30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iMarzi).

Skôr ako sa v obchodoch objavia pravé slovenské jahody, oplatí sa vopred naplánovať zoznam dezertov, ktoré by sme z nich chceli pripraviť. Takto nám neunikne žiadna jahodová pochúťka. Sladké a šťavnaté plody sa dokonale hodia k hustému syru mascarpone. Naša rada znie: začnite touto kombináciou, aby ste sa mohli pochváliť svojimi cukrárskymi výtvormi. Predstavujeme tri mimoriadne jednoduché, ale pôsobivé dezerty pre všetkých – skúsených aj začiatočníkov.

Jahodový koláč je jedným z najchutnejších dezertov s týmto lahodným ovocím.
Foto: shutterstock/iMarzi

Jahodové tiramisu

Sezóna jahôd sa pomaly začína a už o pár chvíľ nás privíta pohľad na lahodné koláče a dezerty, v ktorých hrá toto šťavnaté ovocie hlavnú úlohu. Jednou z najchutnejších pochúťok je jahodové tiramisu. Ide o dezert, ktorý je zaujímavou alternatívou k tradičnej talianskej pochúťke, v ktorej sú jasne badateľné kávové tóny. Toto sladké občerstvenie sa dá pripraviť v tortovej forme, ako aj v jednoduchom pohári alebo poháriku.

Prísady na jahodové tiramisu:

  • 3 vajcia
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • ¾ šálky silného espressa
  • 2 lyžičky likéru amaretto
  • 150 g jahôd
  • 200 g dlhých talianskych piškót
  • kakao bez cukru
  • čerstvé ovocie a lístky mäty na ozdobu
Jahodové tiramisu je jednou z najchutnejších pochúťok.
Foto: shutterstock/Grazziela

Príprava jahodového tiramisu:

  1. V suchej a čistej miske vyšľahajte tri bielky, pridajte štipku soli a začnite ich šľahať do tuhej peny.
  2. V samostatnej miske zmiešajte žĺtky s uvedeným množstvom cukru. Nakoniec by mala byť zmes dokonale nadýchaná a bledožltej farby.
  3. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi postupne pridávajte mascarpone a v každej porcii premiešajte.
  4. Zmes mascarpone ochutíme dvoma lyžičkami amaretta a opatrne pridáme tuho vyšľahané bielky.
  5. Piškóty mierne namočené do vychladnutej kávy položte na dno vysokých pohárov alebo pohárikov.
  6. Ďalšiu vrstvu tvoria na kocky nakrájané jahody a potom zmes mascarpone. Postup opakujeme, kým poháre nie sú úplne naplnené.
  7. Takto pripravené jahodové tiramisu hojne posypte tmavým kakaom a vložte do chladničky na minimálne dve hodiny.
  8. Jahodové tiramisu podávajte s čerstvým ovocím a lístkami mäty. Dobrú chuť!

Krehký koláč s jahodami a mascarpone

Krehký koláč s jahodami a mascarpone je perfektný nápad na dezert po večeri.
Foto: shutterstock/iMarzi

Všetci milovníci jahôd netrpezlivo čakajú na chvíľu, keď sa obchody a miestne stánky zaplnia šťavnatým červeným ovocím. Práve teraz sa zíde mixér na prípravu osviežujúceho kokteilu. Zo zákutí kuchynských skriniek vytiahneme tortovú formu, aby sme vytvorili krehké cesto naplnené až po okraj sladkým krémom mascarpone. Vrch treba ozdobiť chutným ovocím.

Prísady na krehké cesto:

  • 300 g pšeničnej múky
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice práškového cukru

Ingrediencie na krém:

  • 250 g syra mascarpone
  • 200 g 30 % smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 400-500 g jahôd

Príprava krehkého koláča s jahodami a mascarpone:

  1. Do misky preosejeme pšeničnú múku, pridáme tri lyžice práškového cukru a studené a na kocky nakrájané maslo.
  2. Začnite dané ingrediencie miesiť v rukách, kým sa nevytvorí mrvenička podobná drobenke.
  3. V ďalšom kroku pridajte vajce, pokračujte v miesení rukami a vytvorte hladkú guľu. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
  4. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Preneste ho do vymastenej koláčovej formy, dno popichajte vidličkou a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C 15 – 20 minút.
  5. Studenú 30 % smotanu vyšľaháme do tuha, potom pridáme syr mascarpone zmiešaný s práškovým cukrom.
  6. Krém natrieme na upečený a vychladnutý korpus. Vrch torty ozdobíme jahodami rozkrojenými na polovice.
  7. Jahodový koláč vychladíme v chladničke a podávame ako dezert k popoludňajšej káve. Dobrú chuť!

Palacinky s jahodami a syrom mascarpone

Recept na palacinky s jahodami a mascarpone je mimoriadne jednoduchý a výsledok je ako z najlepšej cukrárne.
Foto: shutterstock/TanaCh

Do dokonalého palacinkového cesta sa ľahko zmestí aj tá najbohatšia náplň. V mnohých domácnostiach sa palacinky tradične podávajú so sladkým tvarohom alebo v slanej verzii so šampiňónmi a syrom. Začiatok sezóny jahôd je ideálnou príležitosťou skombinovať voňavé ovocie so syrom mascarpone a ukryť ho do vláčnej palacinky. Recept je mimoriadne jednoduchý a výsledok je ako z najlepšej cukrárne.

Prísady na palacinkové cesto:

  • 1 šálka pšeničnej múky
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 1 pohár mlieka
  • 1 pohár perlivej vody
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • ½ čajovej lyžičky cukru
  • štipka soli

Ingrediencie na krém:

  • 250 g syra mascarpone
  • 1 čajová lyžička cukru s vanilkou
  • 250 g jahôd
  • ½ šálky 30 % smotany
  • niekoľko lístkov čerstvej mäty

Príprava palaciniek s jahodami a syrom mascarpone:

  1. Do misy preosejeme šálku múky, rozšľaháme tri vajcia, zalejeme vodou a mliekom a osolíme.
  2. Nakoniec pridajte olej a dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  3. Rozpáľte panvicu na horáku, naberačkou do nej nalejte cesto a smažte ho z obidvoch strán dozlatista.
  4. Upečené palacinky preložíme na tanier a pripravíme si jahodovo-mascarponovú náplň.
  5. Do misky vložíme syr mascarpone, pridáme lyžičku vanilkového cukru a dôkladne premiešame.
  6. Umyté a osušené jahody nakrájame na plátky a zmiešame s nadrobno nasekanými lístkami mäty.
  7. Na každú palacinku dáme lyžicu syrovej hmoty, rozotrieme, posypeme jahodami a mätou a zrolujeme alebo zložíme do trojuholníka.
  8. Takto pripravené palacinky s jahodami a mascarpone chutia výborne teplé aj studené. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom, ozdobiť šľahačkou alebo čokoládovou polevou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domácu zmrzlinu môžete pripraviť so zatvorenými očami. Pridajte obľúbené ovocie slovákov a chvíľu počkajte

Lákavé sladké palacinky – recept s čokoládou a banánmi. Ich chuť si jednoducho zamilujete


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Stojí pár eúr a funguje ako peptidy. Vyhladzuje a redukuje vzhľad vrások

25.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dekazigzag). Peptidy na tvár sú jedným zo spôsobov, ako spomaliť proces starnutia pleti. Alternatívnym riešením, ktoré môže priniesť podobné…

Historické kúpeľné mesto patrí k najlepším na svete. Túto termálnu vodu pozná každý

25.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RossHelen). Kúpele sú čoraz populárnejšie, na Slovensku je veľa miest s liečivými termálnymi vodami. Oplatí sa však pozrieť aj…

Vyhýbajte sa týmto farbám po 50-tke. Pridávajú Vám roky a uberajú na kráse

25.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DimaBerlin). Správne oblečenie nás môže omladiť alebo urobiť aj staršími. Strih je dôležitý, ale najdôležitejšiu úlohu zohráva farba. Niektoré…

Cibuľu potriem olejom a uskladním. Za tento trik by som mala dostať zlatú kulinársku medailu

25.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitaliy Litvin). Ako skontrolovať, či je cibuľa pokazená? Hoci je táto zelenina preslávená svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami, môže sa…

Takýto vývar ste ešte nemali. Stačí len trochu, aby získal výnimočnú arómu.

25.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Mnohí ľudia si nedeľný obed nevedia predstaviť bez vývaru. Táto polievka kraľuje aj na významných oslavách. Chcete…

Auto Trendy

Toto sme tu ešte nemali: Manuálna prevodovka pre elektrické autá? Áno, čítate správne!

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Manuálna prevodovka v elektrickom aute? Znie to ako sci-fi, však? Ford však prichádza s prevratným patentom, ktorý spája svet modernej elektromobility a nostalgické zážitky zo…

Najlacnejšie nové rodinné kombi s dieselom na slovenskom trhu. Stále máte z čoho vyberať

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Diesel už zomrel? Ani náhodou! V roku 2025 sa osobné autá s naftovými motormi stále tešia značnému záujmu. Ukazuje sa, že majú väčší podiel na…

Talianska jazda snov: Strada della Forra čaká na teba!

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Pre všetkých milovníkov šoférovania, dobrodružstva a nádherných výhľadov, cestovanie motocyklom nikdy nebolo atraktívnejšie. Predstavujeme ti cestu Strada della Forra v Taliansku – jedinečný zážitok, ktorý…

Luxusná obývačka na kolesách s komfortom prvej triedy lietadla

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Lexus LM prináša revolúciu do sveta automobilov! Tento prvý MPV model od Lexusu v Európe spája elegantnú luxusnú limuzínu s praktickým a priestranným vozidlom. Cestovanie…

Dacia Bigster: Nový kráľ SUV segmentu C prichádza z Mioveni!

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia opäť posúva svoje hranice. Najnovší model Bigster, ktorý je najkomplexnejším SUV v histórii značky, vstupuje do výroby v rumunskom Mioveni. Tento veľkolepý krok prináša…

Najnebezpečnejšia cesta sveta: Po tejto trase sa modlia aj najskúsenejší šoféri

25.3.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa nachádzate na úzkej horskej ceste, kde vás od 1000-metrového útesu delí len niekoľko centimetrov a strmé zákruty. Srdce vám bije ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov