25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leonori).
Toskánsko je jedným z najobľúbenejších regiónov Talianska, a to z dobrého dôvodu. Je známe svojimi rozľahlými vinicami, olivovými hájmi, očarujúcimi mestečkami a skvelou kuchyňou. Práve odtiaľto pochádzajú nadpozemské dary prírody, ako napríklad cavolo nero, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na našich trhoch. Ak túžite presťahovať sa do cyprusových kopcov Toskánska, ale nemáte možnosť, vyskúšajte túto polievku.
Pri potulkách po trhoch môžeme naraziť na výrobok priamo z Talianska. Cavolo nero, špeciálna odroda kapusty, známa aj ako čierna kapusta, je zelenina, ktorá sa považuje za skutočnú superpotravinu, bohatú na minerály a vitamíny, ako aj na kyselinu listovú, ktorá je prospešná pre tehotné ženy. V Taliansku sa táto zelenina často používa pri príprave polievok a nie náhodou patrí medzi prísady toskánskej ribollity.
Aké sú vlastnosti cavolo nero?
Čierna kapusta je odroda hlávkovej kapusty, známa aj ako toskánska kapusta. Nám však pripomína najmä kučeravý kel, keďže jej charakteristickým znakom sú tmavozelené listy so zvlneným vzhľadom. V zimných mesiacoch je určite sezónna, ale dostať ju môžete prakticky po celý rok. Má veľa bielkovín, vlákniny, vitamínov A, C, E a K, ako aj minerálnych solí, najmä vápnika a draslíka, a sulforafánu, ktorý je silným antioxidantom, čo znamená, že má pomerne veľkú protirakovinovú aktivitu. Čierna kapusta je hlavnou zložkou najklasickejšej toskánskej polievky ribollita, ktorá sa môže podávať s cviklovými listami, kapustou, fazuľou a domácim chlebom.
Príprava čiernej kapusty
Najdôležitejšie je správne ju pripraviť na varenie: treba odstrániť strednú stonku a potom očistenú čiernu kapustu uvariť vo vriacej vode. Aby sa zachovala zelená farba listov a nestratil sa vitamín C, ktorý obsahujú, nesmie sa variť dlho, stačia tri minúty, potom by sa mala rýchlo preložiť do vody a ľadu. Prípadne sa môžete rozhodnúť pre dusenie, čo znamená varenie čiernej kapusty na panvici s trochou oleja a šalotkou alebo cibuľou. Hotový produkt sa môže konzumovať vcelku alebo sa môže použiť ako prísada do iných receptov, napríklad na prípravu čipsov z čiernej kapusty.
Tradičná toskánska polievka Ribollita
Vznikla ako chudobné jedlo vidieckeho pôvodu. Je to jedna z najznámejších chlebovo-zeleninových polievok toskánskej vidieckej tradície. Pripravuje sa zo starého chleba a zimnej zeleniny a je úplne vegetariánska. Hlavnými hrdinami Ribollity sú čierna kapusta a fazuľa cannellini. Celé jedlo sa dopĺňa kapustou, mrkvou a zemiakmi. Niekoľko hodín varenia sa vám odmení nevídanou chuťou.
Ingrediencie:
- 1 kilogram čiernej kapusty – cavolo nero,
- 600 gramov fazule cannellini,
- 1 pór,
- 10 gramov soli,
- 1,3 litra vody,
- extra panenský olivový olej,
- chlieb podľa chuti.
Recept krok za krokom:
- Prípravu polievky z čiernej kapusty začnite nakrájaním póru na pásiky.
- Do hlbokého hrnca, ak máte liatinový, nalejte trochu oleja, aby sa pomaly opekal, a na miernom ohni poduste pór.
- Medzitým si pripravte čiernu kapustu: ošúpte jeden list po druhom, uchopte najhrubšiu a najkožnatejšiu časť stonky a pohybom druhej ruky odlúpnite mäkkú časť listu. Po očistení ho nakrájajte nadrobno, aby ste zmenšili jeho objem.
- Vložte nakrájanú kapustu do hrnca s pórom.
- Prikryte pokrievkou a nechajte tri až štyri minúty dusiť, aby kapusta mierne zmäkla.
- Pridajte dve štipky soli a už uvarenú fazuľu.
- Pridajte vodu a jemne premiešajte. Hrniec uzavrite pokrievkou a na miernom ohni varte 45 minút.
- Keď je polievka hotová, v prípade potreby pridajte trochu vody a dochuťte soľou.
- Polievku podávajte s niekoľkými krajcami chleba a trochou olivového oleja.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto lečo podáva moja svokra. Recept je založený na sladkej zelenine a pevnom mäsovom základe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.