22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Klasické lečo v porovnaní s našou slovenskou variáciou sú dve úplne odlišné jedlá. Klasická večera mojej svokry je však skutočným potešením pre chuťové bunky, a to vďaka pestrej zeleninovej kompozícii a robustnom mäsovom základe. Recept je rýchly, vždy vyjde a z tanierov mizne v okamihu.
Jarná večera nebýva len o rezňoch, vyprážanom vajíčku so zemiakmi a ľahkých polievkach. Ideálnym pokrmom je aj lečo, a to všetko vďaka svojej nezvyčajnej chuti a štedrej porcii farebnej zeleniny. Recept na toto chutné jedlo mi prezradila moja svokra – ako hovorí, diabol je v detailoch, takže sa oplatí ísť do detailov a korenia.
Lečo mojej svokry nemá konkurenciu. Tajomstvom sú farebné doplnky
V domácom menu nechýbajú skvelé jedlá, či už mäsité alebo vegetariánske. Počas jarnej sezóny sa však oplatí vsadiť na solídnu porciu vitamínov, ale aj na výdatnú nádielku, ktorá naplní brušká a podmaní si chuťové bunky tých najnáročnejších. Dnes by sme vám chceli predstaviť absolútne jedinečný recept. Hovoríme o leče, ktoré nielen nádherne vonia, ale aj výborne chutí!
Lečo s cuketou a pridaním klobásy je pre mnohých niečo nepredstaviteľné, moja svokra hovorí, že je to príliš šialená chuť! Nájdete tu aj farebné papriky, cibuľu, solídnu porciu paradajok a korenín, ako údená paprika a štipka chilli. Táto kombinácia sa nakoniec ozdobí zeleninou a podáva s krajcom vidieckeho chleba – vtedy je to chutné a domáce.
Recept mojej svokry na lečo – v zložení nechýba nič
Ingrediencie:
- 2 žlté papriky,
- 2 červené papriky,
- zelené papriky,
- cuketa,
- 6 stredne veľkých malinových paradajok,
- 3 cibule,
- 4 stredne veľké strúčiky cesnaku,
- kvalitná klobása,
- hrsť čerstvého oregana,
- lyžička sladkej papriky,
- lyžička údenej papriky,
- štipka chilli,
- soľ,
- korenie,
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Papriky umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na hrubé pásy alebo väčšie kocky.
- Paradajky nakrájajte nožom, sparte a ošúpte.
- Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska a cuketu na plátky.
- Klobásu nakrájajte na plátky alebo polpárky.
- Do veľkého hrnca nalejte trochu oleja. Do rozpáleného tuku pridajte papriku, zeleninu opečte, kým pekne nezhnedne, potom pridajte cibuľu a cesnak.
- Po niekoľkých minútach pridajte cuketu.
- Na panvici orestujte cibuľu. Tip – môžete ju hodiť rovno do hrnca so zeleninou, ale tá z panvice bude oveľa krajšie prepečená a chrumkavá.
- K zvyšku zeleniny pridajte klobásu.
- Teraz je čas na paradajky – prihoďte ich do hrnca so zeleninou a jemne ich roztlačte, aby pustili šťavu a všetko sa pekne podusilo.
- Všetko dusíte 25 minút. Všetko dochuťte paprikou, soľou, korením, oreganom a chilli.
- Pokrm už môžete podávať, ale pre lepšiu chuť odporúčame ešte 20 minút dusiť na miernom ohni. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť večeru z letnej zeleniny? Pri príprave tohto jedla bude kľúčové jedno korenie
Nemecký recept je hitom medzi kuchármi. Je to dokonalá alternatíva uhorkového šalátu