24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YesPhotographers).
Banány sú jedným z najlepších zdrojov vlákniny a sacharidov a najobľúbenejším ovocím. Sú skvelou voľbou na rýchle občerstvenie, hodia sa do džúsov, smoothies a pečiva. Niekedy ich kupujeme až príliš veľa a s každým ďalším dňom vidíme, ako ich dokonale žltá šupka sčernie. Dôležité je, že prezreté banány nestrácajú svoj potenciál. Na čo ich môžeme použiť?

Foto: shutterstock/YesPhotographers
Čo sa dá pripraviť zo starých banánov?
Expresný pokrm vznikne, keď sa banány zmiešajú s iným ovocím alebo zeleninou. Vznikne tak hladký a veľmi sýty banánový kokteil. Stačí ho uchovávať v chladničke a prinesie osvieženie aj počas najhorúcejších dní.
Ďalším typom na prezreté banány je banánový chlieb. Jednoducho zmiešajte mäkké ovocie, múku, maslo, cukor, vajcia a trochu prášku do pečiva. Pridanie ovsených vločiek alebo orechov dodá väčšiu výživovú hodnotu. Teplé dni predznamenávajú začiatok grilovacej sezóny. To je ideálna príležitosť vyskúšať banány pečené v kôrke.
Sladké raňajky
Sendviče s rôznymi prísadami, krémové miešané vajíčka alebo dokonca ovsená kaša s ovocím sú položky, ktoré často kraľujú raňajkám. Niekedy sa však chceme trochu vyblázniť a odkloniť sa od bežných receptov. Jedným zo zaujímavých nápadov na prvé jedlo dňa sú nadýchané banánové buchty. Chuť zrelého ovocia sa dokonale snúbi s kúskami čokolády. Zaručene si na nich pochutnajú deti aj dospelí.

Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic
Ingrediencie na nadýchané banánové buchty:
- 2 prezreté banány
- ½ kg pšeničnej múky
- 25 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 7 g sušeného droždia
- 50 čokoládových hráškov alebo nasekanej čokolády
- štipka soli
Banánové buchty – príprava
- Banány ošúpeme, vložíme do misky a dôkladne roztlačíme vidličkou. V ďalšom kroku zmiešajte vzniknutú kašu s jedným vajcom a rozpusteným maslom.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s droždím a soľou. Suché prísady po častiach vlejte do mokrých a dôkladne premiešajte.
- Nakoniec do surovej zmesi pridajte čokoládové lupienky alebo nadrobno nakrájanú čokoládu a po premiešaní zabezpečte vrch potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto na 2 – 3 hodiny.
- Po tomto čase by malo cesto zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť svoj objem. Začneme doňho udierať päsťou, aby sme sa zbavili prebytočného plynu, a potom ho prenesieme na pomúčenú dosku.
- Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a každú časť vyvaľkajte v múke tak, aby vznikla hladká guľa.Umiestnite buchty do formy na pečenie chránenej papierom.
- Umiestnite buchty tak, aby medzi nimi boli asi 1 – 2 cm medzery. Cesto opäť prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte 40 minút kysnúť.
- Po uplynutí stanoveného času si všimnete, že buchty zväčšili svoj objem a vzájomne sa dotýkajú. Plech s banánovými buchtami vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút.
- Po upečení vyberte kysnuté banánové buchty na tanier a nechajte ich úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte vrch trochou práškového cukru. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bezlepkový chlieb len s niekoľkými prísadami. Moja noha už nikdy nevkročí do pekárne. Je to šialené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.