Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy. Babička mala dve pravidlá

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je niečo, čo by podľa mojej babičky mala každá nevesta dokonale ovládať, „aby sa v novej rodine nemusela hanbiť“. No...

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je niečo, čo by podľa mojej babičky mala každá nevesta dokonale ovládať, „aby sa v novej rodine nemusela hanbiť“. No pravda je, že recept na kysnuté cesto sa stále považuje za základ kulinárskych zručností hneď vedľa tvarohového koláča a vývaru. Ako ho pripraviť tak, aby krásne vykyslo a vždy vyšlo? Pravidlá mojej babičky nebudú zastarané.

Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je pre mnohých ľudí zdrojom obáv, pretože sa zdá byť komplikované. Nič nemôže byť ďalej od pravdy – kysnuté cesto je naozaj jednoduché, ale úspech závisí od toho, či cesto dobre vykysne, alebo klesne. Moja babička piekla kysnuté cesto takmer každú nedeľu počas 70 rokov. Ja si ho pamätám ešte dnes – mäkké ako obláčik a krásne vykysnuté. Dodržiavala dôležité pravidlo – keď cesto kyslo, nesmeli sa otvárať žiadne okná ani dvere, aby nevznikol prievan ani zmeny teploty. Zvykla si pridávať aj trochu liehoviny a považovala ho za zázračný prostriedok, ktorý zaručuje dokonalé cesto.

Začnite prípravou kvásku
Foto: shutterstock/Fascinadora

Recept na kysnuté cesto – dodržujte dve pravidlá


Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky (dobre sa hodí typ 500),
  • 250 ml prevareného mlieka (malo by byť teplé, ale nie horúce),
  • 1 kocka masla (200 g),
  • polovica kocky čerstvého droždia,
  • 2 celé vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • 1 polievková lyžica liehoviny,
  • ďalšie: hrozienka, kandizované ovocie atď.
Keď sa cesto začne odlepovať od rúk, poklepte ho, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Jednoduché kysnuté cesto – ako ho pripraviť:

  1. Začnite prípravou kvásku. Do misky rozdrobíme droždie a rozrobíme ho s 2 lyžicami cukru. Potom prilejte teplé mlieko a pridajte 3 polievkové lyžice múky. Dôkladne premiešajte a odložte, aby kvások začal pracovať.
  2. Kým kvások vykysne, rozpustite v hrnci maslo a nechajte ho vychladnúť. Súčasne vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny.
  3. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme vykysnutý kvások, pridáme vajcia a rozšľahané žĺtky. Teplými rukami (bez akýchkoľvek ozdôb alebo krúžkov) začnite miesiť cesto a postupne prilievajte rozpustené a mierne vychladnuté maslo.
  4. Keď sa cesto začne odlepovať od rúk, poklepte ho, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Potom misu s cestom prikryte čistou utierkou a odložte na teplé miesto bez prievanu, aby vykyslo.
  5. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, znova ho vymiesime a pridáme obľúbené prísady (ak chceme cesto s prísadami). Potom cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod utierkou ešte 15 minút kysnúť.
  6. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vrchnú časť cesta potrieme rozšľahaným bielkom alebo posypeme mrveničkou. Formu s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte ho asi hodinu, kým sa na povrchu nezačne sfarbovať na svetlohnedo.

Toto je ten druh cesta, ktoré kysne tak, že ho musíte „sledovať, či neuniká z misy“. Ak máte radi osvedčené recepty (pretože kto nemá rád), určite si uložte tento recept na babičkino kysnuté cesto. Vždy ho používam a vždy mi vyšlo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kam vyhodiť vrecká od ryže? Slováci sú zmätení z jednej veci. Toto nie je kôš, do ktorého by mali ísť

15.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Mohlo by sa zdať, že väčšina ľudí už prišla na to, ako recyklovať, ale likvidácia niektorých položiek…

Po tejto hodine nejedzte raňajky. Zvýšite tým riziko srdcových problémov

15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David Prado Perucha) Nie nadarmo sa raňajky, ktoré nám dodávajú energiu potrebnú na začiatok dňa, nazývajú najdôležitejším jedlom. Rovnaký…

Tableta denne a seniori starnú pomalšie. Výsledky najnovšieho výskumu sú prekvapujúce

15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Sobolevskyi) Ako oddialiť proces starnutia organizmu? Vedci objavili súvislosť medzi užívaním určitého doplnku a spomalením tohto procesu. Ukázalo…

Namiesto hydiny a bravčového mäsa si vyberte toto mäso. Je ľahko stráviteľné a neobsahuje chemické látky. Považuje sa za najzdravšie

15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Buniak Andrii). Ktoré mäso je najzdravšie? Odpoveď vás možno prekvapí. Ukázalo sa, že zverina je nielen mimoriadne chutná, ale…

Jablkové lievance ako od babičky. Sú mäkké a nadýchané a bez mlieka

15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Sú jedlá, ktoré nás už len svojou vôňou prenesú do detstva, a jablkové koláče sú určite jedným z…

Auto Trendy

Ferrari stráži svoje meno: Neuveríte, za čo všetko vás môže žalovať!

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari je symbolom luxusu, rýchlosti a prestíže. No vlastníctvo tejto legendárnej značky nie je len o rýchlej jazde a obdivných pohľadoch. Ak porušíte pravidlá, Ferrari…

Vodíková infraštruktúra: Budúcnosť alebo slepá ulička?

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Vodík je jedným z najčistejších zdrojov energie, no jeho tankovanie ostáva luxusom pre málo kútov sveta. Len 1 160 čerpacích staníc na celej planéte znie…

Terénny elegán pre Európu

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Lexus, známy svojím luxusom a sofistikovaným dizajnom, sa rozhodol obliecť svoj obľúbený model NX do trochu "drsnejšieho" kabátu. Nový Lexus NX Overtrail je odpoveďou na…

Dvojúrovňové sedadlá v lietadlách? Airbus má plán, ktorý môže zmeniť lietanie navždy

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že počas letu sedíte na „druhom poschodí“ lietadla. Znie to ako sci-fi? Spoločnosť Airbus však vážne uvažuje o revolučnej zmene v dizajne kabín.…

Nové letné pneumatiky Pirelli Cinturato

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Nová letné pneumatiky Pirelli Cinturato spájú to, čo sa doteraz zdalo nemožné – zvýšenú bezpečnosť, dlhšiu životnosť a nižšiu spotrebu paliva. Taliansky gigant prináša ďalšiu…

Prepúšťanie a elektrifikácia: Ako chce automobilka zachrániť svoju budúcnosť?

15.2.2025 Redakcia Auto trendy - Hromadné prepúšťanie, zatváranie tovární a radikálne škrty. Japonská automobilka Nissan čelí jednej z najväčších výziev vo svojej histórii. Po zlyhaní rokovaní o fúzii s Hondou…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov