13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/pompi).
Apríl je začiatkom sezóny mnohých chutných druhov zeleniny a ovocia. V stánkoch na trhu si teraz môžete kúpiť čerstvú špargľu, cviklu, hrušky a rebarboru. Tá posledná nie je veľmi populárna, čo je škoda! Je to skutočná vitamínová bomba a lahodný doplnok napr. na koláče.

Foto: Pixabay/NoName_13
Slováci priam milujú sezónne pochúťky. Niektorí z nás si sadia a pestujú zeleninu a ovocie sami, iní využívajú výhody miestnych trhov a pouličných stánkov. V apríli sa oplatí zásobiť zimnou rebarborou. Sezóna pre túto rastlinu práve začala a potrvá minimálne do polovice júna. Prečo by sme mali obohatiť svoj každodenný jedálniček práve o rebarboru?
Sezóna rebarbory je v plnom prúde. Určite ju zaraďte do svojho jarného jedálnička
Rebarbora pontická alebo bulharská má príjemne osviežujúcu, jemne kyslastú chuť, ktorá sa dokonale hodí okrem iného k sladkým koláčom. Steblá rebarbory sú nielen chutným kulinárskym doplnkom, ale aj cenným zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Jej zloženie zahŕňa okrem iného: vitamíny A, C, E, K a tie zo skupiny B, ďalej horčík, draslík, vápnik, fosfor a železo.
A čo viac, rebarbora je nízkokalorická – 100 g obsahuje len 15 kalórií! Navyše telu dodá solídnu dávku vlákniny. Úžasne pôsobí na tráviaci systém, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, bojuje proti voľným radikálom a podporuje imunitu.
Napriek jej zázračným vlastnostiam by sa jej mali určité skupiny ľudí vyhýbať kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej. Týka sa to predovšetkým ľudí, ktorí bojujú s ochorením obličiek a osteoporózou.

Foto: Pixabay/Its_krtzr
Čo sa dá urobiť z rebarbory? O možnosti nie je núdza
Využitie rebarbory v kuchyni môže byť veľmi široké. Najčastejšie sa používa ako lahodný prídavok do pečiva – najmä krehkého kysnutého cesta. Vo forme vychladeného kompótu je to perfektný nápoj na teplé dni v jarnej a letnej sezóne. Odporúčame používať pri výrobe domácich džemov, zaváranín a zmrzliny. Pokojne ho môžete jesť aj surový. Jeho stonky sú skvelým nápadom na občerstvenie medzi jedlami. Stojí za to aj tepelné spracovanie – varenie alebo pečenie. Pamätajte, že jedlé sú iba stonky rebarbory, nie listy.

Foto: Pixabay/malgorzatahaggu
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.