11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Polenta nie je nič iné ako hustá a krémová kukuričná kaša, ktorá pochádza z talianskej tradície. Dokonale uvarená je vhodná na podávanie na sladko aj na slano. Zaujímavé je, že pôvodne mala polenta len málo spoločného s kukuricou. Pripravovala sa z pšenice a dokonca aj zo špaldy. Spočiatku bola považovaná za jedlo chudobných, ktoré sa časom dostalo na stoly najbohatších občanov. Ako uvariť polentu bez výdavkov na cestu do Talianska? Odporúčame.

Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova
Ako sa pripravuje polenta?
Taliani rozlišujú niekoľko druhov polenty. Najjemnejšie mletá sa s obľubou používa na prípravu pečiva, pekárenských výrobkov a namiesto obvyklej struhanky. Stredne mletá kukuričná kaša sa používa na prípravu jednej z najobľúbenejších príloh k večeri. Potenciál hrubo mletých zŕn sa používa skôr na grilovanie.
Ingrediencie na polentu:
- 190 g kukuričnej kaše
- 1 liter vody
- 60 g parmezánu
- 3 lyžičky masla
- 1 čajová lyžička soli
Príprava polenty
- Do veľkého hrnca nalejte liter vody a začnite ju zohrievať na slabom plameni. Keď sa na povrchu objavia bublinky, pridajte čajovú lyžičku soli a uvedenú dávku kaše.
- Po pridaní ingrediencií do vody ihneď premiešajte, aby sa v kaši nevytvorili nechutné hrudky.
- Tento postup opakujte, kým zmes opäť nezačne vrieť, potom znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec pokrievkou a varte 30-35 minút.
- Počas celej doby varenia polenty musíme obsah hrnca premiešať aspoň každých 4 – 5 minút, najlepšie však nepretržite.
- Počas varenia polenty si môžeme pripraviť tri lyžičky masla a 60 g strúhaného parmezánu. Dobre poslúži Parmigiano Reggiano, Grana Padano alebo Pecorino Romano.
- Po odstavení hrnca z horáka pridáme do polenty všetko maslo a väčšinu syra. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkej kukuričnej kaše.
- Polentu môžete pripraviť aj bez pridania masla alebo syra. Tým sa stáva zdravou náhradou zemiakov.
- Hotovú polentu dajte na tanier, posypte zvyšným strúhaným syrom a vrch ozdobte trochou masla. K horúcej prílohe sa výborne hodí aj čerstvý tymián. Dobrú chuť!
Spôsoby podávania polenty
Príprava polenty s maslom nie je jediným spôsobom, ako ju podávať. Ak chcete pokrm s dokonale jemnou štruktúrou, nahraďte polovicu vody smotanou alebo mliekom. Hotová polenta ponúka širokú škálu kulinárskych možností. Hustá a krémová kukuričná kaša je vhodná na prípravu hranolčekov a dokonca aj rezňov. Môžete si ju vychutnať samostatne alebo v kombinácii so sezónnym ovocím, zeleninou či morskými plodmi. Po úplnom vychladnutí získa polenta pevnú konzistenciu, takže sa dá ľahko krájať. Potom polentu opečte na troche masla a podávajte s obľúbenou omáčkou, napríklad hubovou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravý a chutný doplnok k večeri. Má len 18 kcal a pripravíte ju za 4 minúty
Čo jesť, aby schudnúť? Stačí zvýšiť príjem jednej ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.