Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Dokonale čistý vývar – je to možné. Babičkine spôsoby fungujú – zbavíte sa polievkových usadenín v priebehu chvíľky

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Alex Bayev). Pre mnohých z nás je číry a aromatický vývar predovšetkým chuťou detstva a nedeľných večerí u babičky. Možno práve preto je domáci...

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Alex Bayev).

Pre mnohých z nás je číry a aromatický vývar predovšetkým chuťou detstva a nedeľných večerí u babičky. Možno práve preto je domáci vývar nesporným kráľom všetkých slovenských polievok. Niekedy sa však počas varenia vývaru vytvorí na povrchu pena, ktorá sa bežne označuje ako „humus“. Babičky vedia, ako tomu zabrániť.

Pre mnohých z nás je číry a aromatický vývar predovšetkým chuťou detstva a nedeľných večerí u babičky
Foto: pexels.com/Alex Bayev

Každý má svoj vlastný spôsob prípravy lahodného vývaru. Niekedy sa recepty na dokonalú polievku dedia z generácie na generáciu. Naše mamy a staré mamy zdokonalili toto jedlo a majú naň svoje vlastné špeciálne triky. Začínajúcim kuchárom sa však môže stať, že vývar sa pri varení zakalí a na povrch vystúpi nevzhľadná pena. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých riešení starých mám a zbavíte sa peny z polievky.

Ako pripraviť dokonalý vývar? Existuje niekoľko spôsobov

Pri príprave hovädzieho vývaru sa najčastejšie objavuje pena. Niekedy sa môže vyskytnúť aj pena na kuracom vývare. Nemali by sme sa jej báť, pretože nie je zdraviu škodlivá a nemá vplyv na chuť polievky. Pena je prirodzený proces varenia mäsa, počas ktorého sa živočíšne bielkoviny redukujú a v dôsledku toho začne na povrchu vývaru stúpať pena. Stojí za to vedieť, že jej odstránením pripravujete polievku o cenný kolagén, ktorý zlepšuje stav pokožky a tiež pomáha liečiť boľavé kĺby. Ak sa vám však pena zdá príliš nevábna, existuje niekoľko patentov, ako sa jej jednoducho zbaviť.

Pri príprave vývaru je vhodné pamätať na poradie, v akom pridávate jednotlivé zložky. Začnite studenou vodou a mäsom,
Foto: pexels.com/jenvit keiwalinsarid

Patenty na odstraňovanie usadenín vo vývare

Pri príprave vývaru je vhodné pamätať na poradie, v akom pridávate jednotlivé zložky. Začnite studenou vodou a mäsom, ktoré by ste mali pred vložením do polievky dôkladne umyť. Mäso nedávajte do horúcej vody, pretože bielkoviny v ňom sa veľmi rýchlo zrazia a určite sa objavia nevzhľadné peny.
Nezabudnite, že vývar, ktorý sa varí dlhší čas, bude tiež čírejší, preto je lepšie nechať si na jeho prípravu viac času. Osvedčenou metódou je variť ho na miernom ohni aspoň niekoľko hodín, prikrytý. Trpezlivým varením sa polievka prirodzene vyčistí. Možno práve preto sedávali staré mamy celý deň v kuchyni a „pozorovali“ vývar.

Ak sa napriek tomu objaví pena:

  • Do vývaru pridajte bielok zo slepačieho vajca. Odstránením sa tuk a pena úplne absorbujú. Po chvíli bude ľahšie zbierať penu z povrchu vývaru,
  • do vývaru nevkladajte mrazené mäso. Zmrazené mäso má tendenciu podporovať nadmernú tvorbu peny,
  • keď sa na povrchu vývaru objaví biela hmota, pridajte niekoľko kociek ľadu. Táto úprava urýchli proces zrážania bielkovín a je osvedčeným spôsobom, ako dosiahnuť, aby bola polievka číra.

Treba dodať, že pri varení vývaru by sme mali dodržiavať univerzálne pravidlá. Aby polievka zostala číra, neohrievajte ju príliš často a soľ pridávajte až tesne pred servírovaním na stôl. S týmito niekoľkými babskými trikmi máte šancu pripraviť lahodný vývar bez chýb, ktorý zaujme svojou chuťou a vzhľadom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zakalený vývar je minulosťou. Účinné metódy pre dokonale čistú polievku

Ako dlho môže vývar zostať v chladničke? S týmto jednoduchým trikom vydrží až týždeň


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alp Aksoy). Sladkokyslý, jemne pikantný, ideálne vlhký, chrumkavý, navyše veľmi zdravý a osviežujúci. Taký je práve turecký šalát gavurdagi,…

Je čas na dovolenku od klasiky. „Confetti nails“ sú hitom leta 2025. Sú ešte hypnotickejšie ako francúzska manikúra.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Nechty na leto v roku 2025 spája eleganciu s trochou šialenstva. Nejde o jednu farbu. Ide totiž…

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov