Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nalejte do misky a premiešajte. Lesklý povrch lahodne pokryje vaše sviatočné pečivo

24.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Tatiana Vorona). Domáca poleva je nevyhnutnou ozdobou ručne vyrábaného pečiva. Na fašiangi je nepostrádateľná na šišky, na Vianoce hladko pokrýva chutné perníky a na Veľkú...

24.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).

Domáca poleva je nevyhnutnou ozdobou ručne vyrábaného pečiva. Na fašiangi je nepostrádateľná na šišky, na Vianoce hladko pokrýva chutné perníky a na Veľkú noc steká z bábovky. Tajomstvo tejto sladkej prísady spočíva v jej jednoduchosti a správnej kombinácii len dvoch alebo troch ingrediencií. Pozrite sa, ako si práve teraz vyrobiť šialenú polevu.

Domáca poleva – dokonalá ozdoba veľkonočného pečiva
Foto: shutterstock/Tatiana Vorona

Polevy ako dekorácia


Pomocou glazúry je ľahké dodať tortám pôvab a zakryť prípadné nedostatky na povrchu. Vrchné časti potiahnuté pevnou vrstvou polevy vyzerajú elegantne a zároveň poskytujú základ pre ďalšie zdobenie, napr. ovocím, kokosovými hoblinami, kandizovanou ovocnou kôrou alebo jedlými okvetnými lístkami.
Poleva, ktorá je príliš riedka, matná a rýchlo steká, je nočnou morou začiatočníkov. Stačí však zachovať jednoduché proporcie, aby vždy vyšla dokonale. Aké produkty potrebujeme na prípravu tradičnej a najjednoduchšej polevy? Tu je najlepší a osvedčený recept, ktorý sa stane trvalou súčasťou vašej domácej kuchárky.

Pomocou glazúry je ľahké dodať tortám a koláčom pôvab a zakryť prípadné nedostatky na povrchu
Foto: shutterstock/gourmetphotography

Biela poleva na tortu – tradičný recept


Sladká a dokonale lesklá biela poleva je jednou z najjednoduchších polev, ktorou možno ľahko ozdobiť domáce torty. Hodí sa napríklad na:

  • šišky,
  • koláčiky,
  • perníky,
  • sušienky,
  • slimáky z kysnutého cesta.


Už vieme, na čo použijeme polevu. Prejdime teda k rýchlej príprave jednoduchej a mimoriadne chutnej polevy.

Ingrediencie na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 4-5 polievkových lyžíc vody
  • 1 PL citrónovej alebo pomarančovej šťavy


Príprava polevy:

  1. Začneme preosiatím práškového cukru cez sito do čistej misky. Je dôležité, aby sme z hlavnej prísady odstránili všetky hrudky.
  2. K cukru postupne pridávame vodu, pričom stále miešame a snažíme sa rozbiť všetky hrudky, ktoré sa v miske nahromadia.
  3. Do zmesi pridáme lyžicu citrusovej šťavy a opäť premiešame. Ak nám konzistencia vyjde príliš riedka, môžeme pridať ešte trochu práškového cukru.
  4. Ako by mala vyzerať dokonalá poleva? Požadovaný efekt sa dosiahne, keď poleva začne stekať z lyžice rovnomerným prúdom.
Sladká a dokonale lesklá biela poleva je jednou z najjednoduchších polev, ktorou možno ľahko ozdobiť domáce torty
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako skladujete polevu?


Skúsení cukrári odporúčajú použiť polevu ihneď po príprave. Ak ju necháte ešte niekoľko dní, zistíte, že sa z nej postupne odparuje voda. Takto začne hustnúť, až nakoniec úplne stuhne. V tejto forme už nebude vhodná na zdobenie tort alebo sušienok.
Existuje jednoduchý spôsob, ktorý môže predĺžiť trvanlivosť domácej polevy. Prebytok môžete dať do vrecka na zips a skladovať v chladničke približne dva týždne. Nič vám nebráni skladovať sladkú polevu v mrazničke, kde vydrží až niekoľko mesiacov. Pred zdobením stačí polevu vybrať na kuchynskú linku, nechajte ju zohriať na izbovú teplotu a pridať trochu horúcej vody.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať

Piškótový koláč s kefírom. Piškóta nebola ešte nikdy taká nadýchaná


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Auto Trendy

Tieto veci nikdy nenechávajte v aute počas horúčav: Môžu sa stať nebezpečnými alebo sa zničiť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa teplota vzduchu blíži k 30 stupňom Celzia, interiér zaparkovaného auta sa dokáže rozohriať bleskovo - až na 65-70 stupňov, a niektoré prvky dosahujú…

Kedy by ste nemali šoférovať: Zdravotné stavy a situácie, ktoré ohrozujú bezpečnosť na ceste

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Každý vodič má zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby bol schopný bezpečne šoférovať. Tehotenstvo, zdravotné problémy, lieky či pokročilý vek môžu výrazne ovplyvniť vašu schopnosť riadiť vozidlo.…

Jazda v strednom pruhu: Nebezpečný návyk, ktorý rozčuľuje vodičov po celom svete

05.07.2025 - Redakcia Auto trendy Každý vodič to pozná - jazdíte po diaľnici a pred vami sa "usadil" niekto v strednom pruhu, hoci pravý pruh je úplne voľný. Tento problém…

Čínsky paradox: Bohatí jazdia na benzín, chudobní si kupujú elektromobily

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - V Číne polovica áut predaných minulý rok bola elektrická. V ázijskom svete prešli od jazdy na bicykli na jazdu s elektromobilmi. V Číne sa odohráva…

Volkswagen sťahuje tisíce vozidiel: Airbag môže zabiť spolujazdca pri nehode

05.07.2025 Redakcia Auto trendy Jeden z najhorších škandálov automobilového priemyslu posledných rokov sa spája s menom Takata. Kvôli neslávne známym airbagom museli vyhlásiť gigantické stiahnutie 100 miliónov áut. Nebolo to…

Kontrolka "Service" na palubnej doske: Čo znamená a prečo ju netreba ignorovať?

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas jazdy autom sa na palubnej doske náhle rozsvieti symbol, ktorý ste predtým nevideli? Väčšina vodičov tento signál ignoruje, no môže mať vážne následky. Nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov