Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov