Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Radi varíte? Tento kuchynský trik je revolučný. Potrebujete len pohár a cesnak.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Jose Silva Jimenez). Každý nadšenec varenia by mal poznať aj tento jednoduchý spôsob lúpania cesnaku. Bez neporiadku, bez…

Nakoniec som na to prišla. Stačí troškou posypať a ovocie sa neutopí v ceste.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav Duben). Ovocné koláče sú jedným z najlákavejších domácich dezertov. Avšak ani ten najlepší recept nepomôže, ak všetky ingrediencie…

Lifehack pre milovníkov jedla. Vaša mikrovlnná rúra dokáže viac, ako si myslíte

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandr Shevchenko). Mnohé jedlá milujeme nielen pre ich vynikajúcu chuť, ale aj pre ich ideálnu štruktúru, ktorou je v…

Koláč, ktorý urobíte so zavretými očami. Letná klasika na sladko

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Koláč s jahodami a posýpkou je kombináciou krehkého cesta, lahodného krému a sladkého ovocia. Chrumkavá posýpka dodáva…

Pridajte jednu lyžičku do kávy a pravidelne pite. Zbavíte svoje telo toxínov v krátkom čase

23.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Vyzerá ako elixír z laboratória, no chutí ako luxusné latte. Čierne latte s aktívnym uhlím si získava…

Auto Trendy

Podtáčanie motora: Falošná úspora, ktorá zničí váš motor

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Ak si myslíte, že podtáčaním motora ušetríte peniaze, mýlite sa. Podtáčanie znamená jazdu pri príliš nízkych otáčkach, kde motor nepracuje v optimálnom rozsahu. Táto zdanlivo úsporná…

Kodaň prekonala Viedeň: Toto sú najlepšie mestá na život v roku 2025

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - The Economist zverejnil výsledky najnovšej edície Global Liveability Index, čo znamená, že poznáme najlepšie mestá na život v roku 2025. Po niekoľkých rokoch dominancie sa…

BYD predstavuje nový plug-in hybrid Ti7 s elektrickým dojazdom 130 kilometrov

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka BYD odhalila kľúčové charakteristiky svojho nového veľkého plug-in hybridného SUV Fang Cheng Bao Ti7. Tento päťmiestny rodinný automobil sa môže pochváliť novým systémom…

Prelomový objav na Antarktíde: Tajomné signály môžu dokazovať existenciu neznámych častíc

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vedci pracujúci na Antarktíde počas hľadania neutrín narazili na nezvyčajné rádiové signály. Vyžarované boli z hĺbky arktického ľadu. Vlny zaregistrovali v rámci experimentu ANITA a…

Stellantis získal patent na revolučnú trojstupňovú prevodovku pre elektromobily

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis získal patent na novú prevodovku určenú špeciálne pre elektromobily. Na rozdiel od väčšiny súčasných elektromobilov, ktoré používajú jednostupňové prevodovky, táto umožňuje meniť…

Sudánske ústa: Geologická záhada z púšte ohromuje svet

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Satelitná snímka zo Sudánu odhalila geologickú záhadu, ktorá fascinuje vedcov aj bežných ľudí. Kopec z vtáčej perspektívy vyzerá ako dokonale načrtnuté ľudské pery, čo mu vyslúžilo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov