Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Zahrňte ich do svojho jedálnička a tešte sa zo zdravého srdca. Toto sú skutoční zabijaci cholesterolu

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay). Medzi hlavné príčiny úmrtí nielen na Slovensku, ale aj na celom svete patria kardiovaskulárne ochorenia. Medzi zásadami prevencie sa uvádza zdravá strava. Pozrime...

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Pixabay).

Medzi hlavné príčiny úmrtí nielen na Slovensku, ale aj na celom svete patria kardiovaskulárne ochorenia. Medzi zásadami prevencie sa uvádza zdravá strava. Pozrime sa preto, ktoré rastlinné oleje majú pozitívny vplyv na srdce. V zozname sa nachádzajú niektorí skutoční zabijaci zlého cholesterolu.

Pozrime sa preto, ktoré rastlinné oleje majú pozitívny vplyv na srdce.
Foto: pexels.com/Pixabay

Na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva SR sa uvádza, že na Slovensku každoročne zomrie približne 25-tisíc ľudí na kardiovaskulárne ochorenia. To predstavuje približne 40% všetkých úmrtí v krajine.

Kardiovaskulárne ochorenia sú širokou skupinou chorôb, ktoré postihujú srdce a cievy. Medzi najčastejšie kardiovaskulárne ochorenia patria:

  • Ischemická choroba srdca: Táto choroba je spôsobená zúžením koronárnych artérií, ktoré zásobujú srdce krvou. Môže viesť k infarktu myokardu.
  • Mozgová príhoda: Mozgová príhoda je náhla strata prietoku krvi do mozgu. Môže byť spôsobená krvnou zrazeninou alebo prasknutím cievy v mozgu.
  • Srdcové zlyhanie: Srdcové zlyhanie je stav, kedy srdce nedokáže pumpovať dostatok krvi do tela.

Čo zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení

Existuje mnoho faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, medzi ktoré patria:

  • Vek: Riziko kardiovaskulárnych ochorení sa s vekom zvyšuje.
  • Pohlavie: Muži sú vystavení vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení ako ženy.
  • Fajčenie: Fajčenie je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení.
  • Vysoký krvný tlak: Vysoký krvný tlak poškodzuje cievy a srdce.
  • Vysoká hladina cholesterolu: Vysoká hladina cholesterolu môže viesť k ukladaniu plaku v cievach, čo môže zúžiť ich priemer a obmedziť prietok krvi.
  • Diabetes mellitus: Diabetes mellitus poškodzuje cievy a srdce.
  • Obezita: Obezita zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Kardiovaskulárne ochorenia – ako im predchádzať?

Existuje mnoho vecí, ktoré môžete urobiť pre zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení, medzi ktoré patria:

  • Nefajčite: Ak fajčíte, prestaňte.
  • Zdravo sa stravujte: Jedzte stravu bohatú na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny.
  • Pravidelne cvičte: Snažte sa cvičiť aspoň 30 minút miernou intenzitou každý deň.
  • Udržujte si zdravú váhu: Ak máte nadváhu alebo obezitu, schudnite.
  • Dodržujte odporúčanú hladinu krvného tlaku: Ak máte vysoký krvný tlak, užívajte lieky podľa predpisu lekára.
  • Dodržujte odporúčanú hladinu cholesterolu: Ak máte vysokú hladinu cholesterolu, užívajte lieky podľa predpisu lekára.
  • Dodržujte odporúčanú hladinu cukru v krvi: Ak máte diabetes mellitus, užívajte lieky podľa predpisu lekára.
Nefajčite: Ak fajčíte, prestaňte.
Foto: pexels.com/Karolina Grabowska

Z hľadiska prevencie ochorenia je dôležité zaviesť zásady zdravého životného štýlu. Patrí k nim správna výživa a zaradenie určitej dávky aktivity do každodenného života. Okrem toho je dôležitá zdravá telesná hmotnosť, ako aj zabezpečenie toho, aby krvný tlak aj hladina LDL cholesterolu boli v normálnych medziach.

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa kardiovaskulárnych ochorení, obráťte sa na svojho lekára.

Strava vhodná pre srdce – čo by ste mali jesť?

Odborníci na výživu zdôrazňujú, že soľ, cukor a nasýtené tuky v strave nepriaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém. Keďže srdce pracuje nepretržite, vyžaduje si primeranú starostlivosť. Ak nepracuje správne, ovplyvňuje to celý organizmus. Zloženie vhodnej stravy je vhodné konzultovať s odborníkom, ktorý stravu individuálne upraví.

Je však dobre známe, ktoré potraviny sa oplatí konzumovať, aby sa srdce posilnilo. Medzi ne patria okrem iného

  • Morské ryby
  • celozrnné obilniny,
  • tmavozelená listová zelenina,
  • strukoviny.

Podľa odborníkov na výživu sú pre srdce prospešné najmä stredomorská diéta a DASH diéta, ktorých základom sú málo spracované produkty plné zeleniny a ovocia, ako aj nízkotučné mliečne výrobky a tuky rastlinného pôvodu.

Aké oleje by som mal zaradiť do svojho jedálnička, aby som sa tešil zo zdravého srdca?

Rastlinné oleje sú predovšetkým zdrojom vitamínov A, D, E a K, ako aj fytosterolov a antioxidantov. Pokiaľ ide o srdce, dôležitý je obsah nenasýtených mastných kyselín, okrem iného omega-3. Tie zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii srdcových ochorení. Predovšetkým znižujú hladinu zlého cholesterolu a krvného tlaku a okrem toho podporujú normálny rytmus srdca a znižujú riziko infarktu.

Repkový olej obsahuje pre mozog dôležité omega-3 mastné kyseliny
Foto: shutterstock.com/Piece of Cake

Je potrebné zdôrazniť, že je mimoriadne dôležité zachovať v strave primeraný pomer kyselín omega-3 a omega-6. Tieto kyseliny sa v tele nesyntetizujú, preto sa musia dodávať potravou. Ich vzájomný pomer by sa mal pohybovať v rozmedzí 1:2 až 1:5, a to všetko preto, lebo si navzájom konkurujú z hľadiska enzýmov potrebných na ich metabolizáciu. Preto mnohí odporúčajú oleje, ktoré majú dobrý pomer medzi týmito kyselinami. Ak však vybraný olej nemá správny pomer, riešením je dodať tieto nenasýtené mastné kyseliny z iných zdrojov.

Aký olej si vybrať pre zdravie srdca?

V prípade olejov určených na konzumáciu za studena sa odporúča ľanový olej. Jeho výhoda spočíva predovšetkým v žiaducom pomere omega-3 a omega-6 kyselín.

Pri pôsobení teploty stráca svoje vlastnosti, preto je najlepšou voľbou pridať ho napríklad do šalátu alebo do nátierky na sendviče. Pravidelná konzumácia ľanového oleja môže pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu, triglyceridov a krvného tlaku. Je dôležité mať na pamäti, že by sa mal skladovať na chladnom mieste bez prístupu svetla.

Olivový olej sa odporúča na vyprážanie a použitie za studena. Štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Okrem iného obsahuje antioxidačne aktívne fenoly, ako aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú celkový a LDL cholesterol a majú antiaterosklerotický účinok.

Podobne ako olivový olej, aj repkový olej sa môže používať na vyprážanie a studené podávanie. Podobne ako jeho predchodcovia vykazuje priaznivé účinky na zdravie srdca. Predovšetkým pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Dôležité sú v ňom obsiahnuté fytosteroly a fenolové zlúčeniny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu.

Avokádový olej je pozoruhodný tým, že sa môže používať za studena a na vyprážanie. V prípade druhej možnosti je potrebné zvoliť rafinovaný. Avokádový olej má pozitívny vplyv na činnosť srdca aj vďaka fytosterolom, ktoré zlepšujú lipidový profil a minimalizujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto olej neskladujte. Rýchlejšie sa pokazí a treba ho vyhodiť

Každý deň som mesiac pila olej z pupalky dvojročnej. Takéto výsledky som nečakala


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to horšie ako mole. Požiera všetko, čo stretne na ceste. Toto je jediný spôsob, ako sa ho zbaviť

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Tento chrobák je konkurentom mole potravinovej. V skrinkách spôsobuje skutočnú spúšť, a ak ste si všimli jeho…

Nechty nemusia byť nudné. Vyberte si modernú klasiku. Na večierku urobíte rozruch

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhPumpa). S príchodom jari a leta začína obdobie rôznych rodinných osláv a stretnutí, svadieb, ako aj obdobie prvého svätého…

Kedy kladie vijačka krušpánová vajíčka? Ako zachrániť krušpán po napadnutí vijačkou?

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tobias700). Vijačka krušpánová kladie vajíčka až štyrikrát ročne, čo vedie k skutočnému moru nenásytných lariev, ktoré môžu viesť k…

Umývate sa každý deň? Odborníci rovno hovoria: Je to chyba! „škodlivá posadnutosť“

28.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Každodenná sprcha je bežnou súčasťou mnohých domácností. Mnoho ľudí si nevie predstaviť, že by sa pred prácou alebo…

Nielen mäso. Táto grilovaná zelenina bude hitom v máji

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Blíži sa májový víkend a preto je ideálny čas na grilovanie. Zvyčajne na ňom dominujú mäsové pochutiny,…

Auto Trendy

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu Gran Turismo a bolo vyvinuté s…

Zvláštna fotografia z Marsu. Astronómovia videli pavúky

28.4.2024 Redakcia Auto trendy - Astronómovia zachytili prekvapivý záber Červenej planéty, na ktorom vidno niečo, čo vyzerá ako… mrak pavúkov. Všetko to bolo pozorované na mieste zvanom "Mesto Inkov".

Prekvapivá návšteva Elona Muska v Číne. Cieľ je jeden

28.4.2024 Redakcia Auto trendy - Elon Musk sa nečakane objavil v Pekingu, kde sa má stretnúť s najvyššími čínskymi predstaviteľmi. Rokovania sa budú týkať autonómneho riadenia "elektromobilov" Tesla na tamojšom…

Volvo skráti čas nabíjania elektrických vozidiel o 30 %. Ide o významný prelom

28.4.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Volvo tvrdí, že v blízkej budúcnosti bude schopná skrátiť čas nabíjania elektromobilov až o 30 %. A to len s pomocou nového softvéru, ktorý…

Výmena batérie - ako to urobiť sám?

28.4.2024 Redakcia Auto trendy - Každý majiteľ vozidla sa niekedy stretne s výmenou batérie. Ako si poradíte sami? Vo väčšine áut to nie je zložité. Vysvetlíme vám, ako to urobiť…

Úplne nové japonské SUV je výzvou pre nemeckých konkurentov. Toto leto bude hviezdou na trhu

28.4.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi mnohými SUV, ktoré sú k dispozícii na trhu, sú aj tiché hviezdy z Japonska, ktoré trochu chradnú v tieni Toyoty. Honda a Nissan sú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov