Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Moja babička robila najlepšiu paradajkovú polievku. Tajnú ingredienciu mi prezradila až o desať rokov neskôr

26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Paradajková polievka sa nepýta – paradajková polievka rozumie. Je to jedno z tých jedál, ktoré má rád naozaj každý, a ja som sa...

26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).

Paradajková polievka sa nepýta – paradajková polievka rozumie. Je to jedno z tých jedál, ktoré má rád naozaj každý, a ja som sa niekedy zamýšľala nad fenoménom tohto pokrmu, pretože som si myslela, že som jediná, kto je ochotný skočiť za túto chuť do ohňa. Moja babička bola majsterka polievok a robila najlepšiu paradajkovú polievku na svete. Mala intenzívnu chuť a bola jednoducho vynikajúca, ale moja babička si toto tajomstvo dlho nechávala pre seba. Nedávno som sa o nej dozvedela a tancovala som od radosti.

paradajková polievka
Keď prídeme domov z práce alebo zo školy a vieme, že na večeru je paradajková polievka, okamžite sa usmejeme a pocítime vďačnosť za to, že niekto raz vymyslel tento recept.
Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova

Paradajková polievka – recept, ktorý zabalí naše srdce a dušu ako teplá deka. Je to večera, ktorá sa na prvý pohľad zdá ako tá najobyčajnejšia vec na svete, ale urobme dohodu – keď prídeme domov z práce alebo zo školy a vieme, že na večeru je paradajková polievka, okamžite sa usmejeme a pocítime vďačnosť za to, že niekto raz vymyslel tento recept. No recept na paradajkovú polievku je jedným z tých receptov, ktoré sú v každej domácnosti trochu iné. Niekto robí paradajkovú polievku vo vývare, iný varí špeciálny vývar, niekto používa koncentrát, iný domáce pyré alebo čerstvé paradajky.

Najlepšia paradajková polievka, akú som kedy jedla (a to som ich jedla naozaj veľa), bola paradajková polievka mojej babičky. Moja babička mala svoj vlastný rituál – keď varila, zamkla sa v kuchyni, pustila si rádio alebo telenovely a nikto ju nesmel rušiť. Z tohto dôvodu nebolo vždy jasné, ako presne pripravovala svoje jedlá, ale paradajková polievka bola jednoducho majstrovská. Ukázalo sa, že babička do nej pridávala ingredienciu, ktorá by mi nikdy nenapadla. Bol to strúhaný chren. Na prvý pohľad sa to môže zdať zvláštne, ale chren skvele zvýraznil sladkosť paradajok a dodal jedlu charakter.

Paradajková polievka – moja babička ju vždy robila takto

Ingrediencie:

  • Približne 700 g bravčových rebier,
  • 2 kuracie štvrťky,
  • 3 mrkvy,
  • 2 petržlenové vňate,
  • pór,
  • 2 konzervy nakrájaných paradajok,
  • 2 PL koncentrátu,
  • 2 PL strúhaného chrenu,
  • soľ, korenie, nové korenie, cukor, bobkový list,
  • smotana na bielenie (nepovinné),
  • na podávanie ryža, cestoviny, rezance.
Ukázalo sa, že babička do nej pridávala ingredienciu, ktorá by mi nikdy nenapadla. Bol to strúhaný chren.
Foto: shutterstock.com/Eskymaks

Spôsob výroby:

  1. Začnite s vývarom. Rebierka opláchnite a rozdeľte na kúsky. Vložte ich do hrnca a pridajte kuracie mäso. Zalejte vodou a priveďte do varu. Keď sa začnú tvoriť usadeniny, odstráňte ich a pridajte niekoľko koliesok nového korenia a bobkových listov.
  2. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Pridajte do polievky a varte, kým mäso nezačne mäknúť.
  3. Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej maslo. Pridajte paradajky z konzervy a chvíľu restujte. Pridajte 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis. Potom pridáme chren a chvíľu podusíme.
  4. Obsah panvice pridajte do polievky, pridajte paradajkový pretlak a štipku cukru. Varte ďalších 15 minút. Ku koncu varenia pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ešte chvíľu povarte a ak chcete, pridajte temperovanú smotanu. Podávajte s obľúbenými prílohami.

Táto paradajková polievka je úplne najlepšia a dnes si ju už neviem predstaviť bez chrenu. Samozrejme, niekedy sa rozhodnem pre jednoduchší spôsob, najmä keď nemám čas, a pripravím paradajkovú polievku z vývaru alebo bujónu a koncentrátu, ale nikdy nezabudnem na chren.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Moja suseda ich pridáva do paradajkovej polievky namiesto cestovín alebo ryže. Nečakala som takú chuť

Kedysi ho jedli chudobní, dnes ho jedia tí najbohatší. Tu je jednoduchý recept na pochúťku v reštaurácii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vajíčková nátierka bude lahodná a krémová. Zjete ju bez výčitiek svedomia

21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Môže vajíčková nátierka bez majonézy chutiť dobre? Určite! Kulinárske experimenty sú vítané aj pri dobre známych jedlách. Hľadáte…

Exkluzívne hotely a mrakodrapy. Toto európske mesto sa nazýva „malý Dubaj“.

21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Paul H). Exkluzívne hotely, čistá voda a pláže. Toto mesto medzi Čiernym morom a Kaukazom je prezývané "malý Dubaj"…

Určite ju pridávate do cestovín, no robíte veľkú chybu. Varte takto a neohrozíte svoje zdravie

21.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JESHOOTS-com). Mnoho Slovákov si nevie predstaviť varenie cestovín bez pridania lyžice soli. Je všeobecne známe, že jeho nadbytok má…

Hlavolam: Dokážete opraviť tento príklad posunutím dvoch zápaliek?

21.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap Pixabay/sinisamaric1). Myslíte si, že máte na to, aby ste vyriešili tento hlavolam? Matematická hádanka. Foto: Pixabay/StockSnap Pixabay/sinisamaric1 Hlavolamy…

Večera za pätnásť minút. Svet sa zbláznil do tohto receptu a najdôležitejšia vec je olej

21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker). Recept na rýchlu večeru z cestovín nemusí byť nudný. Ba, lacná večera môže chutiť ako zo špičkovej…

Auto Trendy

Lewis Hamilton vo Ferrari, fanúšikovia formuly 1 v šoku

21.2.2024 Redakcia Auto trendy - Ide pravdepodobne o najväčší prestup v histórii formuly 1. Sedemnásobný majster sveta je jednoznačne spojený s Mercedesom a v roku 2025 bude obliekať červenú kombinézu…

Obyvatelia miest už majú dosť vozidiel SUV. Čaká nás regulačná revolúcia?

21.2.2024 Redakcia Auto trendy - Vo verejnom priestore sa čoraz viac hovorí o vplyve širokých a ťažkých vozidiel SUV na mestá. Nezmestia sa na parkovacie miesta a zaberajú aj obrovské…

Tri štarty Ferrari v roku 2024 - Taliani odhaľujú svoje plány

21.2.2024 Redakcia Auto trendy - Všetko nasvedčuje tomu, že rok 2024 by mohol byť pre Ferrari ďalším silným rokom. Predstavené budú tri modely a jeden z nich určite vyvolá obrovský…

Vodiči nevedia. V počítači je zaujímavá funkcia

21.2.2024 Redakcia Auto trendy - Prakticky každý vodič vie povedať, koľko paliva jeho auto počas jazdy spáli. Nie každý však vie, koľko paliva potrebuje pri státí. Najmä preto, že nie…

Po 4 rokoch Dacia oznamuje facelift svojej vlajkovej lode SUV. V interiéri sa všetko zmení

21.2.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí zákazníci čakajú na okamih, keď sa nová Dacia Duster objaví v showroomoch. Vďaka novému populárnemu pohonu a použitým technológiám…

Podvádzali systém: Keď všetci znižujú CO2, Tesla na tom zarába miliardy

20.2.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa všetci výrobcovia snažia splniť ekologické predpisy, Elon Musk sa mu smeje do tváre. Tesla má predsa gigantické zásoby nevyužitého CO2, na ktorých každoročne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov