Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Za tento silvestrovský pokrm vás budú nosiť na rukách. Kľúčom je prísada, ktorá pomáha pri kocovine

28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Jedlo na Silvestra by malo byť chutné, sýte a výdatné. Presne taký je beef stroganov, v slovenčine známy ako hovädzí stroganov. Toto jedlo...

28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).

Jedlo na Silvestra by malo byť chutné, sýte a výdatné. Presne taký je beef stroganov, v slovenčine známy ako hovädzí stroganov. Toto jedlo sa stalo takmer klasikou pre stretnutia väčších skupín, svadby, krstiny a samozrejme, silvestrovské hostiny. Ako pripraviť chutné jedlo z hovädzieho mäsa a húb? Nezabudnite na šťavu, ktorá má takmer magickú moc – postaví vás na nohy v priebehu niekoľkých okamihov.

stroganov_hovädzie mäso
Hovädzí stroganov
Foto: shutterstock/stockcreations

Hovädzí stroganov je jedlo, ktoré si vychutnávame pri rôznych stretnutiach, a hoci nie je také obľúbené ako vývar chuťovo nezaostáva. Myslím si totiž, že stroganov je veľmi výrazné jedlo plné chutí a vôní, a to nielen vďaka jemnému hovädziemu mäsu, ale aj vďaka ďalším, nemenej dôležitým ingredienciám. Medzi ingrediencie patria huby, paprika, nakladané uhorky a veľmi dôležitá vec – šťava spod uhoriek. Táto prísada nielenže dodáva pokrmu chuť, ale aj spôsobuje, že mäso je kompaktnejšie a nerozpadáva sa. Nič lepšie na Silvestra nenájdete.

Najlepšie jedlo na Silvestra a Nový rok

Ingrediencie:

  • cca 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa (sviečková, roštenka)
  • 500 g šampiňónov
  • 2 väčšie papriky – červená a zelená
  • niekoľko nakladaných uhoriek, najlepšie chrumkavých
  • cca 700 ml vývaru z hovädzích kostí alebo bujónu
  • paradajkový koncentrát
  • cesnak podľa chuti (ja pridávam 2-3 strúčiky)
  • 150 ml 33% smotany (môžete použiť aj kyslú smotanu)
  • korenie – soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, sladká paprika, pálivá paprika
  • 3 polievkové lyžice múky na zahustenie
  • čajová lyžička horčice
  • pol pohára šťavy z uhoriek

Spôsob prípravy:

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na pomerne tenké pásiky dlhé asi 4 cm. Potom ho vložte do misky a marinujte v korení. Pridáme lyžičku sladkej papriky, cesnak pretlačený cez lis, trochu olivového oleja, soľ, korenie a lyžičku horčice. Takto pripravené mäso vložte na niekoľko hodín do chladničky.
  2. Po niekoľkých hodinách mäso vyberte z chladničky, posypte ho múkou a dôkladne premiešajte lyžicou. Odložte na pol hodiny, aby mäso dosiahlo izbovú teplotu. Potom rozohrejte hlbokú panvicu alebo hrniec, v ktorom chcete pokrm pripraviť. Pridajte 3 lyžice oleja a mäso smažte asi 5 minút, kým sa nezapečie zo všetkých strán.
  3. Kým sa mäso smaží, nakrájajte papriku a huby na väčšie kocky a nakladané uhorky na kolieska. Pridajte ich k hovädziemu mäsu a celé to smažte asi 3 minúty.
  4. Potom zalejte vývarom, pridajte bobkové listy, pár koliesok nového korenia a 2 lyžice paradajkového pretlaku.
  5. Znížte teplotu a prikryté varte 50 minút, kým mäso nezmäkne. Počas tejto doby by sa mala omáčka zredukovať, ak sa zredukuje príliš rýchlo, pridajte ešte trochu vývaru.
  6. Tesne pred dokončením dusenia pridajte šťavu z uhoriek. Ak ju pridáte príliš skoro, mäso môže byť príliš tvrdé. Varte ešte štvrť hodiny na miernom ohni a nakoniec pridajte smotanu na zjemnenie. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.

Toto jedlo podávajte s knedľou, ryžou, zemiakmi alebo jednoducho s krajcom čerstvého chleba. Stroganov sa môže podávať aj ako dusené mäso bez ďalších prísad a je rovnako chutný.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tak to je sekaná! Recept na rýchlu a výživnú večeru

Toto je najlepší gyros šalát, aký som jedla. Priateľ pridal prekvapivú ingredienciu. Už viem prečo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na prípravu tohto gréckeho občerstvenia stačí malá panvica. Pridajte na toast alebo do ľahkého šalátu

15.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@recipe30). Grécka kuchyňa je veľmi originálna. Dominujú v nej stredomorské chute, zdravé produkty, jednoduché recepty a aj nezvyčajné koreniny.…

Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy. Babička mala dve pravidlá

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je niečo, čo by podľa mojej babičky mala každá nevesta dokonale ovládať, "aby sa v…

Skombinujte avokádo s týmito ingredienciami. Je to najlepšia nátierka na chlebíček alebo úžasný dip

15.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Lebensmittelfotos). Ako si spestriť jarný stôl? Niekedy sú tie najjednoduchšie riešenia tie najlepšie – tak je to aj s…

Lacnejšie ani chutnejšie to už byť nemôže. Podávať ju na večeru je zárukou hádky o ďalšiu porciu

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/olepeshkina). Nemôžeme poprieť, že máme radi polievky. Nie je to žiadne prekvapenie, pretože sa pripravujú veľmi rýchlo a sú…

Marinovanie – čo to je a prečo sa robí? Čo sa môže marinovať?

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk). Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie…

Auto Trendy

Jarné/letné cestné výzvy. Prečo majú letné pneumatiky zmysel?

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si myslia, že pneumatiky zohrávajú kľúčovú úlohu v bezpečnosti jazdy, najmä v zime, keď sú cesty zasnežené a klzké - a práve vtedy…

Pol miliardy eur na pokutách za emisie CO2. Orgány EÚ odhalili údaje o výrobcoch automobilov

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobcovia automobilov sú už roky vyzývaní, aby pri výrobe znižovali emisie oxidu uhličitého. Najsilnejším nátlakovým prostriedkom EÚ sú pokuty za nadmerné emisie CO2. Už teraz…

Víkendový zákaz jazdy. V Nemecku možná zmena pravidiel

15.4.2024 Redakcia Auto trendy . Nemecký minister dopravy Volker Wissing sa domnieva, že zavedenie zákona o ochrane klímy by mohlo priniesť prekvapivé výsledky. Napríklad zákaz jazdy cez víkend.

Číňania predsa len nehrajú fér? Obrovské dotácie najmä pre jedného výrobcu automobilov

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Čína nedotuje svojich výrobcov automobilov? Nič také, uvádza Kielský inštitút pre svetové hospodárstvo, ktorý vo svojej štúdii uvádza, že najmä spoločnosti BYD venujú tamojšie úrady…

Koľko zarobí Ferrari na predaji jedného auta? Táto suma je šokujúca

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci zisťovali, koľko peňazí môžu výrobcovia automobilov očakávať od svojich výrobkov v roku 2023. Niektoré výsledky sú priam šokujúce. Najväčšiu maržu na svojich autách má…

Nové pravidlá pre autá. Najmenej 10 rokov bez "dymu"

15.4.2024 Redakcia Auto trendy - Krajiny, ktoré tvoria Radu Európskej únie, schválili právne predpisy zavádzajúce Euro 7, novú emisnú normu pre vozidlá. Nariadenie sprísni požiadavky na množstvo zdraviu škodlivých častíc…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov