Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nemôžete sa na Vianoce pozrieť na kapra, pretože cítite zápach bahna? Urobte pred vyprážaním jednu vec a bude to ryba vášho života

1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aleksandr talancev). Priznajme si to – bez kapra sa nezaobíde žiadny Štedrý večer. Táto tradícia trvá už desaťročia a mnohí z nás si nevedia...

1.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aleksandr talancev).

Priznajme si to – bez kapra sa nezaobíde žiadny Štedrý večer. Táto tradícia trvá už desaťročia a mnohí z nás si nevedia predstaviť, že by táto ryba mohla na štedrovečernom stole chýbať. Nemálo ľudí sa však na kapra nemôže ani len pozrieť, a to z jedného dôležitého dôvodu. Nanešťastie, kapor je sladkovodná ryba, ktorá žije na dne rybníkov, zvyčajne hospodárskych, a preto je jeho mäso slizké a mnohí ľudia ho jednoducho nemôžu vystáť. My však presne vieme, ako kapra „odbahniť“. Touto metódou bude kapor najchutnejší.

Foto: shutterstock/aleksandr talancev

Tradičné jedlá sú základom vianočného stola, a hoci vianočné menu stále viac spestrujeme kapor nesmie chýbať. Mnohí ľudia sa však pri pomyslení na to, že by mali ochutnať túto rybu, zhrozia, hoci tradícia káže, že by ste mali ochutnať každé jedlo na stole, aby ste si zabezpečili šťastie. Niet divu – sú chvíle, keď kapor chutí nepríjemne ako „dno bahna“, ako raz povedal môj strýko. Je to tak najmä vtedy, keď sa chov vykonáva nevhodným spôsobom.

Čo sa dá urobiť, aby kapry nezapáchali bahnom?

Samozrejme, existuje niekoľko viac či menej osvedčených spôsobov, ako ryby zbaviť zápachu a pachuti bahna. Niektorí ho namáčajú v niekoľkých vodách. Iní zasa do vody so soľou (neodporúčam – mäso vyjde slané a stále je cítiť bahno). Iní obložia mäso kapra plátkami citróna alebo ho marinujú v aromatických bylinkách. Samozrejme, môžete to urobiť, ale tento spôsob nezaručuje, že kapor bude jemný a chutný.

Populárny spôsob je aj namáčanie mäsa do mlieka. Tu je teplejšie, ale stále to nie je najlepšia voľba. Moja babička vždy namáčala mäso do cmaru a pridávala niekoľko plátkov cibule. Misku s kaprom vyniesla na verandu, keďže pred Vianocami nebolo v chladničke miesto, a nechala ho tam 3-4 hodiny. Potom rybu scedila, jemne osolila a opäť nechala 2 hodiny v chlade. Potom usmažila najlepšieho kapra na svete.

Najlepší kapor na svete – moja babička ho vždy smažila rovnakým spôsobom

V starej liatinovej panvici moja babička rozohrievala dostatočné množstvo tuku. Pokiaľ si pamätám, bol to repkový olej v kombinácii s margarínom (je to už viac ako 20 rokov a niektoré detaily mi možno unikli). Každý kúsok ryby dôkladne obalila v múke, a keď bol tuk horúci, položila naň rybu. Rybu opekala z oboch strán na silnom ohni a potom ju preložila do liatinového hrnca s ťažkou pokrievkou. V ňom kapra dodatočne dusila do mäkka, pričom občas pridala trochu margarínu. Kapra takto pripravujem na Vianoce dodnes, ale našťastie mám teflónovú panvicu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ak ho primiešate príliš skoro, môžete vývar hneď vyhodiť do koša. Polievka stratí všetku svoju chuť

Šťavnaté kuracie stehná pripravíte len týmto spôsobom. Tieto dve prísady a marináda sú nevyhnutnosťou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Masť z lekárne za pár eur redukuje vrásky, upokojuje akné. Obsahuje kľúčový vitamín

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Na prvý pohľad nenápadná, lacná a bez lesklej reklamy. Masť s vitamínom A, ktorú nájdete v bežnej…

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Idete na dovolenku? Vložte zápalku do každého kvetináča a vaše rastliny neuhynú

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot shutterstock/Passakorn sakulphan). Pred odchodom na dovolenku sa mnohí obávajú o svoje izbové rastliny. Zostanú bez dozoru, vody a…

Dážď môže spôsobiť choroby rastlín. Skontrolujte listy, kým nie je neskoro

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kokhan O). Teplo a vlhko je ideálna kombinácia pre šírenie plesní a hniloby. Rastliny teraz potrebujú vašu pozornosť viac…

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!

14.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Romix Image). Mango nie je len sladkou pochúťkou z trópov. Najnovšia štúdia amerických vedcov ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov