14.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Iaroshenko Maryna).
Vajíčka sa dajú podávať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je obalenie v cestíčku. Ten, ktorý navrhujeme, však nie je len tak hocijaký. Keď ju raz pripravíte, neexistuje šanca, že by niekomu nechutili. Urobte hneď dvojitú dávku, pretože to bude stáť za to.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_1024089832.jpg)
Vajcia sú produktom, ktorý sa na stoloch objavuje veľmi často. Sú prvou voľbou, keď si chceme pripraviť raňajky. V závislosti od prípravy však môžu byť aj súčasťou večere alebo sýteho občerstvenia.
Ukázalo sa, že nielen Slováci radi jedia vajcia. Aj Škóti sú ich fanúšikmi a dokonca vytvorili svoju vlastnú, veľmi originálnu verziu. Nejde o nič iné ako o vajíčka na škótsky spôsob, ktoré sa vyznačujú chrumkavým obalom. Okrem vajíčok sa v nich nachádza aj mleté mäso, ktoré je obalené v strúhanke. Smaženie vaječných a mäsových guľôčok v oleji zaručuje ten najlepší chuťový zážitok. Môžu sa podávať s domácou omáčkou alebo spolu so zemiakmi a šalátom.
Recept na škótske vajcia
Zloženie
- pol kilogramu mletého mäsa,
- 12 stredne veľkých vajec,
- stredne veľká červená cibuľa,
- 2 lyžice pikantnej horčice,
- pohár strúhanky,
- pohár pšeničnej múky,
- čerstvá petržlenová vňať,
- soľ,
- korenie,
- fľaša oleja na vyprážanie.
Postup:
- Do hrnca s vodou vložte 10 vajec a uvarte ich natvrdo. Nechajte ich vychladnúť, olúpte a odložte bokom.
- Mleté mäso vložte do misy. Posypeme soľou a korením a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno a pridáme ju do misky s mäsom spolu s horčicou. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Uvarené celé vajcia obalíme v pripravenom mletom mäse a vytvarujeme z nich guľky.
- Do misky rozbijeme 2 vajcia a prudko ich rozšľaháme, do ďalších dvoch misiek dáme strúhanku a pšeničnú múku.
- Pripravené vajcia s mäsom najprv obalíme v múke, potom namočíme do vajíčka a posypeme strúhankou.
- Do hrnca nalejte 1 l oleja a zohrejte ho na miernom ohni. Pripravené guľky hádžte do horúceho tuku a smažte z každej strany dozlatista.
- Po usmažení ich preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou. Ten nasiakne prebytočný tuk.
- Hotové vajíčka podávajte s obľúbenou omáčkou a prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť vaječné škrupiny? Chyby sú stále časté