Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pripravte cestoviny a upečte ich v tekvici. Toto jedlo urobí rozruch na večierku alebo rodinnej večeri.

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska). Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové...

16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska).

Hľadáte fenomenálne jedlo na nedeľný obed alebo chcete prekvapiť svojich hostí neuveriteľnou večerou, na ktorú budú všetci spomínať? Tento recept na tekvicové cestoviny je jesenným hitom, ktorý zaujme aj tých najnáročnejších gurmánov. Krásne servírovanie je jedna vec, rovnako báječná je aj omáčka, ktorá dokonale obalí cestoviny a rozmazná vaše chuťové poháriky.

Foto: shutterstock/VITTO-STUDIO shutterstock/Zulfiska

Tekvica je synonymom jesene, a to tak v prípade dekorácií, ako aj rôznych pochúťok a jedál. Takmer každý už počul o krémových polievkach, koláčoch, chlebe a dokonca aj o sladkostiach z tejto zeleniny. Úplnou novinkou sú však tekvicové cestoviny, večera, ktorej sa žiadna iná nevyrovná. Okrem explózie chutí sa zaručene krásne podávajú a urobia dojem aj na náročnú svokru.

Tekvicové cestoviny sú kulinárskym umeleckým dielom – takáto večera je klenotom tejto jesene

Niekedy domáce recepty ustupujú do úzadia a nahrádzajú ich špeciálne recepty a trochu veľkolepejšie verzie klasických jedál. To je aj prípad nášho receptu na tekvicové cestoviny. Toto fenomenálne jedlo nie je ničím iným ako zaujímavou interpretáciou kultových Mac and cheese alebo jednoducho makarónov so syrom. Wow efekt je tu zaručený, keď sa pasta podáva v sezónnej zelenine – najlepšie dosť veľkolepej veľkosti. Za zváženie však stojí aj podávanie v menších tekviciach. Potom môže každý člen domácnosti alebo hosť počítať s vlastnou porciou v pečenej zelenine.

Príprava sa môže spočiatku zdať ako obrovský záväzok, ale nemusíte sa obávať. Rozdelením práce do niekoľkých etáp sa vyhnete chaosu a neporiadku v kuchyni. Preto sa oplatí začať s tekvicovým hrncom, prejsť na bešamelovú omáčku a potom všetko spojiť. Zaručujeme, že to bude chutné, krásne a skutočne jesenné!

Recept na kultové cestoviny podávané v pečenej tekvici

Ingrediencie:

  • veľká tekvica cca 4 kg,
  • 500 g cestovín typu „kolienka“,
  • 500 g talianskej klobásy,
  • 250 g špenátu,
  • 250 g mozzarelly,
  • 30 g masla,
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • hlavička cesnaku,
  • cibuľa,
  • 2 lyžičky strúhanky,
  • olej,
  • soľ,
  • korenie,
  • niekoľko lístkov šalvie,
  • syr grana padano (na posypanie).

Ingrediencie na omáčku:

  • 750 ml mlieka,
  • 400 g syra grana padano,
  • 60 g masla,
  • 60 g múky,
  • soľ,
  • korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Začnite s tekvicou. Zeleninu dôkladne umyte, osušte a rozrežte ju na samom vrchu. Zo stredu vydlabte dužinu a semená.
  2. Vnútro osolíte, okoreníte a potriete olivovým olejom. Pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, lístky šalvie a zabaľte tekvicu do fólie (bez vrchnáka). Pečte pri teplote 180 stupňov minimálne 40 minút. Neskôr odstráňte fóliu a pečte ešte 30 minút. Tekvica musí byť mäkká a upečená, ale nie príliš mokrá. Zvonka by mala mať peknú zlatistú farbu.
  3. Hotovú tekvicu nechajte vychladnúť a vyberte z nej cesnak a bylinky.
  4. Medzitým si pripravte omáčku a cestoviny. Z našej tekvice, ktorá nebola upečená, vyberiete vrchnák, vydlabete zvyšnú dužinu a nakrájate ju na malé kocky.
  5. Omáčka – do hrnca dáte maslo, keď sa rozpustí, prisypete múku a za stáleho miešania urobíte zápražku – nezabudnite, že sa nesmie pripáliť. Potom prilejete mlieko a opäť miešate, kým nevznikne krémový bešamel.
  6. Nakoniec do omáčky pridajte najemno nastrúhaný syr grana padano, soľ a korenie. Všetko intenzívne premiešajte, aby sa ingrediencie pekne spojili a nevytvorili sa hrudky.
  7. Z talianskej klobásy odstráňte kožu. Mäso vložte do panvice s rozpáleným olejom spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Po niekoľkých minútach pridajte tekvicu a časť masla. Produkty zalejte vínom a počkajte, kým sa odparí. Dusíte, kým mäso a ostatné prísady nie sú pekne prepečené.
  8. Medzitým uvarte cestoviny. Keď sú cestoviny al dente, pridajte ich na panvicu, pridajte špenát a chvíľu ich poduste, kým listy nezvädnú. Všetko jemne okoreňte – pozor na soľ. Pridajte nakrájanú mozzarellu.
  9. Teraz do panvice nalejte našu bešamelovú omáčku. Všetko dôkladne premiešame a opatrne ju lyžicou vmiešate do tekvice. Vrch posypete strúhankou a štedrou porciou grana padano.
  10. Cestoviny pečiete v tekvici pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po tomto čase je jedlo pripravené na podávanie.
  11. Tip – tekvicu a cestoviny dajte do ozdobnej misy alebo na veľký tanier, aby sa to celé krásne vynímalo. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie

Zdá sa vám tekvicová krémová polievka nudná? Tieto prísady ju premenia na kulinárske majstrovské dielo, hodiť sa bude aj rúra


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov