13.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monika_1).
Kocka na vývar je prekliatím pre kuchárov a milovníkov dobrej chuti. Ako sa však ukázalo, tento chemický výrobok priamo z regálu obchodu si môžete pripraviť aj sami doma. Je to oveľa kvalitnejšia a určite zdravšia alternatíva, ktorá urýchli varenie a zachráni vás, keď vám dôjdu suroviny na večeru.

Domáce varenie môže byť oveľa jednoduchšie a zároveň pestrejšie, ale treba si dávať pozor na niektoré výrobky, ktoré sú skutočným zhlukom konzervačných látok, farbív a prísad. Výrobkom číslo jeden v zozname nezdravých odpadkov je bujónová kocka, ktorá je napriek svojej zlej povesti v slovenských domácnostiach stále obľúbená. Nemusíme sa však vzdať pohodlia tohto výrobku – stačí si pripraviť domácu náhradu.
Už žiadne chemické kocky do zásoby. Vyrobte si zdravšiu náhradu doma
Nemožno poprieť, že stravovacie návyky Slovákov sa v posledných rokoch výrazne zlepšili. To však neznamená, že sa podarilo odstrániť všetky kuchynské hriechy. Jedným z takýchto hriechov je stále pridávanie bujónových kociek do polievok a gulášov kúpených v obchode, ktoré, ako je známe, sú plné tých najhorších vecí – od konzervačných látok a farbív až po živočíšne tuky a stopy zeleniny.
V mnohých domácnostiach sú bujónové kocky stále nevyhnutnosťou, bez ktorej by varenie nebolo možné. Samotná myšlienka však nie je nespravodlivá – takáto instantná ingrediencia výrazne urýchľuje prípravu jedla a je ideálnym riešením, keď nás tlačí čas. Skutočným strašiakom je však zloženie kociek z obchodu, ktoré má ďaleko od ideálu. Preto sa oplatí venovať čas výrobe domácej náhrady s osvedčeným zložením! Je to triviálne a všetko, čo potrebujete, je zelenina, bylinky a zmes korenín.
Recept na domáce bujónové kocky – bez gramu chemikálií alebo farbív
Ingrediencie:
- 3 malé mrkvy,
- 3 stonky zeleru,
- 3 strúčiky cesnaku,
- koreň petržlenu,
- cibuľa,
- malý pór,
- zväzok ligurčeku,
- zväzok petržlenu,
- olej,
- 3 zrnká nového korenia,
- čajovú lyžičku korenia,
- bobkový list,
- sušený bobkový list,
- čajová lyžička kurkumy,
- lyžička soli.
Spôsob prípravy:
- Najprv zeleninu dôkladne vydrhnite pod studenou vodou. Zeleninu položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Hojne ju potrite olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne pol hodiny.
- Počas tejto doby najemno pomeľte bobkový list, sušené huby, nové korenie, korenie, soľ a kurkumu pomocou mixéra. Nakoniec do šálky mixéra pridajte upečenú zeleninu, ligurček, petržlenovú vňať a zvyšný olej z plechu na pečenie. Opäť rozmixujte na kašu.
- Zmes vložte do zásobníkov na kocky ľadu a zamrazte. Takto pripravené domáce bujónové kocky môžete bezpečne skladovať až dva mesiace. Vychutnajte si!
- Tip – nezabudnite, že domáce kocky nefungujú rovnako ako tie vyrobené v obchode. Preto nestačí pridať do polievky jednu mikrokocku – odporúčame zamraziť výrobok vo veľkých formách s rozmermi približne 10 × 10 cm. Dve takéto kocky budú stačiť na veľký hrniec.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Vývar bude perfektný, ak si dáte pozor na poradie ingrediencií. Vyhnite sa aj tomuto kroku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.