26.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Life morning).
Pečené jablká do pohárov sú povinnou súčasťou zoznamu jesenných konzerv. Recept je veľmi jednoduchý, ale ja pridávam niečo navyše. Sú sladké a také jemné, že len čo otvorím pohár, členovia domácnosti sa postavia do radu so svojimi lyžicami. „Bez nich sa nezaobíde žiadny jablkový koláč.“
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/shutterstock_642117721.jpg)
Pečené jablká sa výborne hodia na jablkový koláč a iné pečivo alebo studené dezerty. Postup ich prípravy je triviálny a jablká sú vždy mäkké, takmer sa rozpadávajú. V poslednom čase som do nich okrem škorice začala pridávať aj klinčeky. Stačí ich len zopár a chuť sa neuveriteľne zvýši.
Pečené jablká do zimných pohárov – recept
Ingrediencie:
- 1 kg jabĺk, najlepšie sladkých
- šťava vytlačená z polovice citróna
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 5-6 klinčekov
- cca. 1/3 šálky cukru (alebo viac, ak jablká nie sú dostatočne sladké)
- trochu vody na zriedenie
Pečené jablká do pohárov – ako ich pripraviť:
- Jablká ošúpte, rozkrojte na polovicu a odstráňte jadrovníky. Potom ich nakrájajte na kocky.
- Pripravte si hrniec, najlepšie s hrubým dnom. Vložte jablká do hrnca a varte ich na pomerne silnom ohni asi 5 minút za občasného miešania.
- Pridajte cukor, korenie a citrónovú šťavu. Premiešajte a znížte teplotu. Prikryté varte, kým sa jablká nerozpadnú.
- V prípade potreby pridajte trochu vody. Stačí 100-150 ml.
- Horúce jablká vložte do čistých pohárov. Pevne ich uzavrite a pasterizujte v hrnci s vodou. Stačí 10 minút.
Takto pripravené jablká by mali byť v každej špajze. Z vlastnej skúsenosti však viem, že uvedené pomery by sa mali zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť – sú také chutné, že som ich raz jednoducho nestihla pridať do jablkového koláča – spolubývajúci vyplienili celú nádobu s lyžicami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketu už nikdy nebudete chcieť vyprážať. Urobte z nej roládu