9.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic).
Mnohí z nás si raňajky bez vajec nevedia predstaviť. Je to veľmi cenný produkt, no niekedy sa stane, že po jeho rozbití v ňom vidíme červenú škvrnu. Čo to je a treba takéto vajíčko vyhodiť?
Vajcia jeme na mnoho spôsobov – praženica, vyprážané alebo varené. Sú tiež súčasťou šalátov, koláčov a zákuskov. Stáva sa však, že po ich rozbití uvidíme zvláštnu červenú škvrnu. Čo to je? Je také vajíčko pokazené a treba ho vyhodiť?
Prečo sa oplatí jesť vajíčka? Sú pokladnicou vitamínov a živín
Vajcia sa vyznačujú veľkým množstvom vitamínov skupiny B, vitamínov A, D a E, ako aj kyseliny listovej, zinku, fosforu, selénu a železa. Vajíčko obsahuje aj cholín, ktorý priaznivo pôsobí na činnosť mozgu, lecitín zodpovedný za správne fungovanie nervovej sústavy a xantofyly ovplyvňujúce činnosť zrakového orgánu. V akej forme by ste mali jesť vajcia? Najzdravšie vajcia sú uvarené, keď sú bielka stuhnuté a žĺtok je ešte tekutý. Takéto vajíčko si zachová najviac živín.
Červená škvrna vo vajci. Znamená to, že vajce nie je vhodné na konzumáciu?
Mnoho ľudí si myslí, že červená škvrna vo vajíčku je slepačie embryo, a tak najčastejšie takéto vajce skončí v koši. To je omyl a často opakovaný mýtus. Červená škvrna nie je nič iné ako prasknutá cieva vo vaječníku alebo vajíčkovode sliepky.
Neznamená to, že sliepka, ktorá zniesla vajce, bola chorá alebo zle živená, ale červená škvrna môže byť dôvodom nedostatku vitamínov, problémov s pečeňou a môže byť aj geneticky podmienená. Treba takéto vajíčko vyhodiť? Z jeho konzumácie nie je strach a nemalo by nám uškodiť, takže nemusí skončiť v koši.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé? Stačí pohár vody
Ako uvariť vajíčko namäkko? Mnohí robia jednu chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.