7.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Instagram/@najlepiejumamy1).
Na trhoch a v zeleninových záhradách sa ťažko hľadá a záhradkári si ju len zriedkakedy vysádzajú do svojej záhrady. Pritom horčica sa označuje za nový hit medzi zeleninou. Prekvapuje svojou nezvyčajnou, pikantnou chuťou a nekonečným morom živín a vitamínov. S čím pomáha horčicová zelenina? Je to skutočná bomba zdravia.
Horčica: vlastnosti. Rastlina, s ktorou sa oplatí spriateliť
Horčica, známa aj pod názvom sárska horčica alebo rýchlená kapusta, je veľmi obľúbená najmä v ázijských krajinách. Z jej semien sa vyrába horčica, ktorá je mnohým dobre známa, ale je ťažké ju nájsť v obchode so zeleninou a ešte ťažšie ju objaviť v každej domácej záhrade. Na Slovensku ešte stále čaká na svoju „slávu“.
Zaujímavé je, že s horčicou sa spriatelia aj tí najväčší začiatočníci v záhradníctve. Je to nenáročná rastlina, jediné, na čo netreba zabúdať, je pravidelne ju zalievať. Nedostatok vody má vplyv nielen na stav listov a množstvo úrody, ale negatívne ovplyvňuje aj neskoršiu chuť rastliny.
Horčicové listy sú chutné, ale aj plné výživových hodnôt. Obklady z horčice pomáhajú pri kašli, ischiase alebo artritíde. Na druhej strane, kúpele s mletou horčicou pomôžu zvládnuť prechladnutie. To je však len začiatok jej zdraviu prospešných vlastností.
S čím pomáha horčičné semienko? Pokladnica vitamínov
Horčica je predovšetkým bohatým zdrojom sulforafánu, zlúčeniny, ktorá vykazuje silné antibakteriálne a protirakovinové vlastnosti.
Rastlina obsahuje aj ľahko vstrebateľné vitamíny K, A, C a E, ako aj minerálne látky, najmä železo, ktorého nedostatok môže viesť k anémii. Horčica poskytuje aj solídnu dávku horčíka, čím zabezpečuje správnu látkovú výmenu, znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje srdce a obehový systém. V listoch tejto rastliny sa skrýva aj veľa medi, vápnika, draslíka a fosforu.
Horčičné semienko: kto by ho nemal jesť?
Napriek množstvu zdraviu prospešných vlastností však horčica nie je pre každého. Jedlám pripraveným z tejto rastliny by sa mali vyhýbať ľudia s vredmi. Ostrá chuť tejto zeleniny môže dráždiť žalúdočnú sliznicu.
Ako chutí horčica?
Chuť horčice je jemná, ale často veľmi výrazná – mierne pikantná, korenistá a výrazná. Zelenina dodáva jedlám originálnu, orientálnu chuť.
Ako jesť horčicu? Zdravá a chutná
Mladé horčicové listy sa môžu pridávať surové do šalátov a sendvičov. Môžete z nich pripraviť aj chutnú polievku alebo pesto. Varenie, vyprážanie, dusenie – možnosti sú nekonečné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto jednoducho si vyrobíte domácu horčicu. Jej chuť je šialená
Najlacnejší spôsob, ako sa zbaviť slimákov v záhrade. Potrebujete len niekoľko listov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.