Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Zdravie,

Vypite jednu šálku denne a vaše vlasy začnú rásť ako bláznivé. A neutratíte ani cent!

5.8.2023n Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro). Táto obľúbená burina je pokladnicou vzácnych živín pre naše telo. Rastie prakticky všade, a to nie je prehnané. Rastie na poliach, lúkach, vo...

5.8.2023n Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro).

Táto obľúbená burina je pokladnicou vzácnych živín pre naše telo. Rastie prakticky všade, a to nie je prehnané. Rastie na poliach, lúkach, vo vlhkých lesoch, v húštinách, na poľných cestách, v záhradách, ale aj na zelených plochách v mestách. Z detstva si určite pamätáme blízke stretnutia s touto rastlinou, po ktorých nám na nohách zostala bolestivá pamiatka v podobe páliacich podráždení kože. Je to spôsobené pichľavými chĺpkami, ktoré sa nachádzajú na jej listoch.

Foto: shutterstock/encierro

Je však načase odložiť tieto spomienky, pretože táto nenápadná rastlina má široké využitie a je skutočným „zeleným zlatom“ pre naše zdravie. Látky, ktoré obsahuje, okrem iného zlepšujú stav pokožky, nechtov a vlasov – urýchľujú ich rast a posilňujú ich. Žihľava sa využíva v mnohých rôznych oblastiach: vo farmácii, kozmetickom priemysle, potravinárstve, poskytuje vlákno a farbivo a používa sa aj v záhradníctve. Keď už hovoríme o potravinárskom priemysle, stojí za to vyskúšať absolútny skvost – žihľavovú krémovú polievku!

My sa však zameriame na jej liečivé a kozmetické vlastnosti. Žihľavový čaj, odvar s krásnym zeleným nádychom, bol známy už predkom. V stredoveku bola zasa táto bylina považovaná takmer za zlatý liek na všetky zdravotné ťažkosti. Dnes je doplnkom liečby alebo diéty a pravidelná konzumácia tohto zázračného nápoja môže priniesť výsledky už za dva týždne. Žihľavový nálev totiž pomáha bojovať proti zápalom a pomáha aj pri infekciách a alergických ochoreniach.

Zelené zlato na pitie. Tento nálev z obyčajnej buriny je skutočnou vitamínovou bombou

Žihľavový čaj je tiež neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k správnemu vývoju nášho tela. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a prospieva kostrovému systému a krvnému obehu. Jej listy sa používajú na potravinárske účely, zatiaľ čo koreň žihľavy sa využíva vo farmaceutickom priemysle. Je vhodné ju piť aj pri artritíde, anémii a hormonálnych poruchách. Šálka žihľavového čaju denne môže tiež zrýchliť metabolizmus, čo zasa pomôže pri chudnutí. Žihľava konzumovaná vo forme odvaru sa vyznačuje aj diuretickým účinkom, ktorý zasa pomáha pri ťažkostiach s močovými cestami.

Žihľavový čaj je tiež bohatý na vitamíny A, B, K, E a minerály: okrem iného draslík, vápnik, horčík, kremík, meď, mangán, jód a železo. Práve vďaka týmto zložkám má žihľava takmer „magický“ účinok na rast a stav vlasov a zlepšuje aj ich vzhľad. Pravidelná konzumácia tohto nápoja bude mať preto pozitívny vplyv na naše vlasy, nechty a pokožku. Treba dodať, že je bohatá aj na riboflavín, kyselinu glycerolovú, kyselinu glykolovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén. Táto zmes mikro- a makroživín je skutočnou vitamínovou bombou pre vlasy a pokožku hlavy.

Ako sa takýto čaj pripravuje? Nič jednoduchšie: zalejte dve polievkové lyžice sušených žihľavových listov vriacou vodou a nechajte niekoľko minút prikryté. Po vychladnutí je nápoj pripravený na pitie. Samozrejme, môžete použiť aj hotový žihľavový čaj v čajových vrecúškach, ktorý ľahko dostanete v supermarkete. Oplatí sa však zbierať a sušiť si ju sami bez toho, aby ste minuli čo i len cent! Vo zvyšku tohto článku sa dozviete, ako to správne urobiť.

Žihľava. Ako pôsobí na naše vlasy?

Každodenné pitie žihľavového čaju výrazne zlepší stav našich vlasov, posilní ich, dodá im lesk a urýchli ich rast. To je mimochodom aj najlepší spôsob jej používania, pretože všetky účinné látky obsiahnuté v žihľave sa vstrebávajú najrýchlejšie. Žihľavový čaj sa odporúča najmä pri slabých, lámavých a padajúcich vlasoch. Jeho pravidelným pitím budú vaše vlasy zdravé, husté, silné a lesklé. Okrem toho má rastlina účinok proti lupinám. Pomáha tiež zbaviť sa problému mastných vlasov. Vysoký obsah chlorofylu v žihľave znamená, že kozmetika na báze žihľavy sa môže používať na stmavenie farby vlasov. V tomto prípade dobre funguje domáce oplachovanie.

Zo žihľavy sa dá vyrobiť mnoho domácich prípravkov na starostlivosť o vlasy. Obídete sa bez míňania peňazí a chodenia do obchodu, pretože všetko potrebné máte pravdepodobne po ruke. Žihľavový oplach bude skvelý najmä pri mastných vlasoch a problémoch s lupinami. Ako ju pripraviť. Žihľavové listy jednoducho zalejte horúcou vodou. Môžete použiť čerstvé listy, hotové sušené alebo niekoľko vrecúšok čaju. Potom nálev na chvíľu odložte, aby sa dobre vylúhoval. Dôkladne si umyjeme hlavu a po umytí si pripravenú látku nanesieme na vlasy a hlavu si zabalíme do uteráka. Počkáme, kým vlasy vyschnú.

Ďalším nápadom je domáci žihľavový šampón. Budete potrebovať niekoľko ingrediencií: mladé žihľavové listy, najlepšie čerstvé, ale aj sušené (cca 25-40 g), cca 120-150 g jedlej sódy (vytvorí charakteristickú prírodnú penu), šťavu z polovice citróna alebo limetky, cca 250 ml prevarenej horúcej vody. Pre dosiahnutie voňavých vlastností môžeme pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Pri výrobe takéhoto šampónu je dôležité poradie úkonov: najprv pripravíme odvar, t. j. žihľavové listy zalejeme vriacou vodou. V samostatnej miske sa nachádza sóda a citrónová šťava. Potom sa pridá odvar bez listov. Ak by sme to urobili príliš rýchlo, horúci odvar by náš prípravok príliš zohrial. Kvapky esenciálneho oleja na úplný záver, vychladiť – a šampón je hotový.

Nakoniec žihľavové potieranie, ktoré sa tiež ľahko pripravuje. Najlepšie je aplikovať ho hneď po umytí vlasov, ale je vhodné zabezpečiť, aby boli vlasy len mierne vlhké alebo celkom suché. Potieranie získame zo žihľavového odvaru. Opäť – čajovú lyžičku listov alebo pripravené sušené listy zalejeme vodou a potom 20 minút zahrievame. Po uplynutí tejto doby odvar precedíme a odložíme do chladu. Po vychladnutí krúživými pohybmi vmasírujeme domáce potieranie do pokožky hlavy.

Chcete skutočne organickú kozmetiku? Odporúčame, ako sušiť a zbierať žihľavu

Pri rozhodovaní, ako túto rastlinu sami zbierať a sušiť, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. V prvom rade je dobré zbierať exempláre rastúce ďaleko od dopravy – pretože tie, ktoré sú vedľa ciest, sú náchylné na znečistenie. Najlepšie je to urobiť pred ich kvitnutím – hlavne v apríli a máji, prípadne do júna. Mladé rastliny sú totiž oveľa bohatšie na živiny.

Aby ste sa nevystavili nepríjemnému popáleniu, môžete odrezať celú stonku rastliny a nechať ju, kým nezvädne, čím stratí svoje žihľavové vlastnosti. Ak ju budete zbierať po jednotlivých listoch, dbajte na to, aby ste to robili opatrne: listy zbierajte oddelene a dbajte na to, aby sa nezlepili.

Pri každom návrate domov by ste mali úrodu dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Žihľava by sa mala po vytiahnutí zo zeme veľmi rýchlo usušiť. Umyté listy rozprestrite na papier, slamenú podložku alebo bavlnenú tkaninu. Najlepšie je sušiť ju na vetranom a zatienenom mieste, pretože na plnom slnku rýchlo stratí svoje cenné vlastnosti. Ak za oknom prší, môžeme použiť sušičku. Nazbierané listy sušíme pri teplote maximálne 35 stupňov, s otvorenými dvierkami – aby sme zabezpečili únik pary.

Kedy viete, že sú naše sušené listy hotové? Žihľavové listy by sa mali predovšetkým drobiť v prstoch a mali by mať tmavozelenú farbu s viditeľnými bielymi žilkami. Mali by mať aj horkú vôňu a mierne slanú chuť.

Pozor: žihľava môže spôsobiť alergickú reakciu, preto ju nepoužívajte v nadmernom množstve. Okrem toho, ako vo všetkých prípadoch, je dôležité vopred sa uistiť, že nie ste alergickí na látky, ktoré obsahuje. Za týmto účelom by sa mali vykonať príslušné testy a test na alergiu.

Súvisiace články:

Očistný koktail na leto. Vaša pečeň vám poďakuje

Myslíte si, že je to burina? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Málokto vie, že regukuje spánok a bojuje proti zápalom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

Hit spred 50 rokov je späť. Dokonca aj z tenkých a jemných vlasov sa dá vyčarovať niečo úžasné

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/coka). Móda sa dokáže vrátiť. Vďaka Stevie Nicks, speváčke skupiny Fleetwood Mac, sa do kaderníckych salónov vrátil strih Stevie,…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov