Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Čo spôsobuje, že váš mozog odkladá dôležité úlohy na neskôr a ako tomu čeliť

3.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe. Štúdia ukázala, že existujú dva spôsoby, ktoré môžu pomôcť pri riešení prokrastinácie – nastavenie pripomienok a predstavovanie si svojho budúceho ja, píše neurológ Richard Sima,...

3.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe.

Štúdia ukázala, že existujú dva spôsoby, ktoré môžu pomôcť pri riešení prokrastinácie – nastavenie pripomienok a predstavovanie si svojho budúceho ja, píše neurológ Richard Sima, ktorý sa stal vedeckým novinárom a píše rubriku Brain Matters pre redakciu The Washington Post’s Well+Being.

Ako chronický prokrastinátor pociťujem s príchodom každého nového roka trápenie. V čase plnom predsavzatí a slovných postrčení mám stále ciele zo starého roka.

Prečo ľudia prokrastinujú?

Zdroj: Wikimedia Commons.

Štúdia z roku 2022 v časopise Nature Communications naznačuje, že koreň prokrastinácie môže spočívať v kognitívnej predpojatosti – veríme, že plnenie úloh bude v budúcnosti nejako jednoduchšie.

„Viete, že to bude v budúcnosti smrdieť rovnako, ako to bude smrdieť robiť teraz, ale vnútorne si jednoducho nemôžete pomôcť,“ povedal Samuel McClure, profesor psychológie a kognitívny neurovedec na Arizonskej štátnej univerzite. „Je to fascinujúci fenomén – tá krátkozrakosť, ktorej nemôžete uniknúť – hoci keď sa zastavíte a zamyslíte, je to absurdné.”

Existujú individuálne rozdiely, ale „prokrastinácia je tendencia, s ktorou sa všetci stretávame v živote v rôznych oblastiach alebo v rôznych časových obdobiach nášho života,“ povedal Raphaël Le Bouc, neurológ z Parížskeho mozgového inštitútu a autor štúdie. „Skutočné kognitívne mechanizmy, ktoré za ňou stoja, však v skutočnosti nie sú známe. A to môže byť dôvod, prečo je ťažké túto tendenciu prekonať.”

Mozog, ktorý odkladá, verí, že úlohy budú v budúcnosti jednoduchšie

Výskumníci požiadali 43 dospelých, aby ohodnotili svoje preferencie pre rýchlejšie získanie menšej odmeny alebo neskôr väčšej odmeny, ako aj pre skoršie vykonanie ľahších úloh alebo neskoršie vykonanie náročnejších úloh.

Ľudský mozog. Zdroj: Wikimedia Commons

V prípade odmeny sa v predchádzajúcom výskume ukázalo, že ľudia majú tendenciu byť impulzívnejší a uprednostňujú menšiu odmenu skôr pred väčšou odmenou neskôr, čo sa potvrdilo aj v Le Boucovej štúdii. Vrabec v hrsti má váčšiu hodnotu ako holub na streche.

Jeho štúdia tiež ukazuje, že ľudia podobne diskontujú a bagatelizujú budúce úsilie, pričom uprednostňujú ľahšiu úlohu teraz pred ťažšou úlohou v budúcnosti, napríklad zapamätať si 10 číslic čísla pí za jeden deň alebo 20 číslic do budúceho týždňa.

Keď výskumníci nechali 27 zo 43 subjektov vykonať rovnaký experiment v neurozobrazovacom prístroji fMRI, jedna oblasť mozgu vynikla ako centrálna pri tomto výpočte nákladov a výnosov – dorzálna mediálna prefrontálna kôra.

Zdalo sa, že mozgová aktivita v tejto oblasti kombinuje informácie o odmenách a úsilí pri plnení úlohy; pri úlohách náročnejších na úsilie sa jej nervová aktivita zvýšila, zatiaľ čo pri väčšom množstve odmien sa znížila.

Keď sa snažíte rozhodnúť, pretože možnosti sú takmer rovnaké, vtedy je táto oblasť mozgu najaktívnejšia, povedal McClure, ktorý sa na štúdii nepodieľal. 

To podľa neho zodpovedá subjektívnemu pocitu prokrastinácie: „Bojujete s tým a aj tak to robíte.”

Mozog náchylný na prokrastináciu bol obzvlášť citlivý na myšlienku, že robiť úlohy v budúcnosti je oveľa jednoduchšie.

„Keď si predstavia, že budú robiť námahu o mesiac, náklady sa pre nich veľmi znížia,“ povedal Le Bouc. Ale pre ľudí, ktorí neprokrastinujú, sa náklady znižujú oveľa pomalšie.

Odkladanie je pravdepodobnejšie, keď je úloha ťažšia

Aby vedci zmerali prokrastináciu priamejšie v laboratóriu, požiadali účastníkov, aby si vybrali, či chcú plniť úlohy za odmenu teraz, alebo tú istú úlohu zajtra za rovnakú odmenu. Účastníci boli informovaní, že jednu z úloh budú musieť vykonať vo vybraný deň. (Po skončení experimentu im bolo oznámené, že druhý deň experimentu sa neuskutoční).

Experiment. Zdroj: Wikimedia Commons.

Ako sa dalo očakávať, čím viac úsilia si niečo vyžaduje, alebo čím je úloha menej prospešná, tým je pravdepodobnejšie, že účastníci budú chcieť odkladať.

A čo je podstatné, čím viac niekto bagatelizoval, aké ťažké budú budúce úlohy, tým pravdepodobnejšie bolo, že bude úlohu odkladať.

Prokrastinácia tiež nie je jednorazové rozhodnutie, ale rozhodnutie, ktoré dostávame opakovane, aby sme úlohu odložili na povestný zajtrajšok.

Na posúdenie prokrastinačného správania v reálnejších podmienkach sa výskumníci obrátili na byrokratickú prácu.

Účastníci boli informovaní, že na to, aby dostali výplatu, musia doma vyplniť a do 30 dní odovzdať 10 náročných administratívnych dokumentov, ako sú napríklad dokumenty na obnovenie pasu a vodičského preukazu. „Tie formuláre boli vlastne dosť nudné,“ povedal Le Bouc.

Na základe údajov o správaní a zobrazovaní mozgu vedci dokázali vytvoriť počítačový model, ktorý predpovedal, ako dlho bude každá osoba odkladať vyplnenie papierov.

Takmer každý do určitej miery otáľal. (Šesť ľudí nikdy nevrátilo žiadne dokumenty, ale napriek tomu dostali platbu.)

Pri experimentoch v laboratóriu aj doma bolo charakteristickým znakom závažnosti prokrastinácie to, nakoľko každý jednotlivec veril, že úlohy budú v budúcnosti menej namáhavé, ak urobí určité rozhodnutia. Rozdiely v nervovej aktivite dorsomediálnej prefrontálnej kôry tiež predpovedali záľubu účastníkov v prokrastinácii.

Inými slovami, čím viac váš mozog zľavuje z toho, koľko námahy si vyžaduje urobiť niečo v budúcnosti, tým je pravdepodobnejšie, že budete prokrastinovať.

Ako čeliť prokrastinácii

Zistenia tejto štúdie naznačujú, že existujú dva spôsoby, ako čeliť prokrastinácii, hoci je potrebný ďalší výskum.

Zapamätajte si úlohu. Keďže prokrastinácia je opakované rozhodnutie, musíte si v prvom rade spomenúť, že ste mali niečo na starosti. „Ak zabudnete, že v určitom okamihu ste toto rozhodnutie museli urobiť, potom zrejme túto úlohu nikdy nevykonáte,“ povedal Le Bouc. Nastavenie pripomienok pre danú úlohu a častejšie nabádanie k tomuto rozhodnutiu môže podľa neho znížiť pravdepodobnosť, že budete odkladať.

Predstavte si svoje budúce ja. Môžete tiež skúsiť riešiť kognitívne skreslenie, ktoré spočíva v presvedčení, že úloha je v budúcnosti jednoduchšia.

Predstaviť si svoje budúce ja – to, ktoré bude zaťažené nezaplatenými účtami, blížiacimi sa termínmi a neumytým riadom – by vám mohlo pripomenúť, že odkladanie úlohy vám ju neuľahčí.

Tento postup, známy ako epizodické myslenie na budúcnosť, sa používa ako spôsob boja proti závislosti alebo chuti na jedlo.

„Snaha o to, aby tieto snahy v budúcnosti boli živšie, realistickejšie, by mohla zvýšiť signál nákladov vo vašom mozgu a mohla by vám pomôcť uvedomiť si, že v skutočnosti budú náklady presne také isté, ako by boli teraz,“ povedal Le Bouc.

Súvisiace články:

Je trans nová anorexia?

Pravda o japonskej sexuálnej kultúre


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kliešte sa môžu ukrývať v našom dome. Zistite, ktoré miesta majú rady

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz). Kliešte sú parazity, ktoré si zvyčajne spájame s lesom alebo parkom, ale môžu sa zahniezdiť aj v našich…

„Starobný tuk“ Zbavte sa ho zo svalov a omladnete

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET). Vedci tvrdia, že objavili tuk, ktorý hrá kľúčovú úlohu v procese starnutia. Zaujímavosťou je, že jeho úroveň…

Účinné diéty pre ženy 50+. Dodržiavajte jednoduché pravidlá a sledujte, ako miznú kilá

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vector_corp). Chudnutie po päťdesiatke nie je malou výzvou. Metabolizmus sa spomaľuje a hormonálne zmeny podporujú hromadenie tuku v problémových oblastiach…

Nadbytok antioxidantov môže spôsobiť škody. Je dôležité vyhnúť sa jednej veci

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edvard Molnar). V poslednom čase sa veľa hovorí o priaznivom vplyve stravy bohatej na antioxidanty na naše zdravie. Nadbytok…

Pravidelne pite kokteil z tejto zeleniny. Posilníte si imunitu a odstránite pneumatiky

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Heike Rau). Pravidelným pitím kokteilu z tejto zeleniny posilníte svoju imunitu a odstránite pneumatiku. Je veľmi zdravý a v…

Auto Trendy

Lewis Hamilton to opäť dokázal. Šampión, ulice Tokia a legendárny model z Japonska

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nočné ulice Tokia vyzerajú úžasne. Sú hrou farebných svetiel. Pozornosť upúta aj veľká replika Eiffelovej veže. A v takomto prostredí sa objavil šampión F1 na…

Konferenčný stolík za cenu nového auta. Luxusný nábytok od výrobcov automobilov. Salone del Mobile Milano uvádza na trh

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že najuznávanejší automobiloví dizajnéri vytvárajú len krásne karosérie a kabíny pre novú generáciu automobilov? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Vo chvíľach, keď…

Čínsky falošný chrobák. Volkswagen sa snaží predaj zablokovať. Neúspešne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Číňania dobre vedia, ako rozrušiť Nemcov. Spor o čínsky falzifikát Volkswagenu Beetle trvá už niekoľko rokov. Čínska spoločnosť sa nevzdáva tak ľahko a vedie súdny…

Kúpa auta na spaľovací motor namiesto elektromobilu vo Francúzsku? Zaplatíte pokutu

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nielen priemerný Leclerc, Leferve alebo Legrand by mal časom prejsť zo svojho súčasného spaľovacieho vozidla na elektrické. Francúzske úrady si berú na mušku spoločnosti, ktoré…

Je to mechanik roka? Pozrite sa, čo robil na verejnom parkovisku

19.4.2024 Redakcia Auto trendy . Vyhlásenie o generálnej oprave motora pri ceste bolo doteraz humornou spomienkou na minulosť. Bolo to tak! Pretože mechanik roka sa práve ocitol pri generálnej oprave…

Hyundai zverejnil snímky modernizovaného modelu i20 N Rally1. Niečo krásne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai na internete odhalil, ako bude vyzerať premenovaný i20 N Rally1 na chorvátskom kole majstrovstiev sveta v rally (WRC). Ako sme už písali, továrenský tím…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov