Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Ako ženy kolonizovali jogu

29.4.2023 Redakcia Vášeň v tebe. Ovládli sme cvičenie, ktoré bolo navrhnuté pre mužov, píše Kat Rosenfieldová, publicistka UnHerd a spolumoderátorka podcastu Feminine Chaos.  Minulý rok sme sa s manželom a...

29.4.2023 Redakcia Vášeň v tebe.

Ovládli sme cvičenie, ktoré bolo navrhnuté pre mužov, píše Kat Rosenfieldová, publicistka UnHerd a spolumoderátorka podcastu Feminine Chaos. 

Minulý rok sme sa s manželom a ďalšími dvoma pármi dostali do zaujímavej diskusie o tom, či je alebo nie je mužné jesť ovocie. Muži sa prekvapivo zhodli na tom, že ovocie je kategoricky ženské. Hádka sa potom zvrtla na otázku, či niektoré druhy ovocia môžu prekročiť hranicu mužskosti. Parafrázujúc T. S. Eliota, muž by sa mohol odvážiť zjesť broskyňu a zostať si istý svojou mužnosťou; na druhej strane banán naznačuje až príliš veľa.

Vznik tohto konfliktu je ťažké vysvetliť, ale vášne, ktoré rozpútal, boli skutočné. Pri všetkej našej deklarovanej viere v rovnosť pohlaví si stále nemôžeme pomôcť a pripisujeme rodové valencie aj tomu najbežnejšiemu správaniu a zážitkom, asociácie, ktoré niekedy môžu prudko obrátiť polaritu. Kedysi bola ružová najodvážnejšou a najmužnejšou farbou, až kým zrazu nebola. Počítačové kódovanie bolo doménou ženských „kalkulačiek“, kým ho v osemdesiatych rokoch neprevzali hladné hordy Tech Bros.

A potom je tu joga: športová a duchovná prax, ktorá vznikla medzi indickými mužmi už v 10. storočí a od dvadsiatych rokov ju mužskí guruovia preniesli na Západ. O sto rokov neskôr sa veci zmenili. Guruovia sú preč – v niektorých prípadoch ich defenestrovalo hnutie #MeToo – a celý tento podnik bol plne podriadený tomu istému priemyselnému komplexu, ktorý nám dal Soul Cycle, Goop cleanes a 500 rôznych druhov barre cvičení. Ženská pozícia jogy v kolektívnom vedomí Západu je taká úplná, že je teraz zjavne potrebné, aby vznikali špecializované druhy určené len pre mužov.

Inštruktor jogy v Parmarth Niketan, Muni Ki Reti, Rišikeš, Zdroj: Wikimedia Commons

Takže tu máme Broga, „hodinu jogy určenú pre mužov (kde je v poriadku, ak sa nemôžete dotknúť prstov na nohách)“. A medzi mužskými profesionálnymi športovcami, podľa nedávneho článku v New York Times, máme „Jogu“, kontamináciu slov „joga“ a „jocks“, čo naznačuje, že sa tu deje niečo nové, exotické a veľmi, veľmi mužné. Webová stránka JogaWorld s tým súhlasí: „Joga, podobne ako joga, zahŕňa fyzické pozície, dýchanie a relaxačné techniky. Avšak tam, kde je cieľom jogy stať sa flexibilnejším a duchovne uvedomelým, je cieľom jogy zvýšiť výkonnosť, zlepšiť koncentráciu a skrátiť čas regenerácie v kontexte športového prostredia.”

Ak je teda rozdiel medzi zlepšením flexibility a uvedomenia prostredníctvom jogy a zvýšením výkonnosti a koncentrácie pomocou JOGY, nie je ľahko viditeľný (dokonca ani vtedy, ak ste si, tak ako ja, pozreli väčšiu časť 56-minútového vysvetľujúceho videa na YouTube s názvom „V čom je JOGA naozaj iná?“). Podobne ako kozia joga, power joga, hot joga a krátko módne hodiny „vino vinyasa“, ktoré zahŕňali popíjanie chardonnay medzi jednotlivými pozíciami, je joga v skutočnosti len joga pod iným názvom a predávaná určitému publiku. Napriek tomu má človek pocit, že by sme to mužom nemali hovoriť, aby sme ich nevyplašili z podložky.

Rodová trajektória jogy je komplikovaná, je to kľukatá cesta cez desaťročia trvajúcu spleť rodových stereotypov, módnych trendov v oblasti fitness a meniacich sa noriem krásy, ktoré sú špecifické pre jednotlivé pohlavia a ktoré určujú, čo je ideálna postava. Jane Fonda, Gwyneth Paltrow a všadeprítomnosť frázy „dlhý a štíhly“ vo fitness marketingu tu určite zohrali svoju úlohu. Ale aj filmový vesmír Marvelu – a predtým Klub bitkárov – pre ktorý mužskí herci obsadení do úloh superhrdinov prijímajú vychvaľovaný a veľmi propagovaný fitness režim, ktorý ich mení z normálne vyzerajúcich ľudských bytostí na chodiace kusy hovädzieho mäsa.

Štíhla mužská postava zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ladnosť Baryšnikova alebo dokonca androgýnna zmyselnosť Davida Bowieho sa v posledných desaťročiach dostali na vedľajšiu koľaj. Na ich miesto sa vkráda presvedčenie, že ideálny muž by mal byť taký mdlý, že sa sotva zmestí do dverí bez toho, aby sa otočil nabok, nehovoriac o tom, že sa dokáže dotknúť prstov na nohách alebo ladne balansovať na jednej nohe. Človek si spomenie na Kevina Klinea vo filme In & Out, ktorý dostáva lekcie mužnosti z kazetovej knihy: „Muži netancujú. Pracujú. Pijú. Majú zlé chrbty. Netancujú!“ „Spomeňte si na Johna Wayna! Arnold Schwarzenegger! Arnold netancuje, sotva chodí!”

Arnold tiež necvičil jogu (alebo ak áno, nikomu o tom nehovoril). V skutočnosti môže byť pre mužov, ktorí vyzerajú ako on, cvičenie náročné: mohutné svaly, ktoré sú také dôležité pre estetiku súčasného superhrdinu, nielenže ohrozujú flexibilitu, ale vytvárajú aj doslova prekážku pri rôznych jogových pozíciách, ktoré vyžadujú obtočenie jednej časti tela okolo druhej. Nie nadarmo boli všetci mužskí guruovia, ktorí spopularizovali jogu v USA, stavaní ako fazuľky. V dnešnej dobe však estetický rozdiel medzi telom športovca a filmovej hviezdy a kulturistu čoraz viac zmenšuje; všetci títo muži túžia po rovnakej postave a všetci dodržiavajú rovnaký vzpieračský režim a požívajú rovnaké látky (legálne alebo nie), aby sa k nej dostali.

Tých niekoľko mužských celebrít, ktoré sa vyhlásili za jogínov, je zvyčajne, ak nie práve zženštilých, tak určite nie sú majákmi zdravej mužnosti v štýle Kapitána Ameriky. Tento typ stelesňuje Adam Levine, azda najznámejší z mužských hollywoodskych evanjelistov jogy, ktorý reportérovi magazínu Details povedal: „Viete, na čo je joga dobrá? Ja vám poviem, na čo je joga dobrá: „Fuuuu-k-ing!“ (a pritom zrejme ukazoval na svoj penis a vrtel sa). Čo sa týka samotného Arnolda, zdá sa, že uvedomovanie si tela a flexibilitu stále považuje za niečo, čo je len žart.

Arnold hovorí: Flexibilita je rovnako dôležitá ako čerpadlo

Samozrejme, to, čo robí jogu pre mužov neatraktívnou, ju robí prirodzeným domovom aj pre ženy, ktoré naďalej túžia po estetike podobnej sylfám – a priťahujú sa k cvičeniam, ktoré sľubujú „tvarovanie“ a „tónovanie“ tela bez jeho zväčšovania. Na základnej úrovni je joga prístupnejšia ženám – nielen preto, že naše telá sú prirodzene pružnejšie, a teda vhodnejšie na ohýbanie, krútenie a naťahovanie, ale aj kvôli vibráciám. Ženy vo všeobecnosti viac priťahujú skupinové fitnes hodiny a najmä estetika jogy, ktorá pripomína bosé nohy a kúpele. Takže tak, ako noc nasleduje deň, vznikli desiatky značiek, ktoré slúžia atletickým mamičkám od vína, ktoré sú vnímanou spotrebiteľskou základňou jogy, čo posilňuje jej ženskú povesť. A to nehovorím o samotných pozíciách, ktoré často vyzerajú najkrajšie, keď sú vyjadrené líniami ženského tela – alebo aspoň ženského tela, ktoré vyzerá úžasne v tesných nohaviciach, čo je zhodou okolností práve to, ktoré sa v súčasnosti považuje za najžiadanejšie podľa noriem du jour. Keď si to všetko spojíme, nie je prekvapením, že táto duchovná prax určená pre mladých ázijských mužov sa v dobe kultúry influencerov zmenila na súčasnú ukážku západnej ženskej krásy.

Iróniou je, že ženské znaky jogy neodrážajú skutočnú feminizáciu samotnej fyzickej praxe. Tradičné jogové pozície, ktoré vyučujem – mnohé z nich sa nezmenili už celé stáročia – boli navrhnuté s ohľadom na mužské telo a vyžadujú si modifikáciu pre ženské telo so širšími bokmi a nižším ťažiskom. („Vyskočte na zadnú nohu širšie!“ ) Muži môžu byť zastrašovaní (alebo odpudzovaní) zjavnou nezlučiteľnosťou jogy s ich mužnosťou, ale v základe je to stále cvičenie, ktoré je v konečnom dôsledku vytvorené pre nich.

Napriek tomu, ak potrebujú „Jogu“ – alebo brogu, alebo čokoľvek iné – aby si to uvedomili, je to určite lepšie ako alternatíva: svet, v ktorom nerobia žiadnu jogu. Podobne aj „bromance“ – a jeho blízky súrodenec, bromantická komédia – predstavovali hlúpu, ale zúfalo potrebnú nápravu predstavy, že muži si nemôžu užívať blízke priateľstvá s osobami rovnakého pohlavia bez toho, aby na nich nebolo niečo trochu homosexuálne. V istom zmysle je táto zmena značky jogy len ďalším príkladom nekonečnej schopnosti tejto praxe upraviť ju tak, aby k nej mali prístup ľudia s rôznymi telami, rôznym zázemím a rôznymi obmedzeniami.

Je tu však niečo zaujímavé: v posledných rokoch, keď sa joga stala synonymom pre určitú značku západného ženstva, stala sa aj magnetom pre zrušenie. Vo verejných článkoch a súkromných skupinách na Facebooku samozvaná kultúrna polícia sveta jogy večne zalamuje rukami nad „kolonizáciou“ jogy ľuďmi zo Západu, nad pohromou tých špičkových legín alebo nad prípustnosťou tričiek „namaslay“. Koniec koncov, každá aktivita, pri ktorej sa spoľahlivo stretáva skupina bielych žien z vyššej strednej triedy v jednej miestnosti, musí byť problematická. O vzniku mužskej Jogy sa medzitým ani len nepíplo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články

Veľa ľudí robí jednu obrovskú CHYBU pri umývaní zubov. Odborníci varujú

Máte problém ZASPAŤ? Toto ovocie pomáha


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jej vlasy sú takmer o meter dlhšie ako ona. Po umytí schnú 24 hodín. Prekonala svetový rekord

26.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/aliia_more). Guinnessova kniha rekordov obsahuje mnoho prekvapivých, inšpiratívnych a niekedy šokujúcich záznamov. Na jej stránky sa zapísali ľudia z…

Svoju tehotnú manželku chce opustiť hneď po pôrode. „Manželstvo ma priviedlo na pokraj“

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BAZA Production). Príspevok jedného z používateľov populárneho fóra Reddit vyvolal veľa emócií. Nečudo, veď autor zverejneného príspevku priznal, že…

Prečo sa ženám viac páčia muži s bradou? Poznáme odpoveď

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/zuck twitter.com/flyosit). Sú muži s bradou krajší? Mnohí z nich sa z tohto dôvodu rozhodnú ju narásť. Zaujímavú diskusiu…

Nechala si urobiť tetovania po celom tele. Teraz ľutuje. Hovorí: „Nenávidím ich“

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/ilovetattoos). Tetovanie je nadčasová a jedinečná ozdoba tela. Pre každého z nás môže mať tetovanie aj iný význam, napr.…

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Auto Trendy

Prísnejšie pravidlá kontroly v Nemecku. Diesel bez DPF neprechádza a s filtrom…. nie vždy

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Od júla 2023 sa v Nemecku pri povinných kontrolách testujú skutočné emisie pevných častíc, a nie tzv. dymivosť ako doteraz. Majitelia mnohých takmer nových áut,…

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

26.4.2024 Redakcia Auto trendy . Tlačidlo AS nájdete takmer na každom autorádiu. Vysvetlíme vám, čo sa za týmto označením skrýva a ako môžete používať túto funkciu, ktorá je užitočná pre…

Kedy nie je na nemeckej diaľnici obmedzená rýchlosť?

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú veci, ktoré takmer všetci vodiči považujú za samozrejmosť, hoci s pravdou majú len málo spoločného. Slovenský vodiči cestujúci po nemeckých diaľniciach riskujú vysokú pokutu,…

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží na…

Táto letecká spoločnosť bola vytvorená pre psov. Ale môžu so sebou vziať aj ľudí

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová éra cestovania so psami - bez klietok, s hračkami, pamlskami a upokojujúcimi feromónmi a na pohodlných pohovkách. Spoločnosť Bark Air v máji spustí svoje…

Lucid Air Sapphire je najrýchlejší sériový sedan na svete.

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Lucid Air Sapphire dosiahol rýchlosť 96 km/h len za 1,77 sekundy. Tým sa stal najrýchlejším sériovo vyrábaným sedanom na svete.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov