Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy

Viete, ako vyprážať šišky, aby nenasiakli takmer žiadny tuk?

2.2.2023 - Na čo by ste nemali zabudnúť?

Chutné múčne jedlo – šišky – milujú nielen deti, ale aj dospelí. Ako ich však vyprážať, aby nenasiakli takmer žiadny tuk? Prinášame niekoľko odporúčaní.

Recept na šišky

Ak chcete upiecť šišky, ktoré by boli čo najmenej nasiaknuté tukom, je potrebné niektoré ingrediencie pridať už do cesta. Šišky si môže pripraviť podľa nasledujúceho receptu.

Ingrediencie

500 g hladkej múky,

4 PL kryštálového cukru,

do kvásku 1 ČL kryštálového cukru,

1 vajíčko,

2 žĺtky,

300 ml mlieka

½ kocky droždia,

4 PL oleja,

štipka soli,

3 PL rumu alebo amareta, či griotky.

Vstrebávanie tuku okrem alkoholu obmedzí ak do cesta pridáte aj 1ČL octu alebo šťavy z polovice citrónu.

Postup:

Z polovice droždia, 100 ml vlažného mlieka, lyžičky múky a lyžičky cukru si pripravte kvások.

Následne zmiešajte celé vajíčko, 2 žĺtky, cukor, zvyšné mlieko, olej, štipku soli, rum, ocot alebo šťavu z citróna a kvások.

Vymieste cesto a nechajte prikryté kysnúť 35 minút.

Keď je cesto vykysnuté, na pomúčenej doske ho rozvaľkajte. Následne vykrajujte pohárom kolieska. Prostrednú dierku môžete urobiť prstom alebo vykrojiť napríklad vrchnáčikom z kvapiek proti kašľu.

Následne šišky usmažte.

šišky, vyprážanie, olej
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/dinesh220185

Vyprážanie

Niektorí využívajú na pečenie domácich šišiek bravčovú masť. Živočíšny tuk sa síce tak rýchlo neprepáli ako olej, ale dodá šiškám svoju charakteristickú chuť. Ak obľubujete toto múčne jedlo s lekvárom, vyprážané na tuku vám nemusia chutiť. Zvoľte preto radšej olej.

Ako teda vyprážať, aby šišky nenasiakli takmer žiadny tuk? Portál Interia odporúča nasledovné:

Šišky vyprážajte vo veľkom množstve oleja, inak ho nasajú.

Domáce šišky dajte do dobre rozohriateho oleja, ale nie príliš horúceho, pretože sa zvonku pripália a vnútri zostanú surové.

Ideálna teplota na vyprážanie šišiek je 180 stupňov Celzia. Najlepšie by bolo použiť na jej meranie kuchynský teplomer. Ak ho doma nemáte, spoľahnite sa na svoju intuíciu.

Vyprážané šišky poukladajte na papierové kuchynské utierky, ktoré absorbuje prebytočný tuk.

Prajeme dobrú chuť.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články

Vyprážate dnes? Pridajte jednu z 5 pomôcok a skroťte prskajúci olej

Viete, ako ľahko odstrániť zápach rýb z vašich rúk a hrncov?

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/dinar_aulia


Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.