Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Vyskúšajte vychytávku vo svete fitnes. Pomôžete svojim kĺbom a priblížite sa k štíhlejšej postave

28.12.2022 - Spáľte viac kalórii.

Po dňoch oddychu a dobrého jedla každému prospeje pohyb. Nemusíte ihneď navštíviť fitnescentrum. Fyzickému i psychickému zdraviu pomôže aj chôdza na čerstvom vzduchu.

Výborným spôsobom, ako si zabezpečiť potrebnú dávku pohybu, je obyčajná prechádzka, ktorá si nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie ani výnimočnú prípravu.

Chôdza zlepšuje pohodu, znižuje riziko chronických ochorení, priaznivo pôsobí na trávenie, zmierňuje bolesti kĺbov, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a pomáha zbaviť sa zbytočných kilogramov.

chôdza, dozadu, fitnes
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Aké výhody má chôdza dozadu?

Možno budete prekvapení, ale vášmu telu oveľa viac prospeje chôdza dozadu. Táto metóda sa podľa portálu Interia odporúča najmä ľuďom, ktorí trpia bolesťami bedrového kĺbu.

Chôdza vzad zvyšuje prácu svalov, ktoré sú zodpovedné za udržanie správneho držania tela, a zároveň znižuje zaťaženie kĺbov. Výborne pôsobí aj na kardiovaskulárny systém.

„Keď kráčame dopredu, našľapujeme na päty, čo nie je správne. Kráčaním dozadu precvičujeme špičky,“ vysvetľoval už v roku 2013 neurológ MUDr. Ivan Buran, PhD.

Lekár odporúča 30 minút chôdze denne. Zo svoje praxe zároveň vie, že každý človek si ju obľúbi, len čo zistí, že je preňho dobrá a lepšie sa cíti.

Navyše chôdzou dozadu spálite o 40 percent viac kalórií v porovnaní s tradičnou metódou chôdze dopredu. A to je dôležitá informácia pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadváhy.

Magazín vedy a fyzikálnej terapie uvádza, že chôdza „na račí alebo krabí spôsob“ zlepšuje tiež rovnováhu. Dôvodom je fakt, že nemôžete vidieť, kam kráčate a dávate si väčší pozor a sústredíte sa na techniku.

Ako začať chodiť dozadu?

Predtým, ako sa vonku pustíte do chôdze dozadu, vyskúšajte si ju vo vnútri. Čiže v prostredí, ktoré dôverne poznáte a nestoja vám v ceste prekážky.

Následne, ak prejdete do vonkajšieho prostredia, uistite sa, že vo vašom dosahu nie sú žiadne prekážky, ktoré by mohli viesť k pádu.

Predtým, než sa vám chôdza vzad dostane nadobro do krvi, voľte krátke vzdialenosti. Počet krokov zvyšujte, keď sa zdokonalíte v technike.

Chodiť dozadu môžete vyskúšať aj na bežiacom páse. Zvoľte si najprv malú štartovaciu rýchlosť. Keď si budete istejší, postupne prejdite do vyšších rýchlostí.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články:

Silný odkaz pre vaše zdravie. Pozrite, koľko málo stačí, aby ste sa vyhli depresii

Ako zastaviť nadmerné potenie počas spánku? Prinášame 4 riešenia

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/Fotorech


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto semienka sa zvyčajne hneď vyhodia. Čo je veľká škoda, keďže olej z nich je účinný v boji proti vráskam

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Samborskyi). Vlastnosti tejto látky sa dajú len ťažko preceňovať a sú obľúbené najmä v kozmetických prípravkoch na starostlivosť…

Beh pre ľudí, ktorí nenávidia behať. Je to skvelý spaľovač tukov, ale jedna vec je dôležitá

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alliance Images). S príchodom jari sa mnohí ľudia rozhodnú vykonávať fyzickú aktivitu vonku. Často ide o chôdzu alebo beh.…

Hviezdica prostredná – burina, ktorú obľubuje vtáctvo na farmách, môže úspešne nahradiť špenát

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans). Hviezdica prostredná je vytrvalá burina, ktorú mnohí stále podceňujú. Pritom sa oplatí využiť jej liečivé vlastnosti a dokonca…

Ukázala, čo sa môže skrývať v obľúbených orechoch. „Budem sa tváriť, že som to nevidela!“

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maks Narodenko). Orechy sú zdravé a odborníci na výživu a osobní tréneri ich veľmi odporúčajú. Obsahujú veľa pre nás…

Je to prírodný poklad železa. Nezabudnite ho zbierať v apríli a máji

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Mladá žihľava je skutočným pokladom minerálov a vitamínov, po ktorých naše telo unavené po zime túži ako po…

Auto Trendy

Má to byť míľnik značky. Koľko stojí

19.4.2024 Redakcia Auto trendy . Audi chce od roku 2033 vyrábať výlučne elektrické vozidlá. Kľúčovým prvkom pri dosahovaní tohto cieľa je nedávno predstavené Audi Q6 e-tron, ktoré využíva novú platformu…

Audi e-tron GT sa dočká významnej aktualizácie. Súrodenec Taycanu ponúkne vyšší výkon a dlhší dojazd

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Audi e-tron GT dostane v najbližšom období aktualizáciu. Estetická a technická aktualizácia prinesie vlajkovej lodi ponuky elektromobilov Audi vyšší výkon a dlhší dojazd.

Facelift modelu Nissan Qashqai bol oficiálne predstavený. Hlavné zmeny v dizajne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai sa dočkal estetického faceliftu, ale aj niekoľkých technologických aktualizácií, ktoré ho lepšie začleňujú do nového japonského modelového radu.

Tesla má veľký problém. Pozastavenie dodávok populárneho modelu

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck, jedno z najočakávanejších áut posledných rokov, čelí vážnym problémom. Niekoľko mesiacov po začatí dodávok sa ukazuje, že mnohé problémy sa nepodarilo včas odstrániť.…

Spoločnosť BYD dostala od čínskych vládnych orgánov dotácie. Najmenej 3,4 miliardy EUR

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia prešetruje čínske dotácie na elektromobily. Podľa správy nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo mohol najmä jeden konglomerát využívať veľké štátne dotácie.

Motorový olej na dlažobnej kocke pred domom. Ako sa zbavíte škvŕn?

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Dlažobné kocky sa bežne používajú na príjazdových cestách. Niet divu, že vyzerá esteticky a je odolná voči opotrebovaniu. Čo však robiť, ak na nej nájdete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov