Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Neškoďte sama sebe. Poznáte 7 „statočných“ tipov pre zdravý životný štýl?

22.11.2022 - Ako neškodiť sama sebe?

Ak do vášho každodenného života začleníte zdravé návyky, môžete sa tým vyhnúť viacerým ochoreniam, ako napríklad cukrovke, srdcovým chorobám alebo dokonca rakovine.

Portál MedicineNet odporúča 7 tipov, ktoré vás privedú k zdravému životnému štýlu.

1. Vyvážená strava a zdravý životný štýl

Dodajte svojim jedlám pestrosť. Jedzte rôzne potraviny, ku ktorým patrí ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, semená a celé zrná. Snažte sa zjesť aspoň 5 porcií (400 gramov) ovocia a zeleniny denne, najmä čerstvé, sezónne.

Do svojho jedálnička zaraďte ryby, pretože omega-3 mastné kyseliny pomáhajú predchádzať zápalovým ochoreniam.

Obmedzte soľ. Vaša denná spotreba soli by nemala presiahnuť 1 čajovú lyžičku. Pri príprave jedla pridávajte menej soli, obmedzte množstvo korenín s vysokým obsahom sodíka, ako aj sójovú omáčku, ktorú pridávate do jedla.

Vyhýbajte sa tiež slaným pochutinám. Zníženie množstva sodíka vo vašej strave znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Obmedzte príjem cukru. Obmedzte príjem cukru na 50 gramov alebo približne 12 čajových lyžičiek denne. Môžete to dosiahnuť tým, že sa vyhnete pochutinám, cukríkom a sladkým nápojom, ako sú ovocné šťavy a limonády.

Zníženie príjmu cukru znižuje pravdepodobnosť vzniku chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby, mŕtvica a niektoré druhy rakoviny.

2. Pite dostatočné množstvo vody

Nezabudnite vypiť aspoň 8 pohárov vody denne. Vaše telo sa skladá z 80 % z vody a voda je nevyhnutná pre pravidelnú funkciu čriev, optimálny svalový výkon, imunitu a zdravie pokožky.

Nedostatočné množstvo pitnej vody môže spôsobiť dehydratáciu, čo vedie k bolesti hlavy či oslabenej imunite.

behanie, depresia, úzskosť
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Unsplash/FitsumAdmasu

3. Pravidelne cvičte

Snažte sa cvičiť aspoň 150 minút týždenne, ktoré si môžete rozložiť na 30 minút denne, 5 dní v týždni. Vyskúšajte napríklad pilates, plávanie či rýchlu chôdzu. Hlavné je byť aktívna.

Cvičenie vám pomôže udržať zdravú váhu, a zároveň znížiť riziko vzniku chorôb v dôsledku sedavého životného štýlu.

4. Doprajte si dostatok kvalitného spánku

Medzi spánkom a vašim telom existuje silné prepojenie. Pre vaše zdravie je prospešný 7 až 9-hodinový spánok.

Kvalitný spánok je životne dôležitý pre vaše fyzické i duševné zdravie.

5. Obmedzte príjem alkoholu, nefajčite

Nadmerné pitie alkoholu môže z dlhodobého hľadiska viesť k ochoreniam pečene a dokonca aj k rakovine pečene. Alkohol vám môže spôsobiť zhoršený úsudok a tiež viesť k nehodám a zraneniam.

Muži by mali obmedziť alkoholické nápoje na maximálne 2 nápoje denne, zatiaľ čo ženy by mali obmedziť alkoholické nápoje na 1 nápoj denne.

Ak ste fajčiarka, prestaňte fajčiť. Fajčenie je totiž hlavnou príčinou rakoviny pľúc. Okrem rakoviny pľúc prispieva fajčenie aj k rozvoju rakoviny iných orgánov. Zvyšuje tiež riziko srdcových ochorení.

Okrem toho, že fajčenie škodí vášmu zdraviu, škodí aj ľuďom vo vašom  okolí. Pasívne fajčenie poškodzuje dýchacie cesty a pľúca.

potenie, alkohol, spánok
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/KlausHausmann

6. Umývajte si ruky

Časté umývanie rúk mydlom a vodou alebo používanie dezinfekcie, je účinný spôsob, ako sa vyhnúť infekcii.

Ruky sa odporúča umývať si pred prípravou alebo konzumáciou jedla, po manipulácii s odpadkami, po použití kúpeľne a pri starostlivosti o chorého človeka.

7. Naučte sa zvládať stres

Stres je známym spúšťačom mnohých chorôb od bolesti až po srdcové problémy.

Spoznajte sa a zistite, čo vám najlepšie pomáha odbúrať stres. Môže to byť napríklad pozeranie zábavného filmu či seriálu, maľovanie, dlhé prechádzky, práca v záhrade, hudba či horúci kúpeľ.

Ďalším účinným spôsobom, ako sa zbaviť negatívnych myšlienok, je porozprávať sa so svojimi priateľmi a členmi rodiny. Zdieľajte s blízkymi ľuďmi svoje pocity.

Súvisiace články:

Poznáte pravidlo 9-5-2-1-0? Ochráni vás pred obezitou a pomôže vám schudnúť

Chráňte svoje srdce. Viete, kedy máte jesť, aby ste znížili hladinu cukru, krvný tlak či cholesterol?

Zdroj úvodnej foto: Pixabay


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nie právnici alebo vodiči. Tieto profesie najčastejšie zrádzajú

17.4.2024 Redakcia Vášeň v Tebe (Foto: shutterstock/BAZA Production). Údaje o nevere nenechávajú nikoho v ilúzii. Väčšina románikov, 85 percent, sa začína na pracovisku. Vplýva na…

„Myslíš, že je to vhodné na svadbu?“ Používatelia internetu s ňou nemali zľutovanie. „Rozplakala by som sa“

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@tanyabellla). Výber správnych šiat na svadbu je pomerne náročný. Musíme sa v nich cítiť dobre a zároveň neporušovať svadobné…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Koľko kofeínu obsahuje káva? Tento nápoj vám dá väčší šmrnc. Lyžička bude fungovať ako 4 espressá

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarthFotografie). Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez malých čiernych šiat. Koľko kofeínu obsahuje káva? Ukazuje sa, že…

Nalejte si ho do rannej kávy namiesto kravského mlieka. Je zdravé a má menej kalórií

12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isaac Spedding). Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov. S radosťou si vypijeme „malú čiernu“, do ktorej si radi pridávame…

Auto Trendy

Nemecko má vážny problém - zasiahol kancelár

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecké hospodárstvo sa v poslednom čase nachádza v pomerne veľkej kríze. Kancelár Olaf Scholz sa snaží získať svoj koláč a zároveň ho aj zjesť. Podarí…

Sopka je stále nebezpečná. Evakuácia z ostrova pokračuje

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Evakuácia obyvateľov v blízkosti sopky Ruang pokračuje bez prerušenia. Letisko, ktoré sa nachádza vo vzdialenosti menej ako 100 km, zostáva zatvorené kvôli pretrvávajúcemu popolu. Hoci…

Volkswagen žalovaný za modely ID. Spor s bývalým dodávateľom sa týka práv na ochrannú známku

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen používa názov ID pre svoje elektrické modely od roku 2019. Prvým modelom bol na trh uvedený elektrický ekvivalent VW Golf, model ID.3. Teraz by…

Autosalón v Poznani na MTP: Krásnejšie ako autá a motorky za milióny! Hostesky tvárou veľkého autosalónu.

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Poznaňský autosalón 2024 priťahuje davy fanúšikov motorizmu. Tradíciou veľtrhu je účasť krásnych žien, ktoré prezentujú a propagujú najnovšie automobily.

Dacia rieši problém s radením. Sťahovanie sa týka modelov Sandero 3 a Jogger

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Údržbové kampane nie sú v automobilovom svete ničím výnimočným. Ich cieľom je okrem iného odstrániť nedostatky, ktoré vznikli vo výrobnom procese. Dacia teraz vykonáva takúto…

Lewis Hamilton to opäť dokázal. Šampión, ulice Tokia a legendárny model z Japonska

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nočné ulice Tokia vyzerajú úžasne. Sú hrou farebných svetiel. Pozornosť upúta aj veľká replika Eiffelovej veže. A v takomto prostredí sa objavil šampión F1 na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov