Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Alergik s túžbou po psíkovi? Tieto plemená sú najlepšou voľbou

27.10.2022 - Prinášame vám 6 plemien, ktoré sú vhodné aj pre alergikov.

Alergie sú vo všeobecnosti frustrujúce, či už ste alergický na určitý druh potravín alebo len na sezónny peľ. Ale ak ste milovníkom zvierat a zistíte, že vašu alergiu spúšťa psík, môže to byť dosť skľučujúce.

Možno si myslíte, že dôvodom vášho smrkania a kýchania je srsť psa. Omyl.

Mnohí ľudia veria, že alergie na domáce zvieratá spôsobuje vypadnutá srsť, ale v skutočnosti väčšina ľudí, ktorí majú takéto problémy, sú alergickí na šupinky kože v ich srsti, vysvetlila pre portál BestLife Whitney Woolstenhulme, zakladateľka webu Doodle Doods.

Zatiaľ čo žiadne plemeno nie je 100 % hypoalergénne, niektoré psie plemená spôsobujú menej vážne reakcie, vysvetľuje Amanda Takiguchi, DVM a zakladateľka Trending Breeds.

„Vedci sa domnievajú, že vlastnosti srsti a kože u týchto plemien znamenajú, že produkujú menej alergénov,“ ozrejmila.

Ak sa teda snažíte nájsť toho správneho psa, aby ste sa vyhli prejavom alergie – červeným očiam a škriabaniu v krku – odborníci radia nasledujúce plemená.

Bišon Frisé, alergie
Bišon Frisé.
Zdroj: Instagram/bichon__frise_love

1. Bišon Frisé

Jedným z plemien, ktoré odborníci najviac odporúčajú, je Bišónik. Títo malí bieli majú hustú srsť, ale nespôsobia prejavy vašich alergií.

„Okrem ich milej a rozkošnej povahy, vďaka ktorej sú takí skvelí pre rodiny, sú bišóniky dobre známe svojou čisto bielou dvojitou srsťou, ktorá nevyvoláva takmer žiadnu alergickú reakciu,“ vysvetlila Sabrina Kong, DVM z We Love Doodles. Sú teda skvelí spoločníci pre ľudí s alergiami.

Aiden Taylor, profesionálny tréner psov a zakladateľ blogu FurDoos, dodáva, že temperament týchto šteniatok je skvelý pre ľudí, ktorí majú depresiu a úzkosť.

„Keď spoznajú nových ľudí, rýchlo sa z nich stanú najlepší priatelia. Takže sa nemusíte báť, keď k vám ľudia prídu na večeru,“ hovorí.

Bedlingtonský teriér, plemena proti alergii
Bedlingtonský teriér.
Zdroj: Pixabay/nolongerhere

2. Bedlingtonský teriér

Hľadáte sladké, jedinečné a antialergické plemeno? Bedlingtonský teriér je ďalší typ.

„Toto plemeno, ktoré vždy miluje zábavu a chce byť v centre pozornosti, je najvhodnejšie pre batoľatá a seniorov,“ vysvetlil Taylor. Poznamenáva, že sú to „kučeravé rozkošné guľky“.

Erin Mastopietro, generálna riaditeľka Dope Dog, súhlasí a poznamenala, že bedlingtonský teriér má tiež „srsť podobnú jahňaťu“, teda je vhodná pre alergikov.

„Ich srsť veľmi nepadá, ale môže rásť naozaj rýchlo, takže ich musíte občas ostrihať.“ Ale ak s tým nemáte problém, psíci sú vhodným kandidátom, pretože „sú jemní, priateľskí a radi získavajú pozornosť svojej rodiny.

Basendži,
Basendži.
Zdroj: Pixabay/alektas

3. Basendži

Možno neviete, ale toto jedinečné plemeno v súčasnosti American Kennel Club (AKC) hodnotí ako 87. najpopulárnejšie v USA.

Basenji alebo Basendži sa často spomína ako „kultové plemeno“. A zároveň je vhodné aj pre ľudí s alergiami.

„Plemeno má krátku a málo padajúcu srsť,“ uviedol Mastopietro a upresnil, že o lesklú srsť môžete starať pomocou „mäkkej štetinovej kefy.“

To, čo im chýba z alergénov, dopĺňajú energiou, takže pes je skvelou voľbou pre ľudí s aktívnym životným štýlom.

Yorkshire Terrier, kýchanie
Yorkshire Terrier.
Zdroj: Pixabay/pezibear

4. Yorkshire Terrier

Yorkshirské teriéry, sú tiež solídnou možnosťou pre alergikov.

„Majú hodvábnu srsť, ktorá sa viac podobá ľudským vlasom ako kožuchu, a neplznú,“ vysvetľuje Daniel Caughill, spoluzakladateľ The Dog Tale.

To znamená, že ich budete musieť niekoľkokrát do roka ostrihať. Ale ich chlpy sa nebudú rozliezať po celom vašom dome.

Taylor nazýva toto plemeno „chodiacim hypoalergénnym plyšákom“. A poznamenáva, že ich malý vzrast je vhodný pre tých, ktorí majú obmedzený priestor.

Pudel, kašľanie
Pudel.
Zdroj: Instagram/pudelwohl_mit_mara

5. Pudel

Pudle sú ďalším hypoalergénnym plemenom a rovnako ako vyššie spomínané teriére majú jednu vrstvu chlpov.

„Pudlíci majú jednu srsť, na rozdiel od dvojvrstvovej srsti, ktorú má väčšina ostatných psov,“ vysvetlila Woolstenhulme. „To znamená, že ich kučeravá, jediná srsť bude rásť namiesto toho, aby padala.“

„Ich charakteristická srsť nevyžadujú príliš veľa zastávok u kaderníka. A používanie hypoalergénneho šampónu môže ešte viac zmierniť príznaky alergie,“ vysvetlila Erika Barnes, zakladateľka a generálna riaditeľka Petsmitten.

Pudlíci sú však známi aj svojim zložitým temperamentom, ktorý viedol k vývoju krížencov, dodala Woolstenhulme.

Patria sem známe mená ako Goldendoodles (zlatý retriever a pudel), Labradoodles (labradorský retriever a pudel) a Maltipoos (maltézsky a pudel). Aj tieto rasy sú vhodné pre ľudí s alergiami, ale mali by ste sa uistiť, že váš pes „zdedí viac génov zo strany pudla“, dodáva Woolstenhulme.

Čínsky chocholatý pes
Čínsky chocholatý pes.
Zdroj: Pixabay/popovicmjeljica

6. Čínsky chocholatý pes

Čínsky chocholatý pes je jedinečnou voľbou pre ľudí s alergiami, pretože existujú druhy bez srsti.

Podľa Hildy Wong, zakladateľky Bark Posts, ak sa rozhodnete pre „pudrovku“, budete sa musieť zaviazať ku každodennému česaniu srsti. No nemalo by to byť príliš náročné.

„Podsada je kratšia a srsť dlhá, takže sa dá ľahko vyčesať,“ hovorí. „Ak máte problém so psou srsťou, môžete si vybrať bezsrstého čínskeho chocholáča, pretože vypadávanie nie je problém. A psieho zápachu je tiež menej.

Wong ďalej poznamenala, že podobne ako ostatné plemená na tomto zozname, aj čínsky chocholatý zapadne do vašej rodiny a je pozorný a prispôsobivý.

Zdroj úvodnej koláže: Instagram/bichon__frise_love, Pixabay/alektas


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kliešte sa môžu ukrývať v našom dome. Zistite, ktoré miesta majú rady

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz). Kliešte sú parazity, ktoré si zvyčajne spájame s lesom alebo parkom, ale môžu sa zahniezdiť aj v našich…

„Starobný tuk“ Zbavte sa ho zo svalov a omladnete

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET). Vedci tvrdia, že objavili tuk, ktorý hrá kľúčovú úlohu v procese starnutia. Zaujímavosťou je, že jeho úroveň…

Účinné diéty pre ženy 50+. Dodržiavajte jednoduché pravidlá a sledujte, ako miznú kilá

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vector_corp). Chudnutie po päťdesiatke nie je malou výzvou. Metabolizmus sa spomaľuje a hormonálne zmeny podporujú hromadenie tuku v problémových oblastiach…

Nadbytok antioxidantov môže spôsobiť škody. Je dôležité vyhnúť sa jednej veci

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edvard Molnar). V poslednom čase sa veľa hovorí o priaznivom vplyve stravy bohatej na antioxidanty na naše zdravie. Nadbytok…

Pravidelne pite kokteil z tejto zeleniny. Posilníte si imunitu a odstránite pneumatiky

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Heike Rau). Pravidelným pitím kokteilu z tejto zeleniny posilníte svoju imunitu a odstránite pneumatiku. Je veľmi zdravý a v…

Auto Trendy

Nemecko má vážny problém - zasiahol kancelár

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecké hospodárstvo sa v poslednom čase nachádza v pomerne veľkej kríze. Kancelár Olaf Scholz sa snaží získať svoj koláč a zároveň ho aj zjesť. Podarí…

Sopka je stále nebezpečná. Evakuácia z ostrova pokračuje

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Evakuácia obyvateľov v blízkosti sopky Ruang pokračuje bez prerušenia. Letisko, ktoré sa nachádza vo vzdialenosti menej ako 100 km, zostáva zatvorené kvôli pretrvávajúcemu popolu. Hoci…

Volkswagen žalovaný za modely ID. Spor s bývalým dodávateľom sa týka práv na ochrannú známku

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen používa názov ID pre svoje elektrické modely od roku 2019. Prvým modelom bol na trh uvedený elektrický ekvivalent VW Golf, model ID.3. Teraz by…

Autosalón v Poznani na MTP: Krásnejšie ako autá a motorky za milióny! Hostesky tvárou veľkého autosalónu.

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Poznaňský autosalón 2024 priťahuje davy fanúšikov motorizmu. Tradíciou veľtrhu je účasť krásnych žien, ktoré prezentujú a propagujú najnovšie automobily.

Dacia rieši problém s radením. Sťahovanie sa týka modelov Sandero 3 a Jogger

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Údržbové kampane nie sú v automobilovom svete ničím výnimočným. Ich cieľom je okrem iného odstrániť nedostatky, ktoré vznikli vo výrobnom procese. Dacia teraz vykonáva takúto…

Lewis Hamilton to opäť dokázal. Šampión, ulice Tokia a legendárny model z Japonska

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nočné ulice Tokia vyzerajú úžasne. Sú hrou farebných svetiel. Pozornosť upúta aj veľká replika Eiffelovej veže. A v takomto prostredí sa objavil šampión F1 na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov