25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bukhta Yurii).
Nakladané huby sa môžu podávať samostatne alebo sa môžu použiť ako prídavok napríklad do tatárskej omáčky. Sú vynikajúce najmä na Vianoce. Oplatí sa využiť hubovú sezónu a rozšíriť svoje zásoby.

Foto: shutterstock/Bukhta Yurii
Ako pripraviť huby nakladané v octe s korením?
Ako pripraviť marinované huby, ktoré sú aromatické a chutné? Korenie, bobkový list alebo horčičné semienka dokážu kulinárske zázraky, aby vaše huby chutili ešte lepšie. Recept na marinované huby nájdete nižšie.
Nakladané huby – recept:
Ingrediencie:
- 2 kg húb – najlepšie tie, ktoré ste si sami nazbierali
- 1 veľká cibuľa
Prísady na octovú marinádu:
- 3 – 4 šálky filtrovanej vody
- približne 250 ml 10 % octu
- 2 polievkové lyžice kuchynskej soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- korenie: zrnká čierneho korenia, nové korenie, bobkový list, horčičné semienko
Príprava:
- Pripravte si zaváraninové poháre. Dôkladne ich umyte. Vyvarte a osušte.
- Prejdite na prípravu húb.
- Očistite ich a nakrájajte na menšie kúsky.
- Ošúpte a nakrájajte cibuľu.
- Prejdite k príprave marinády. Prísady na marinádu uvarte.
- Huby a cibuľu uvarte v samostatnom hrnci s vodou.
- Scedíme a vložíme do pohárov. Naplňte ich približne do 3/4.
- Zalejte vriacou marinádou. Prikryte a odložte. Nechajte vychladnúť.
- Potom uložte do pivnice.
Tradičné marinované huby. Recept na marinované huby s klinčekmi
Tradičné marinované huby s prídavkom charakteristických klinčekov sú nebíčkom v ústach. Sladkokyslá chuť obohatí mnohé jedlá a donúti vašich sviatočných aj nesviatočných hostí pýtať si ďalšie.
Ako sa marinujú huby? Tu je recept:
Ingrediencie:
- 2,5 kg húb
- 2 cibule
Prísady na marinádu:
- približne 4-5 šálok vody
- 250 ml octu
- 1 polievková lyžica kłodawskej alebo himalájskej soli
- 5 polievkových lyžíc cukru
- korenie: čierne korenie, nové korenie, klinčeky
Príprava:
- Z uvedených ingrediencií uvaríme marinádu.
- Huby a cibuľu uvaríme v osolenej vode. Varte maximálne štvrť hodiny na miernom ohni.
- Huby scedíme a vložíme do pohárov. Huby rovnomerne zalejte horúcim nálevom.
- Zavrite poháre a otočte ich hore dnom.
- Nechajte vychladnúť.
- Potom ich presuňte do pivnice.
Nakladanie húb v mede. Takto ste huby určite ešte nejedli!
Marinovanie húb v mede nie je také populárne ako ich príprava v octe. Presvedčte sa sami, ako vynikajúco chutia.
Ingrediencie:
- 250 ml 10 % octu
- približne 4 šálky vody
- 250 g cukru
- 2 polievkové lyžice kłodawskej soli
- korenie: bobkový list, nové korenie
- 5 lyžíc medu
- lesné huby
Príprava:
- Očistite huby. Umyte ich pod vodou.
- Potom vezmite hrniec. Nalejte doň vodu, jemne osoľte a uvarte v nej huby.
- Scedíme a vložíme do pohárov. Nezabudnite ich naplniť naplno! Použite asi 2/3 výšky.
- Z korenia, vody, octu a medu pripravte marinádu.
- Poháre zalejte horúcim nálevom. Uzavrite všetky poháre a otočte ich hore dnom.
- Nechajte vychladnúť.
- Poháre môžete pasterizovať, aby sa zvýšila ich trvanlivosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja mama robí hubovú omáčku trochu inak. Je hustá, vonia a chutí nádherne. Zlatistý mok príde vhod
Aromatická domáca hubová polievka. Namiesto smotany pridajte túto ingredienciu – vyjde to šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.