Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Chlieb mŕtvych – nadýchané, sladké pečivo v tvare kostí. V Mexiku sa pečie na Deň mŕtvych.

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo). Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb,...

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo).

Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb, ktorý sa vyznačuje nezvyčajným vzhľadom. Jeho ozdoby sa formujú do tvaru kostí a pečú sa, kým cesto nie je nadýchané a mäkké. Ako sa táto pochúťka pripravuje?

Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo

Día de los Muertos je mexický Deň mŕtvych. Tento sviatok sa trochu líši od Sviatku všetkých svätých na Slovensku. Zatiaľ čo u nás je to deň plný zamyslenia, rozjímania a smútku, v Mexiku ľudia radostne oslavujú a vymieňajú si spomienky na zosnulých členov rodiny a priateľov. Veria, že v noci z 31. októbra na 1. novembra zostupujú na zem duše zosnulých. Oslavy pokračujú až do druhého novembra. Jednou z najdôležitejších a najstarších tradícií tohto dňa je príprava chutných jedál a pochúťok, ktoré sa vzťahujú na tento sviatok. Preto v mexických stánkoch môžete okrem iného ochutnať chlieb vyrobený v tvare kostí.

Chlieb mŕtvych sú sladké a nadýchané buchty v tvare ….. kostí. Pečie sa v Mexiku začiatkom novembra.

Chlieb mŕtvych je jednoduchý, ale chutný pekársky výrobok mexickej kuchyne. Na jeho prípravu si však musíte nájsť čas. Uisťujeme vás, že konečný výsledok stojí za to. Mäkké, nadýchané buchty so škoricovou príchuťou sú skvelým občerstvením nielen na sviatky. Stojí za to vyskúšať si ju aspoň raz pripraviť.

Ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej múky,
  • 50 ml teplého mlieka,
  • 50 g cukru,
  • čajová lyžička cukru,
  • 8 g čerstvého droždia,
  • 2 vajcia,
  • 50 g masla,
  • čajová lyžička škorice
  • štipka soli,
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča.

Mexický chlieb mŕtvych. Spôsob prípravy

V teplom alebo vlažnom mlieku rozpustite čerstvé droždie a lyžičku cukru. Vykysnutý kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pripravte si misku. Prisypte múku, cukor a štipku soli. Pridajte kvások, rozpustené maslo, nastrúhanú pomarančovú kôru, škoricu, jedno rozšľahané vajce a jeden žĺtok z druhého vajca (bielok budete potrebovať v poslednom kroku).

Všetky prísady spolu zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do misy vymastenej trochou masla, prikryte utierkou alebo handričkou a nechajte ho vykysnúť. Po hodine a pol ho presuňte do chladničky. Malo by sa chladiť niekoľko hodín.

Po tomto čase cesto vyberte z chladničky a počkajte asi pol hodiny. Keď opäť nadobudne izbovú teplotu, odkrojte malý kúsok, ktorý použijete na ozdobu. Zvyšnú zmes vytvarujte do kruhu, ktorý potom položte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech na chvíľu odložte a pracujte na malej časti. Rozdeľte ho na dva alebo tri podlhovasté, nerovnomerné kúsky, ktoré budú pripomínať kosti.

Keď je hlavná časť cesta vykysnutá, poukladajte na ňu pripravené vyvaľkané „kosti“. Usporiadajte ich šikmo tak, aby sa stretli v strede kruhu. Celé to potrite rozšľahaným bielkom z jedného vajca a posypte bielym alebo trstinovým cukrom. Nakoniec vložte formu s mŕtvym chlebom do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 20 minút. Po vychladnutí pečiva ho môžete začať chrumkať. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Raňajky s chuťou tvarohového koláča sú rajom pre gurmánov. Spojte vločky s tvarohom a vykúzlite dokonalý pokrm


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Putinovo súkromie po prvýkrát na očiach: Biely klavír, knižnica a pokojné večery v Kremli

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Free Wind 2014). Vladimír Putin otvoril dvere do svojho súkromia. Po prvýkrát sme mohli nahliadnuť do priestorov, kde trávi…

Takýto olej zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby a rakoviny. Radšej sa ho zbavte

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Olej, ktorý zoxidoval a rozložil sa, je horký alebo kyslý, má nepríjemný zápach, tmavšiu farbu a hustú…

Nový trik podvodníkov: Otvoríte fotku a prídete o peniaze!

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Photo Stock). Internetoví podvodníci opäť útočia a tentokrát využívajú nevinné fotografie. Stačí jedno kliknutie na obrázok a váš…

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Auto Trendy

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Ferrari 296 Speciale: Rýchlosť, ktorá berie dych, a dizajn z iného sveta

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari opäť posúva hranice možného. Model 296 Speciale, najnovší prírastok do exkluzívnej rodiny Speciale, prináša takmer 900 koní, revolučný dizajn a technológie inšpirované Formulou 1.…

Američania v šoku: Rebelanti z Jemenu utopili stíhačku za 67 miliónov dolárov!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americké námorníctvo zažíva ťažké chvíle v Červenom mori, kde pri manévri na únik pred útokmi jemenských povstalcov Húsí prišlo o drahý bojový stroj. Stíhačka F/A-18E…

Obľúbené SUV v novom šate a terénnou verziou

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené rodinné SUV Honda CR-V prichádza s dlho očakávanou inováciou. Bezdrôtové pripojenie telefónu už nebude výsadou len drahších modelov. Čo všetko nová verzia ponúka a…

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov