Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Ako uvariť dokonalú ryžu? Spôsob ako ju pripraviť dokonale ako majstri ázijskej kuchyne

7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Varenie ryže môže byť náročné. Zrná sa často zmenia na nechutnú kašu, inokedy zasa pod zubami chrumkajú a kazia chuť pokrmu. Zdá...

7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Varenie ryže môže byť náročné. Zrná sa často zmenia na nechutnú kašu, inokedy zasa pod zubami chrumkajú a kazia chuť pokrmu. Zdá sa, že bez profesionálneho vybavenia nie je možné dosiahnuť dokonalosť. Kórejsko-čínska internetová tvorkyňa však dokazuje opak. Vo videu ukázala, ako jednoducho uvariť ryžu v hrnci.

ryža
Ako uvariť dokonalú ryžu
Foto: súkromný archív

Ryža sa hodí takmer ku všetkému. Môže sa jesť na sladko alebo na slano, s mliekom, s mäsovou omáčkou a niektorí ľudia ju majú radi aj suchú. Navyše je často hlavnou zložkou zložitejších jedál, ako je sushi alebo plnená kapustová rolka. Ako ju teda pripraviť dokonale ako majstri ázijskej kuchyne? Kto iný by vám to mohol vysvetliť lepšie ako samotná Kórejčanka. V relácii na TikToku ukázala, čo robiť, aby bola ryža dokonale mäkká a chutná.

Ukázala, ako uvariť dokonalú ryžu. Na to nepotrebujete ryžovar

Jade Kim je kórejsko-čínska internetová tvorkyňa. Vo voľnom čase na svojich sociálnych sieťach odhaľuje tajomstvá ázijskej kuchyne alebo divákom rozpráva zaujímavosti o Kórei a Číne. Tentoraz ukázala, ako jednoducho uvariť ryžu bez profesionálneho vybavenia alebo kuchynských pomôcok. Ako sa ukázalo, nie je to až také zložité.

Kde začať? 

Najskôr odmeraním množstva ryže. Platí tu známe pravidlo 1:2, t. j. na jednu šálku ryže použite dve šálky vody na varenie. Predtým, ako ryžu vložíte do hrnca, ju však musíte umyť. Jade Kim odporúča zaliať ju studenou vodou a jemne ju miešať rukou asi 30 sekúnd. Voda zmení farbu na mliečnu a hoci môže vyzerať lákavo, zrná by sa v nej nemali variť. 

Umytú ryžu preložte do hrnca a zalejte dostatočným množstvom čistej studenej vody. Varte ju na horáku, ktorý pokrýva celé dno hrnca, aby sa ryža rovnomerne zohrievala. Je to dôležité, aby všetky zrná zmäkli v rovnakom čase. Najprv zahrejeme horák na vysoký výkon a ryžu necháme variť nezakrytú približne 7-10 minút. Potom hrniec prikryjeme a znížime výkon horáka. Takto ryžu varíme ďalších 10 minút. Po uplynutí tejto doby ryžu premiešame lyžicou, aby sa na hrniec nič neprilepilo. Opäť prikryjeme a varíme ešte 5 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte ryžu z horáka. Keď mierne vychladne, môžete si ju do sýtosti vychutnať.

@jadziakim

🍚 JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNY RYŻ – JAK Z AZJATYCKIEGO RYŻOWARU! 💥 To aż dziwne, że wrzucam ten „przepis” dopiero teraz (szczególnie biorąc pod uwagę panujące obecnie czasy „za miskę ryżu”), ale nigdy nie jest za późno! Gotując ryż w ten sposób imitujesz częściowo sposób działania ryżowarów w stylu azjatyckim. Dzięki temu ugotowany ryż będzie cudownie smaczniutki, aromatyczny i miękki jak chmurka. 😻 Tylko uwaga: czasy gotowania zawarte w filmie (a więc 10 minut na większym ogniu, potem kolejne 10 oraz 5 na małym ogniu) są dostosowane do najpopularniejszych w Polsce rodzajów ryżu kupowanych w dyskontach. Dla innego ryżu najłatwiej obliczyć czas: a) eksperymentalnie* (*nie odpowiadam za spalone garnki i utracone marzenia) b) przez proporcję: sprawdź, ile % dłużej lub krócej producent sugeruje gotować Twój wybrany ryż, a potem odpowiednio o tyle samo % zwiększ lub zmniejsz czasy z filmu. Niby nic wielkiego, ale… może wreszcie (szczególnie mając dobry ryż) odkryjecie, że Wasz mały, biały, ziarnkowany azjatycki przyjaciel… ma smak! 😎 Oczywiście leniwcom polecam zakup ryżowaru. Tam przygotowania ryżu po prostu nie da się sknocić. Buziaki, Starszy Ryżoguru – Jadzia 🍙 __________ #gotowanie #przepisy #ryż #przepisykulinarne #miskaryżu #azjatyckie #szybkieprzepisy #azja #koreański #korea #chiny #chiński #koreanka #chinka #zdroweprzepisy #prosteprzepisy #kuchniaazjatycka

♬ dźwięk oryginalny – Jadzia Kim

Soliť či nesoliť? To je otázka

Keď už máme ryžu uvarenú, naskytá sa otázka, čo s dochucovaním? Nesolená ryža nemusí niektorým ľuďom chutiť. Mali by sme však osoliť vodu, alebo by sme mali ochutiť už uvarenú ryžu? To je v podstate individuálna otázka, hoci je dobré vedieť, že Kórejčania, Číňania a Japonci svoju ryžu nesolia. Sushi ryža sa samozrejme dochucuje zmesou soli, cukru a ryžového octu, ale opäť až po uvarení. To všetko preto, lebo mnohé ázijské jedlá majú výraznú chuť a sú silne ochutené. V tomto prípade je soľ v ryži úplne zbytočná a mohla by narušiť chuť lahodných pokrmov. Ak však chceme uvariť dokonalú ryžu do paradajkovej polievky, nikto nikoho nenahlási „kulinárskemu dozoru“ za štipku soli.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tradičný recept na vývar vyhoďte do koša. Takto sa pripravuje teraz a hlavnú ingredienciu nájdete v lese

Ako pripraviť najlepšiu nátierku na sendviče? Tento recept prekoná všetky ostatné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov