Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Pravda o japonskej sexuálnej kultúre

29.4.2023 Redakcia Vášeň v tebe. Archaické zákony sú len polovicou problému, píše novinár na voľnej nohe Philip Patrick, ktorý prednáša na tokijskej univerzite. „Sex je miesto, kde podivnosť Japoncov dosahuje...

29.4.2023 Redakcia Vášeň v tebe.

Archaické zákony sú len polovicou problému, píše novinár na voľnej nohe Philip Patrick, ktorý prednáša na tokijskej univerzite.

Sex je miesto, kde podivnosť Japoncov dosahuje vrchol,“ napísal A. A. Gill vo svojej povestnej eseji „Šialenstvo v Japonsku“. Gill ďalej uvádzal prevažne anekdotické dôkazy toho, čo počas svojej krátkej návštevy videl ako pokrivenú posadnutosť sexom a kultúru, ktorá je tvrdo nastavená na objektivizáciu a infantilizáciu žien, ktoré sú podľa neho vnímané len ako slúžky alebo sexuálne hračky. Takéto charakteristiky, kedysi typické, by sa dnes vo všeobecnosti odmietali ako japanofóbne tropy – ale občas sa objaví príbeh, ktorý akoby pridal oheň do Gillovho dymu.

Parinirvána penisu. Zdroj: Wikimedia Commons

Japonská vláda zvažuje zvýšenie veku súhlasu z 13 na 16 rokov ako súčasť balíka reforiem sexuálnej kriminality. Áno, čítate správne, veková hranica súhlasu je v Japonsku v súčasnosti 13 rokov, čo je jedna z najnižších hodnôt na svete a najnižšia v rámci krajín G7. Komisia ministerstva spravodlivosti tiež odporúča zmeniť definíciu znásilnenia, aby boli súdne rozsudky konzistentnejšie. V súčasnej podobe sa musí preukázať nielen to, že sex nebol dobrovoľný, ale aj to, že obeť nebola schopná klásť odpor v dôsledku „násilia alebo zastrašovania“. Nový zákon umožní súdom, aby pri definícii zohľadnili omámenie, opojenie, „zaskočenie obete“ a psychologickú manipuláciu. Mimo zákona bude postavený aj voyeurizmus.

Mladé dievčatá z Harajuku. Zdroj: Wikimedia Commons

Skutočnosť, že Japonsko až teraz aktualizuje svoje zákony, je znepokojujúca, pretože naznačuje, že spoločnosť je ľahostajná k osudu zraniteľných neplnoletých osôb a obetí sexuálnych útokov. Len minulý týždeň bývalá hviezda J-popu Kauan Okamoto vyhlásil, že ho ako 15-ročného sexuálne zneužil dnes už zosnulý hudobný producent Johnny Kitagawa. Myslí si, že mnohí ďalší chlapci, ktorí pracovali pre Kitagawu, boli tiež zneužití, ale báli sa, že prehlásenie zničí ich začínajúcu popovú kariéru. „Som presvedčený, že takmer všetci chlapci, ktorí chodili k Johnnymu, boli jeho obeťami,“ povedal novinárom. „Povedal by som, že počas štyroch rokov môjho pôsobenia v agentúre sa tam striedalo 100 až 200 chlapcov.“

Kauan Okamoto, bývalý člen skupiny Johnny’s Jr, uviedol, že údajné zneužívanie sa začalo, keď mal 15 rokov. Fotografia: Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Press Wire/Shutterstock

Zdá sa, že toto všetko dopĺňa dôsledky reportáží o „čudnom Japonsku“, ktoré sa zameriavajú na špinavé prvky japonskej kultúry, ako je napríklad popularita znepokojivo mladých dievčenských skupín, ktoré sa pohybujú v lesklých videoklipoch. (Niektoré členky J-popovej skupiny NMB48 majú len 14 rokov.) Ale ako to už v Japonsku býva, veci nie sú také, ako sa zdajú. Je potrebné oddeliť oplzlý orientálny mýtus od prozaickejšej reality. Po prvé, nie je celkom pravda, že veková hranica súhlasu v Japonsku je 13 rokov. Väčšina prefektúr (alebo okresov) interpretuje zákony proti „oplzlým činom“ tak, že zahŕňajú aj sex s maloletými. To znamená, že skutočný vek súhlasu vo veľkej časti krajiny je 18 rokov – hoci tresty za „oplzlé činy“ sú vo všeobecnosti miernejšie.

Členky japonskej idolovej dievčenskej skupiny NMB48. Zdroj: Wikimedia Coomons

To však sotva vysvetľuje, prečo japonské zákony o sexuálnych trestných činoch neboli aktualizované od konca obdobia Meidži. Odpoveď môže spočívať v tradičnom japonskom prístupe k sexuálnym trestným činom. V kultúre, v ktorej sa priame vyjadrenie názoru alebo úmyslu považuje za neslušné a poškodzujúce spoločenskú harmóniu a všetko sa vylučuje alebo necháva nevypovedané, sa často považuje za príliš ťažké určiť, čo sa deje v „čiernej skrinke“ intímneho stretnutia dvoch osôb. Polícia a súdnictvo by sa do toho radšej nemali miešať – a hmlisté zákony o sexuálnych trestných činoch, ktoré odrádzajú obete od toho, aby sa prihlásili, im už dlho vyhovujú. Samozrejme, prospievalo to aj dravým mužom.

Ďalej je tu skutočnosť, že verejnosť si donedávna zväčša neuvedomovala nedostatky zastaraných zákonov. Japonsko má nízky oficiálny počet sexuálnych trestných činov – 1,02 na 100 000 obyvateľov (v Spojenom kráľovstve je to 27) a hrozné príbehy zneužívania sa neobjavujú v správach. Sexuálne zneužívanie sa nikdy nestáva ani dejovou líniou televíznych seriálov. Keďže neexistovali presvedčivé dôkazy o probléme, staré zaprášené nariadenie zostalo v zákonoch, pretože sa jednoducho nevolalo po zmene.

Teda až donedávna. Japonsko je najdynamickejšie a najpokrokovejšie, keď cíti, že sa naň pozerá celý svet, čo je fenomén známy ako gaiatsu („tlak zvonku“). Nie všetky protestné hnutia inšpirované Západom sa presadili v Japonsku (BLM prepadlo), ale MeToo sa rozbehlo v roku 2017. Správanie celebrít sa dostalo pod intenzívnu pozornosť, pričom osobitná pozornosť sa venovala tomu, ako „talenty“ komunikujú so svojimi veľmi mladými fanúšikmi. V roku 2017 skončil basgitarista skupiny Tokio po tom, ako si vynútil bozk od stredoškoláčky, a hercovi Keisuke Koide zrušili zmluvy na televízne drámy, keď sa zistilo, že spal so 17-ročnou. V období pred olympijskými hrami v Tokiu bol bývalý premiér Joširo Mori nútený odstúpiť po tom, čo naznačil, že ženy na stretnutiach príliš veľa rozprávajú. Režisér otváracieho ceremoniálu bol prepustený za to, že ženskú hviezdu prirovnal k prasaťu.

V centre japonského hnutia MeToo bola Šiori Itó, novinárka a filmárka, ktorej obvinenia zo znásilnenia voči vysokopostavenému kolegovi priniesli v roku 2019 značné odškodné. Jej memoáre Čierna skrinka, ktoré vyšli v roku 2017, sa stali bestsellerom a odvtedy vedie kampaň za zmenu storočných japonských zákonov o znásilnení.

Na snímke Shiori Itō. Zdroj: Japan Life

Itóovej príbeh vyvolal v Japonsku mnoho nepríjemných otázok. Tieto pôsobivo nízke štatistiky kriminality sa dostali pod drobnohľad: vládny prieskum v roku 2019 zistil, že len 14 % obetí sexuálneho útoku tento trestný čin nahlásilo. A to sa prieskum pýtal len osôb vo veku od 16 rokov. Ako dôvody uviedli nedostatok dôvery v políciu, presvedčenie, že ich trauma je nedôležitá, a hanbu. V krajine, kde sa oceňuje stoická odolnosť a udržiavanie spoločenskej harmónie sa považuje za oveľa väčšiu hodnotu ako osobné utrpenie, je nedostatočné nahlasovanie závažným problémom.

Tolerancia Japonska však má svoje hranice. V roku 2019 vyvolala pobúrenie séria technických oslobodzujúcich rozsudkov v štyroch prípadoch sexuálneho zneužívania maloletých. Patril k nim aj otrasný prípad v Nagoji, kde bol muž oslobodený napriek tomu, že sudca priznal, že opakovane znásilňoval svoju dospievajúcu dcéru a vyhrážal sa jej, že ju zbije, ak odmietne. Rozsudok závisel od toho, či sa mladá žena mohla brániť: sudca rozhodol, že mohla. Vyšší súd rozsudok zrušil a muž dostal 10-ročný trest, ale nebezpečenstvo skostnateného trestného zákonníka sa odhalilo a výzvy na zmenu zákona zosilneli.

Gaiatsu môže byť faktorom, ktorý ovplyvní načasovanie navrhovaných zmien. Japonsko bude v máji hostiť samit G7 v Hirošime a premiér Fumio Kišida, ktorý sa vzdelával v USA a ktorého misiou je harmonizovať japonskú spoločnosť so západnými normami, nebude chcieť, aby mu nejaká hanba pokazila jeho výstavný program.

Kišida sa už usiloval zbaviť Japonsko, ktoré je v indexe rodového rozdielu na 116. mieste zo 146, povesti šovinistu. Intenzívna politika rodovej rovnosti a posilnenia postavenia žien z júna minulého roka vyžadovala od firiem, aby zverejňovali svoje rozdiely v odmeňovaní žien a mužov; v decembri minulého roka Japonsko hostilo šieste Svetové zhromaždenie žien, na ktorom sa zúčastnili také osobnosti ako Malala Yousafzaiová a Christine Lagardeová. Kišida pravdepodobne privíta reformu ministerstva spravodlivosti týkajúcu sa sexuálnych trestných činov a urýchlene presadí potrebné právne predpisy.

To je všetko pekné, až na to, že tieto návrhy sa zdajú byť viac zamerané na zlepšenie medzinárodného obrazu Japonska ako na ochranu zraniteľných mladých ľudí. Latka pre odsúdenie za znásilnenie zostane vysoká: podľa organizácie Human Rights Now stále nebude spĺňať medzinárodné normy. Je tiež otázne, či nová politika uspeje na medzinárodnej scéne. Pred dvoma týždňami sa do Kawasaki hrnuli tisíce turistov, aby sa zúčastnili na každoročnom festivale penisov – na radosť západnej tlače. Cudzinci si však často neuvedomujú, že charakteristickým aspektom japonskej sexuálnej kultúry nie je, ako tvrdil A. A. Gill, jej podivnosť, ale jej utajenosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články

Ako ženy kolonizovali jogu

Dalajláma malému chlapcovi: „Ocucaj mi jazyk“. Ospravedlnenie a vysvetlenie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Krotiteľ hmotnosti. Jedzte jedno denne a sledujte, ako sa tá vaša znižuje

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterctock/Romix Image). Odborníci nepochybujú, že toto nenápadné ovocie nielenže znižuje hladinu cholesterolu, ale pomáha aj pri chudnutí tým, že…

Druhá kráľovná po ľanovom semienku. Čistí črevá ako kefa

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gummy Bear). Lúpaná rastlina Psyllium (skorocel indický), ako sa označuje, je rastlina z rodu skorocel. Má protizápalové, antivírusové a antibakteriálne…

Používam ju na sendviče už týždeň. Je to kombinácia dvoch ingrediencií

29.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga). Sendviče sú veľmi obľúbenou formou raňajok a najčastejšie sa konzumujú ráno. Podávajú sa na rôzne spôsoby a…

Kedy sa obávať vypadávania vlasov? Dermatologička bije na poplach

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@dermguru). Dermatologička sa rozhodla rozptýliť pochybnosti v súvislosti s problémom, ktorému čelia tisíce ľudí. Hovoríme o nadmernom vypadávaní vlasov.…

Vyplavia z tela usadeniny a postarajú sa o srdce. Výhody, ktoré prináša ich konzumácia

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Sezóna domácich plodov sa rýchlo blíži a bude ťažké odolať ich ochutnávke, keď sme na trhu. V obchodoch…

Auto Trendy

Luxusné Airbnb uprostred lietadla

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Ak hľadáte jedinečné miesto na pobyt, mám pre vás niečo naozaj nezvyčajné. V Anglicku nájdete nezvyčajné Airbnb, ktoré vám umožní spať v lietadle. Interiér tohto…

Máte vytunené auto? Psychológ vie, aký typ človeka ste

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Máte radi hlasné výfuky? Ak áno, je veľká pravdepodobnosť, že máte duševnú poruchu. K tomuto záveru dospela profesorka z Univerzity v Západnom Ontáriu, ktorá robila…

Bláznivý nápad Joea Bidena. Zmení sa doprava navždy?

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - USA vybudovali svoju moc na prírodných zdrojoch. Joe Biden chce súčasné usporiadanie zvrátiť a plánuje zmeniť podobu dopravy.

Dacia Spring už nebude absolútnym hitom. BYD predstavuje svojho nízkonákladového kráľa v Európe

29.4.2024 Redakcia Auto trendy . Všetko nasvedčuje tomu, že v segmente lacných elektromobilov sa rozpúta neľútostný boj. Dacia si už nemôže byť istá svojím vedúcim postavením v tomto segmente. Čínsky…

Volvo rozbilo svoje najväčšie SUV o najmenšie. Výsledok je šokujúci

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volvo sa do nášho povedomia dostalo pred mnohými rokmi, a to celkom zaslúžene, ako jeden z najbezpečnejších výrobcov automobilov na svete. Švédska spoločnosť pokračuje v…

Mestské SUV od Toyoty sa môže cítiť ohrozené. Bude mať lepšieho a lacnejšieho konkurenta

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že Yaris Cross je už niekoľko rokov jedným z najpredávanejších modelov značky Toyota. Toto mestské SUV sa cenou a veľkosťou radí…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov