Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Ako sa zbaviť holubov z balkóna či parapety?

25.3.2023 - Aj vás trápia holuby?

Hoci sú holuby krásne vtáky, pre mnohých ľudí predstavujú skutočný problém. Často vysedávajú na parapetných doskách a balkónoch. Špinia ich, robia hluk, stavajú si hniezda a dokonca šíria nebezpečné choroby, pripomína portál Deccoria. Ako sa proti nim brániť?

Prečo holuby prilietajú na balkón?

Holuby sú domestikované zvieratá, ktoré človek choval už niekoľko tisíc rokov. To je dôvod, prečo tak túžia žiť v mestách. Balkón je pre holuby ideálnym miestom na vytvorenie hniezda. Chráni ich pre predátormi či zlým počasím.

Ak máte na balkóne rôzne semienka pre malé uzimené vtáčiky či potravu pre domácich miláčikov, určite to dajte z balkóna preč. Holuby láka akákoľvek potrava.

Ako sa zbaviť holubov? Vyskúšajte domáce prostriedky

Ak odstránenie potravy z balkóna nepomohlo a vás už nebaví otravná spoločnosť holubov, existujú prijateľné a humánne spôsoby, ako sa ich zbaviť. Ako teda postupovať?

Sieťka na balkón

Sieť je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako odplašiť holuby z balkóna. Zabraňuje totiž vtákom pristáť. Je dôležité, aby sieť bola vyrobená z odolných materiálov, keďže na ňu vplývajú aj nepriaznivé poveternostné podmienky.

holub, plašiče, sieťka
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Figúrky dravých vtákov

Dobrým riešením, ako sa zbaviť holubov je pripevniť figúrku dravého vtáka. Výrobcovia takýchto dekorácií ponúkajú stojace aj závesné modely. V prípade balkóna či terasy s oknom často stačí na sklo nalepiť siluetu, napríklad havrana, orla, jastraba či sokola.

Avšak, holuby sú inteligentné zvieratá. Preto nevýhodou tohto riešenia je fakt, že dokážu rýchlo zistiť, že majú dočinenia s obyčajnou hračkou, ktorá pravdepodobne nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Dekorácie na balkón

Zaujímavým spôsobom, ako sa zbaviť holubov, je ozdobiť balkón. Na tento účel vám môžu poslúžiť detské farebné vejáre, rôzne rolničky, lesklé pásky alebo CD-čka, ktoré navyše odrážajú slnečné lúče. Predmety sa vo vetre pohybujú a vydávajú zvuky, a tým holuby odplašia.

Naftalén

Holuby majú veľmi citlivý čuch. Preto na ich odplašenie môžete použiť aj naftalén. Stačí na balkóne alebo parapete rozložiť naftalén alebo ho zavesiť do tašky pri okne. Jeho vôňa je pre holuby nepríjemná, a to im zabráni usadiť sa na vašom balkóne či parapete.

Korenie

Portál iReceptár odporúča na odpudenie vtákov použiť rôzne druhy korenia.Stačí ich nasypať na zábradlie alebo na rovný povrch na balkóne či terase. Paprika, korenie alebo škorica fungujú spoľahlivo.

Ultrazvukové plašiče

Existujú aj účinné ultrazvukové plašiče vtákov, ktoré nie sú pre ľudí počuteľné, ale pre vtáky sú nepríjemné. Fungujú na batérie a ich inštalácia je veľmi jednoduchá.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články

Aké práce v záhrade netreba odkladať?

Ako sa starať o bahniatka vo váze, aby vám neopadali? Vyskúšajte trik odborníkov

Zdroj úvodnej foto: Pixabay


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Babička podľa tohto princípu sadí paradajky do tunela. Potom ich zozbiera niekoľko kilogramov naraz

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/matunka). Paradajky sa môžu pestovať v pôde, skleníku a v plastových tuneloch. Tretí spôsob je najobľúbenejší, pretože má najviac…

Tento jahodový koláč je najlepší dezert na máj. Pripravíte ho len z niekoľkých ingrediencií

3.5.2024 Redakcia Vášeň b tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Májové sviatky sú v plnom prúde, takže by ste nemali strácať čas dlhým varením alebo náročným pečením…

Objavte recept na grilovanú cuketu, ktorá sa určite stane stálicou vášho grilovacieho menu

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Grilované cukety sú občerstvením, ktoré by ste si nemali nechať ujsť počas grilovacej sezóny, ktorá sa rýchlo…

90 percent Slovákov urobí na jar vážnu chybu. Tento jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť dodatočným nákladom

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Po skončení vykurovacej sezóny by sa na radiátory nemalo zabúdať. Na jar môžeme vykonať jednoduché práce, aby…

Krtkovia sa vašej záhrade budú vyhýbať. Je to bezpečná a účinná metóda pre zvieratá

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/siebeckdotcom). Ak na svojom dvore vidíte nevzhľadné kopčeky a krtince, tento návod, ako sa zbaviť krtkov, je určený práve…

Auto Trendy

Tu sú prvé fotografie nového Bugatti. Nástupca Chironu bude poháňaný motorom V16

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Miliardári a fanúšikovia superaut už môžu odpočítavať dni. Bugatti 20. júna predstaví nástupcu modelu Chiron. Vozidlo je už na ceste a médiá hýria fámami o…

Číňania vyvinuli jedinečného robota. Na tejto čerpacej stanici sú ľudia nahraditeľní

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Zastavíte na čerpacej stanici a zrazu zbadáte človeka, ktorý tankuje do vášho auta. Tento pohľad sa v Číne stáva minulosťou. Hoci vodiči ešte stále nebudú…

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále rastie a práve predstavila vozidlo Gen3Evo,…

Facelift crossoverov Cupra Leon a Formentor: agresívnejší dizajn a vyšší výkon

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra oficiálne predstavila aktualizácie modelov Leon a Formentor. Oba modely profitujú z agresívnejšieho dizajnu a teraz ponúkajú vyšší výkon.

Uzatvárame dôležité tunely. Ťažkosti pre vodičov

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - NDS sa rozhodla na niekoľko dní uzavrieť tunely na diaľnici D3. To môže znamenať problémy aj pre vodičov, ktorí sa chystajú stráviť májové sviatky cestovaním…

Renault by mohol spolupracovať so spoločnosťou Xiaomi na nových automobilových technológiách

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault by mohol spolupracovať s čínskymi výrobcami na vývoji nových technológií pre elektromobily. Medzi nimi je aj spoločnosť Xiaomi.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov