Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Aké práce v záhrade netreba odkladať?

22.3.2023 - Čo sa vám už podarilo v záhrad urobiť?

S prvými slnečnými dňami začína ožívať aj príroda vôkol nás. Čas pri rannej káve v záhrade nám spríjemňuje štebot vtákov, ktorí ako takí poslovia jari svojím spevom dávajú svetu vedieť, že jar je už tu!

V kalendári tento týždeň rezonuje nápis jarná rovnodennosť. A stačí príjemná prechádzka v záhrade a príroda vám sama napovie, že zime je definitívne koniec. Jarné obdobie je skvelou šancou, aby ste si v záhrade vytvorili svoju oázu pokoja, kde budete môcť tráviť chvíle relaxu.

V jari majú rastlinky obrovskú regeneračnú schopnosť a silu, nemusíte mať obavy, že im svojou starostlivosťou ublížite. Práve naopak! Verte mi. Správnym rezom či strihaním ich dokážete prebudiť k rastu, aby vám svojou vôňou či plodmi robili radosť počas celého leta.

Trávnik na dvore a v záhrade si zaslúži vašu pozornosť

Keď som za oknom uvidela nenápadne mykať krídelkami drobné potvorky – muchy, hneď som vedela, že nie je na čo čakať. Na okná založiť sieťky a hurá do záhrady!

Zobrala som do ruky rýľ, motyku, hnojivo, substrát, záhradnícke nožnice a snažila som sa, aby mojej pozornosti neunikol žiaden nový púčik. Prevzdušnenie trávnika som nechala na manžela, aby som sa mohla plne sústrediť na svoj kvetinový záhon.

Dnes už nepotrebujete ani hrable, stačí vám šikovný pomocník vertikulátor, ktorý trávnik nie len prevzdušní, ale hneď ho aj zbaví suchej trávy. Jednoduché, však? Keď z trávnika chcete mať hustý zelený koberec, môžete doň dosiať semená, ale v tom prípade, nezabudnite na primeranú závlahu počas teplých dní.

levanduľa, pestovanie, strihanie
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Unsplash

Voňavá levanduľa

Keď som si zakladala v jeseni záhon, jedno bolo isté! Určite v ňom nesmie chýbať tento aromatický poloker, ktorý nielen že priláka opeľovače, ale dodá vašej záhrade romantický nádych a v neposlednom rade má všestranné využitie.

Táto fialová liečivá kráska má veľmi rada jarný strih. Pravdupovediac, okolo jej hlávky som s nožnicami chodila veľmi dlho, kým som ju radikálne pristrihla, ale určite sa to oplatí. Netreba sa báť, žeby ste jej ublížili. Keď ju ostriháte, odvďačí sa vám bohatými kvetmi. Odborníci radia, že správny čas na rez je vtedy, keď už vidíte, že rastlinka púšťa mladé zelené výhonky.

Okrem strihu som ju obložila píniovou kôrou a sama som zvedavá, ako dlho bude trvať burine, kým sa cez ňu prederie. Chcem sa vyvarovať rôznym textíliám, ktoré majú zabrániť rastu burín, preto som zvolila túto prírodnú cestu. Nechám sa teda prekvapiť.

Ruža – kráľovná záhrad

Som si istá, že nie som jediná, kto považuje ružu za kráľovnú medzi kvetmi. Pri správnej starostlivosti sa vám odvďačí svojou vôňou, pôvabnosťou a dominantnosťou.

Kráľovná kvetinových záhonov vyžaduje pozornosť záhradkárov počas celej vegetácie. Odstránila som z nej suché stonky a ostrihala na zopár púčikov. Šikmý rez som urobila 0,5 cm nad púčikom, tak, ako odporúčajú odborníci. Ružu je treba samozrejme okopať a pohnojiť na to určeným hnojivom.

Bylinky – sen každej gazdinky

V blízkosti domu či terasy je veľmi praktické mať po ruke bylinky. Sú voňavé, nenáročné na pestovanie, prilákajú hmyz, odpudia škodce a žiadna chutná polievka sa nezaobíde bez aromatickej bylinky. Väčšina byliniek dokáže bez problémov prezimovať v bylinkovej záhradke. Na jar ich stačí okopať a odstrániť suché či prehnité časti po zime.

Viete si predstaviť chutnejšie raňajky ako chlebík s maslom a pažítkou a k tomu voňavý mätový čaj? Poklady z vašej bylinkovej záhradky. Hotový gurmánsky zážitok!

mäta, bylinky, záhon
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Okrasné trávy

V lete počas mierneho vánku sa kolísajú na dvoroch či predzáhradkách okrasné trávy. Veľmi rýchlo sa dokážu rozrásť a dokonale vyplnia každý prázdny kút. Pred zimou sa viažu do snopov, umelecké duše môžu popustiť uzdu svojej fantázie a vytvoriť z nej dekoráciu prepletaním jej trsov. Vyskúšajte si to!

Z jednej jahody môžete mať jahodovisko

Vo svojich predstavách mám bohaté jahodovisko z množstvom šťavnatých plodov, ktorými si môžem dochutiť svoju raňajkovú kašu. Založiť takýto jahodový minisad môžeme v jeseni alebo v jari.

Ja som sa rozhodla zopár sadeníc posadiť teraz. Substrát som obohatila o hnojivo určené výhradne pre jahody a sadeničkám som dopriala poriadnu zálievku. Počasie je nevyspytateľné a mrazivá noc sa ešte môže vyskytnúť, preto je vhodné aspoň na noc sadenice prikryť fóliou. Aj veľké jahodovisko má svoj pôvod v jednej sadeničke.

Záhradný skleník ako pevná súčasť záhrady

Ak si nie ste úplne istí, či je skleník tá správna voľba, neváhajte! V záhradnom skleníku si môžete pochutnávať na rajčinách či paprikách až do zimy. Rozhodne mi v tomto môžete veriť. Je pravda, že každodenná závlaha či vetranie je nevyhnutné, ale vaša starostlivosť prinesie ovocie alebo teda zeleninu.

Pôda po minulom roku je nevyživená a vyčerpaná, preto je priam žiadúce obohatiť ju o živiny. Môžete si nechať poradiť v záhradníctve, ako som to urobila aj ja. Na odporúčanie pani záhradníčky sme zeminu v skleníku prerýľovali s kravským hnojivom. A je to! Prostredie v skleníku je pripravené dať šancu novým semenám, ktoré si už teraz môžete bezpečne vysiať. Slniečko ho ohreje a rastlinky rýchlosťou blesku budú vykúkať nad zemou.

Ja mám už prvé jarné upratovanie záhrady za sebou. A čo vy? Ešte ste to nestihli? To vôbec nevadí. Zalejte si svoju obľúbenú kávu a bez obáv sa do toho pustite. Využite teplé marcové dni bez dažďa, jeho kvapky po vašom upratovaní prebudia záhradu do farieb.

Monika Mikolajová

Súvisiace články

Levanduľa. Kedy ju sadiť, aby ste sa v lete tešili? Ako a kedy ju strihať po zime?

Ako bojovať s nepozvaným hosťom? Týmto posypte záhradu a machu sa rýchlo zbavíte

Zdroj úvodnej foto: Pixabay


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kytica vo váze bude obrazom utrpenia a zúfalstva. Vyhnite sa za každú cenu

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alice V Fed). Kvety vo váze sú osviežujúcou dekoráciou interiéru. Milovníci kvetinových akcentov radi kombinujú rôzne druhy do pestrofarebných…

Najdôležitejšia vec pri pestovaní gladiol. Budú krásne kvitnúť

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David_Maddock). Mečíky sú kvety, ktoré sú krásnou záhradnou dekoráciou a majú bohatú symboliku. Zvyčajne kvitnú od júla do augusta…

Rozhodujúce pri umývaní ovocia. Vosk a pesticídy môžete ľahko odstrániť

28.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio). Krátke opláchnutie pod tečúcou vodou nestačí na to, aby ste sa zbavili vosku a zvyškov pesticídov. Aj…

Čím hnojiť muškáty, aby krásne kvitli? Nakrájajte na kocky a rozmixujte. Záhrada sa utopí vo farbách

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Real_life_photo). Čím hnojiť muškáty, aby krásne kvitli? Sú to ľahko pestovateľné a pomerne nenáročné rastliny, ktoré sa dobre udomácnili…

Vezmite si 5 eur a bežte do lekárne! Vďaka tomuto lieku budú vaše okná na sviatky žiarivé a bez šmúh

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav71). To sa nedá poprieť - čisté okná sa považujú za ozdobu vášho domova! Doteraz ste sa po každom…

Auto Trendy

Kontrola auta na jar. Čo je potrebné skontrolovať po zime?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Zima je náročné obdobie pre každé vozidlo. Soľ na cestách, nízke teploty a vlhkosť nepriaznivo ovplyvňujú mnohé komponenty vozidla. Preto je veľmi dôležité vykonať dôkladnú…

Ako jazdíte a čo môžete urobiť, aby vaše auto spotrebovalo menej paliva?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Rastúce ceny pohonných hmôt môžu niekedy odradiť ľudí od plánovania výletných ciest. Existuje však niekoľko spôsobov, ako ušetriť palivo, aby sme sa na čerpacej stanici…

Počet obetí po zhromaždení v Maďarsku stúpol. Dvanásťročné dievča je mŕtve

30.3.2024 Redakcia Auto trendy - Počet obetí nehody na Rallye Esztergom Nyerges stúpol na päť. Lekári nedokázali zachrániť život 12-ročného dievčaťa, ktoré v nedeľu previezli v vážnom stave z trate…

Cyklisti sa vrátili na cesty. Čo môžu a čo je zakázané?

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Jar je tu, takže cyklisti sa dostanú na cesty. Niet divu - je to zdravý, ekologický a lacný spôsob, ako sa dostať do cieľa. Cyklisti…

Auto u mechanika - kto nesie zodpovednosť

29.3.2024 Redakcia Auto trendy - Keď pošleme auto do opravy, očakávame profesionálny servis. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že počas servisu dôjde k poškodeniu, poruche alebo dokonca krádeži. Musí byť vždy…

Koľko koní vaše auto skutočne potrebuje? Jednoduchý vzorec

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci ADAC zisťovali, aký výkon potrebujú moderné autá na zabezpečenie efektívnej jazdy v meste, v horách alebo na diaľnici. Výsledkom je jednoduchý vzorec, ktorý treba…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov